5 tips om je thermostaat perfect in te stellen

De verwarming is de grootste energieverbruiker in een woning. Om dat zo weinig mogelijk te voelen op je factuur, is het belangrijk dat je thermostaat perfect ingesteld is. Met onze 5 tips is dat zo gebeurd!

05/06/2018 -
Sébastien V.

1. Kies de ideale temperatuur op ieder ogenblik van de dag

Wanneer je thuis bent, is voor de meeste mensen 20-21°C de ideale gevoelstemperatuur voor de leefruimte, 17-18°C voor de slaapkamers en 22°C voor de badkamer. Dat bevestigt onze energie-expert Paul.

′s Nachts of wanneer je langer dan 2 uur afwezig bent, kan je de thermostaat instellen op 16°C. Door de temperatuur ’s nachts te verlagen naar 16°C bespaar je tot 200 euro per jaar! Ga je met vakantie, dan mag je de temperatuur gerust nog wat verder laten zakken. 12°C is ideaal. Sommige slimme thermostaten hebben een ‘vakantiemodus’ die ervoor zorgt dat je gebruikelijke programma weer ingeschakeld wordt bij je thuiskomst, zonder dat je er zelf aan moet denken.

2. Stel je thermostaat zo nauwkeurig mogelijk in

Het volstaat om een half uur voor het opstaan de verwarming op comforttemperatuur te brengen (20°C), en een half uur voor de laatste het huis verlaat, mag de thermostaat al terug op 16°C. De warmte van de leidingen zal je huis nog een half uur verder verwarmen.

Verlaag de temperatuur enkel wanneer je langer dan 2 uur afwezig bent.

Een half uur voor je thuis komt de thermostaat terug op 20°C instellen. Een half uur voor je gaat slapen mag de thermostaat zakken naar 16°C.

Kortom, maak een planning met de tijdstippen waarop je huisgenoten thuis zijn (geen eenvoudige klus ;-)) zodat je je thermostaat correct kan instellen.

3. Hou de temperatuur zo constant mogelijk

Wanneer je maar even weg bent kan je de thermostaat best gewoon laten staan. Het heropstarten van de verwarmingsketel kost namelijk het meeste energie. Bij een constante temperatuur zal de ketel maar af en toe aanslaan. Verlaag de temperatuur dus enkel wanneer je voor langere tijd (bijvoorbeeld meer dan 2 uur) afwezig bent. Paul helpt je hierbij:

4. Kies voor een slimme thermostaat

In deze tijden van files, onregelmatige werkuren en thuiswerk is het belangrijk dat je thermostaat zo goed mogelijk je leefpatroon kan volgen. Met een slimme thermostaat als boxx kan je zelfs van op je smartphone de temperatuur in je woning op ieder ogenblik aanpassen. Zo is je verwarming even flexibel als jijzelf en bovendien blijft je budget lekker strak.

5. Een graadje lager kan 7% besparing opleveren

Wanneer je de temperatuur op je thermostaat met een graad verlaagt, kan dat tot 7% besparing opleveren. Uiteraard willen we liefst niet te veel inboeten op ons comfort. Probeer het daarom eerst eens met een halve graad. Voel je je daar comfortabel bij, dan kan je na enkele weken misschien nog een stapje verder gaan.

Lees ook