5 tips om je thermostaat perfect in te stellen

De verwarming is de grootste energieverbruiker in een woning. Om dat zo weinig mogelijk te voelen op je factuur, is het belangrijk dat je thermostaat perfect ingesteld is. Met onze 5 tips is dat zo gebeurd!
Sébastien V.
08/04/2020 |

1. Kies de ideale temperatuur op ieder ogenblik van de dag

Wanneer je thuis bent, is voor de meeste mensen 20-21°C de ideale gevoelstemperatuur voor de leefruimte, 17-18°C voor de slaapkamers en 22°C voor de badkamer. Dat bevestigt onze energie-expert Paul.

‘s Nachts kan je de thermostaat instellen op 16 °C. Door de temperatuur ’s nachts te verlagen naar 16 °C bespaar je tot 200 euro per jaar!

2. Stel je thermostaat zo nauwkeurig mogelijk in

Het volstaat om een half uur voor het opstaan de verwarming op comforttemperatuur te brengen (20 °C), en een half uur voor je gaat slapen, mag de thermostaat al terug op 16 °C. De warmte van de leidingen zal je huis nog een half uur verder verwarmen. De slimme thermostaat boxx doet dat helemaal zelf. Je geeft gewoon het uur en de gewenste temperatuur in het programma van de thermostaat in en boxx schakelt de verwarmingsketel op tijd in om de temperatuur te garanderen op het gevraagde uur.

Om te slapen, volstaat 16-17 °C op de thermostaat

Wordt de aanwezigheidsplanning van je gezin momenteel even grondig door elkaar geschud? Neem de tijd om je thermostaat juist te herprogrammeren, zodat je je kamers niet onnodig verwarmt. Of omgekeerd, stem de verwarming af op de aanwezigheid in de kamers.

3. Hou de temperatuur zo constant mogelijk

Wanneer je minder dan 2 uur weg bent om boodschappen te doen, wijzig je de temperatuur van de thermostaat beter niet. Het heropstarten van de verwarmingsketel kost namelijk het meeste energie. Bij een constante temperatuur zal de ketel maar af en toe aanslaan. Verlaag de temperatuur dus enkel wanneer je voor langere tijd (bijvoorbeeld meer dan twee uur, als je buitenshuis moet gaan werken) afwezig bent. Paul helpt je hierbij:

En als ik vloerverwarming heb?

Normaal gezien moet je als je vloerverwarming hebt, niet aan de temperatuur van het verwarmingssysteem komen om je thermisch comfort te verzekeren.

Je vloerverwarmingssysteem is namelijk uitgerust met een automatische regeling die de temperatuur van de vloer regelt (nooit hoger dan 29 °C). De temperatuur van het water in de buizen hangt af van het weer, de kwaliteit van de isolatie, de gevraagde temperatuur van de thermostaat en het soort gebouw. In het begin schommelt ze tussen 30 °C en 45 °C en het is de regelaar die in principe de temperatuur bepaalt. Omdat het hele vloeroppervlak dienst doet als verwarmingselement, zal het thermische comfortniveau uitstekend zijn.

Dat neemt uiteraard niet weg dat je in functie van de gewenste comfortwarmte de temperatuur kunt aanpassen op je kamerthermostaat.

4. Kies voor een slimme thermostaat

De huidige situatie wijkt waarschijnlijk nogal af je gewoonlijke programma (met je activiteiten buitenshuis en je doordeweekse werkdagen). Het is dan ook belangrijk dat je thermostaat zo goed mogelijk je leefpatroon kan volgen. Met een slimme thermostaat kan je makkelijk de temperatuur van je woning regelen via het aanraakscherm van de thermostaat of via je smartphone.

5. Een graadje lager kan 7% besparing opleveren

Wanneer je de temperatuur op je thermostaat met een graad verlaagt, kan dat tot 7% besparing opleveren. Uiteraard willen we liefst niet te veel inboeten op ons comfort. Probeer het daarom eerst eens met een halve graad. Voel je je daar comfortabel bij, dan kan je na enkele weken misschien nog een stapje verder gaan.