Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

In Brussel maak je minimaal 28 000€ winst bij een investering van 14 zonnepanelen

Met zonnepanelen bespaar je meteen een paar honderd
euro op je energiefactuur. Kijk mee hoe een gemiddeld Brussels gezin meer dan 28 000 € winst maakt.

man vrouw koppel electrabel brussel zonnepanelen

De zonnepanelen van Marie en Christophe

Marie en Christophe kochten onlangs een huis in Brussel. Ze hebben 2 kinderen en verbruiken jaarlijks ongeveer 5000 kWh elektriciteit. Zo ziet hun kersverse zonnepaneleninstallatie eruit:

Aantal panelen: 14

Type panelen: zwart (monokristallijn

Dakoriëntatie: zuidoostelijk

Jaarlijkse productie: 5229 kWh

spaarkvarken electrabel zonnepanelen

Besparing in 2024: 1550

Vorig jaar verbruikten Marie en Christophe 5000 kWh. De zonnepanelen leveren 5.229 kWh op. In Brussel geldt het systeem met injectie. Hierbij wordt de elektriciteit die je van het net haalt en die je op het net injecteert apart gemeten. Marie en Christophe besparen op 3 punten:

Door de opgewekte  energie van de  zonnepanelen te verbruiken op het moment dat die geproduceerd wordt, verbruiken ze minder van het net: 580€ besparing/jaar.

De groene energie die ze niet zelf verbruikten, injecteerden Marie en Christophe op het net via het contract voor injectie bij ENGIE. Hiervoor krijgen ze jaarlijks een vergoeding: 360€/jaar.

Daarnaast ontvang je in Brussel groenestroomcertificaten: 1,9 groenestroomcertificaten/MWh voor nieuwe installaties tot 5 kWp en 1,8 groenestroomcertificaten/MWh voor nieuwe installaties van 5 tot 36 kWp. De waarde van 1 groenestroomcertificaat bedraagt ongeveer 65€. Voor Marie en Christophe betekent dat een jaarlijkse besparing van 610€ gedurende de volgende 10 jaar.

Installeren ze ook een thuisbatterij, dan stijgt het zelfverbruik van 30% naar 60% en besparen ze maar liefst 1160€ (in plaats van 580€ zonder thuisbatterij). Daardoor daalt de opbrengst door injectietarief naar 210€ (in plaats van 360€ zonder thuisbatterij).

Ze genieten dus in totaal van een besparing van 1550€ in 2024! Met thuisbatterij stijgt dit bedrag naar 1980€ in 2024!

spaarkvarken electrabel zonnepanelen

Rendement en terugverdientijd

Na 5 jaar (of 9 met thuisbatterij) hebben Marie en Christophe evenveel bespaard als geïnvesteerd. Vanaf dan betekent elk zonnestraaltje zuivere winst.

Eigenlijk komt hun investering overeen met een spaarboekje dat jaarlijks 6,3% interest (of 4,4% met thuisbatterij) oplevert. Minstens 25 jaar lang!

Op 25 jaar tijd wordt verwacht dat Marie en Christophe ongeveer 36
.000€ besparen. Na aftrek van de installatiekosten komen zij op een winst van meer dan 28.200€.

Met thuisbatterij kunnen zij een totale besparing van ongeveer 37.600€ verwachten, oftwel 24.700€ winst.

Alle cijfers op een rij

man vrouw koppel electrabel brussel zonnepanelen

‘Gratis’ zonnepanelen kosten je geld: kies voor je eigen installatie met groenestroomcertificaten

Het aanbod van gratis zonnepanelen in ruil voor energiecertificaten lijkt op het eerste zicht interessant. Toch is het veel voordeliger om zelf je zonnepanelen te plaatsen.
 

In Brussel heb je recht op groenestroomcertificaten ter waarde van gemiddeld 610€ per jaar en dat gedurende 10 jaar, zo ontvang je een bedrag van ongeveer 6100€. Dankzij deze certificaten en je energiebesparing verdien je een installatie met 14 panelen op ongeveer +/- 5 jaar volledig terug. Je blijft echter recht hebben op de groenestroomcertificaten tot 10 jaar na de installatie. Hierdoor ontvang je dus nog 3050€ bovenop je gerealiseerde energiebesparing.

Een installatie die je zelf laat plaatsen en financiert levert je dus meer geld op dan een ‘gratis’ installatie waarbij je je energiecertificaten afstaat.

Bekijk enkele blogartikels