Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

We helpen je de energiemarkt te begrijpen.

De energieprijzen zijn de laatste weken aan het dalen. Goed nieuws op het eerste gezicht.
Maar wat is de reële impact op jouw factuur? We helpen je het beter te begrijpen.

De situatie op de markt

Meer weten

Mijn contract en prijs

Meer weten

Bekijk onze meest gestelde vragen

Meer weten

Het is te vroeg om te spreken van een einde van de energiecrisis, want:

Energie besparen zonder grote investeringen?
Ontdek al onze tips!

Wat beïnvloedt de prijs van elektriciteit en gas?

Mijn energiebudget beheren

Deze 4 elementen beïnvloeden je factuur

Je type energiecontract

 

Ik beheer mijn energiebudget

Kosten voor de netbeheerders

Dit is de kost die je betaalt om de energie bij je thuis te krijgen of om het netwerk te gebruiken. Dit bedrag wordt door ENGIE integraal doorgestort aan de netbeheerders.

Taksen en heffingen

 

 

Veelgestelde vragen

  • Aflopend contract met vaste prijs
  • Contract met variabele prijs
De energieprijzen dalen, wanneer en hoe kan ik ervan profiteren?

Met een variabel contract volgt je energietarief de evolutie op markt. Dit betekent dat je kan profiteren van verlaagde tarieven wanneer de prijs voor elektriciteit of gas aanzienlijk daalt.

Alle variabele contracten zullen dus profiteren van deze prijsdaling op de markt als deze wordt bevestigd. Je hebt :

een variabel contract dat elk trimester verandert: in dit geval is je prijs voor het begin van het trimester gekend. Er zijn geen verrassingen tijdens het volledige kwartaal, zodat je beschermd bent tegen prijsschommelingen. Je zal profiteren van de prijsdaling die we vanaf deze maand januari vaststellen voor het eerste kwartaal en je zal blijven profiteren als deze trend de volgende trimesters bevestigd wordt.
een maandelijks variabel contract FWD (Forward, op de termijnmarkten): in dit geval is je prijs voor de start van de maand gekend. Er zijn geen verrassingen tijdens de maand en je profiteert elke maand van prijsdalingen indien van toepassing.
een maandelijks variabel contract Spot: in dit geval is de prijs van de maand op het einde van de maand gekend. Je prijs volgt de markt van heel dichtbij op en volgt dus zowel prijsstijgingen als -dalingen. Dus als de prijzen dalen, profiteer je direct van de daling.

Opgelet, dezelfde logica is ook van toepassing in het geval van prijsstijgingen.

De prijzen dalen, moet ik mijn voorschot verlagen?

We raden je aan om je voorschot niet te verlagen. Zoals hierboven uitgelegd, hangt de situatie af van de evolutie van de prijzen op de lange termijn en het type van je contract. Daarom raadt ENGIE je aan om je voorschot elke drie maanden te controleren.

We stellen vast dat, als gevolg van de stijgingen van de energieprijzen van de laatste maanden, veel klanten hun voorschot niet (of te weinig) hebben verhoogd, hoewel je zo kan vermijden een hoog bedrag te moeten betalen op de jaarafrekening. We raden je dus aan om te wachten tot de prijsdaling over een langere periode aanhoudt en wordt bevestigd en je voorschot regelmatig te blijven controleren.

Ontdek onze online tool die je, op basis van je meterstanden, helpt om het ideale voorschot te bepalen. Deze tool is nog niet voor iedereen beschikbaar, dus misschien moet je zelf je voorschot aanpassen. In ieder geval kan je gewoon onze instructies volgen, ze zijn klaar en duidelijk!

Wat zal er gebeuren wanneer mijn contract afloopt?

Het hernieuwen van je contract gebeurt automatisch. 

Als je contract binnenkort ten einde loopt, kreeg je hier reeds melding over. Je contract zal hernieuwd worden met een contract met variabele prijs. Tot die tijd behoud je je huidige tarief nog.

Voor contractverlengingen die verder in de toekomst liggen, kunnen we nog geen antwoord bieden. We weten immers niet vanaf wanneer we weer vaste prijzen zullen kunnen aanbieden. Maar we zullen je in elk geval 2 maanden voor de vervaldatum van je contract een mail of brief sturen met de prijzen en voorwaarden bij hernieuwing.

Kan ik mijn contract terug aanpassen naar een contract met vaste prijs?

Neen, momenteel bieden we geen contracten met vaste prijzen meer aan. Als je contract met vaste prijs binnenkort ten einde loopt, zal je automatisch overgezet worden naar een Easy variabel contract. In afwachting van het einde van je contract doe je best niets, zodat je nog tot het einde deze voordelige, vaste prijs kan behouden.

Wanneer we opnieuw vaste prijzen aanbieden, kan je uiteraard je variabel contract terug aanpassen naar een contract met een vaste prijs. Je kan je mailadres steeds invullen of aanpassen in je klantenzone.

Moet ik mijn voorschot aanpassen?

Op het moment dat je nieuwe contract start, is het een goed idee om je voorschot na te kijken. Door je meterstanden in te geven, herberekenen we je voorschot op basis van je huidige verbruik en je nieuwe prijs. We raden op dit moment trouwens aan om dit elke 3 maanden te doen. Dus niet alleen wanneer je contract hernieuwd wordt. 

Als je je voorschot niet aanpast, dan behoud je je huidige voorschot. De prijsstijgingen die er waren na het vastleggen van je voorschot zijn hier niet in verrekend. Het te weinig betaalde bedrag zal verrekend worden op je jaarafrekening.

Wanneer zullen jullie terug vast prijzen aanbieden?

We doen er alles aan om zo snel mogelijk een oplossing te vinden zodat je volgende winter gerust kan zijn. Wanneer we opnieuw vaste prijzen aanbieden, kan je uiteraard je variabel contract terug aanpassen naar een contract met een vaste prijs. Je kan je mailadres steeds invullen of aanpassen in je klantenzone.

Waarom bieden jullie geen vaste prijs meer aan?

Door de uitzonderlijk gestegen energieprijzen, is het niet wenselijk een contract voor een langere, vaste duurtijd aan te gaan aan deze extreem hoge prijzen. Een vaste prijs heeft immers als doel je te beschermen tegen grote prijsstijgingen, maar net dat is momenteel niet meer mogelijk, omdat de prijzen al uitzonderlijk hoog zijn. Daarom hebben we beslist om onze vaste contracten tijdelijk te stoppen. Geen enkele leverancier biedt op dit moment nog een vaste prijs aan.
 

Wat is een variabele prijs?

Je prijs volgt de evolutie op de markt. Bij dalende marktprijzen daalt je prijs, bij stijgende prijzen stijgt je prijs.
Die aanpassing van de prijs gebeurt elke maand of elk trimester afhankelijk van je contract.

Hoe wordt de variabele prijs bepaald?

Volgens een formule die vastligt voor de duur van je contract. Die formule bevat 1 parameter die elke maand (Flow en Direct) of elk trimester (Easy) wijzigt: de indexatieparameter.
De waarden van de parameters vind je op engie.be/parameters. De uitkomst van de formule is een prijs in €cent per kWh: deze prijs per kWh zal dus elke maand/trimester wijzigen, afhankelijk van je contract.

De formule die voor jou van toepassing is kan je raadplegen op jouw lopende contract, deze kan je terugvinden in je contract document op je klantenzone of via deze link.

Moet ik mijn voorschot aanpassen?

Je hebt een contract met variabele prijs die elke maand/elk trimester verandert.
Wil je zeker zijn dat je voorschot nog ok is, surf dan naar engie.be/voorschot en geef je meterstanden in.
Door dit regelmatig (elke 3 maanden) te doen, ben je zeker dat je voorschot voldoende is en blijft.
Als je daarnaast extra aandacht besteedt aan je verbruik, kan je de impact van de prijsstijging beperken. Op onze website en blog vind je heel wat advies.

Is mijn Easy contract een goed contract? Of moet ik het wijzigen?

Bij Easy Variabel verandert de prijs elk trimester. Bij onze andere variabele contracten verandert de prijs elke maand. De prijs van Easy Variabel kan dus gedurende de 3 maanden van een trimester niet stijgen. De andere variabele contracten worden elke maand aangepast en zijn dus onstabieler. In de huidige periode van grote en onverwachte prijsschommelingen biedt Easy Variabel dus meer stabiliteit en bescherming tegen prijsstijgingen dan Flow of Direct.

Wat is mijn nieuwe prijs?

Als je al klant bent met een Easy, Flow of Direct variabel contract, kan je elke maand je energieprijs vinden in je klantenzone. Deze prijs komt niet altijd overeen met de prijs vermeld op de prijsfiches op onze website. De prijsfiches op de website vermelden de prijsformules en tarieven die gelden voor nieuwe contracten en contracthernieuwingen, afgesloten deze maand.

Nog meer weten