Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

We helpen je, in alle transparantie,
de energiemarkt te begrijpen.

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn heel hoog in België en Europa.
Wat is begonnen in 2021, werd bevestigd in 2022. De geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne hebben deze situatie helaas verder versterkt.
Wat betekent dit voor jouw factuur? Wat kan je doen om een onaangename verrassing te vermijden?
Hier vind je alle informatie over je factuur zodat je zelf kan ingrijpen.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne

Sinds het economisch herstel in 2021 is de vraag naar energie aanzienlijk toegenomen. De oorlog in Oekraïne zorgt echter voor onzekerheid over de gasbevoorrading. Rusland is immers een van de voornaamste leveranciers van gas naar de Europese Unie. Aangezien gas ook gebruikt wordt voor de productie van elektriciteit, zorgt dit voor een stijging van de prijs van zowel gas als elektriciteit.
Uitgebreid onderhoud van kerncentrales in Frankrijk
In de loop van 2021 werden al vijf kernreactoren in Frankrijk stilgelegd omwille van corrosieproblemen in de veiligheidssystemen. In 2022 zullen waarschijnlijk extra centrales tijdelijk stilgelegd worden voor onderhoudswerken. De daling van de elektriciteitsproductie leidt tot een verdere stijging van de elektriciteitsprijs in Europa.
Recordprijs van CO2-emissierechten
De EU wil de CO2-uitstoot verminderen, waardoor de vraag naar CO2-emissierechten toeneemt en de prijs op de markt stijgt. Deze prijsstijging heeft rechtstreeks invloed op de prijs van energie.

Evolutie van de prijzen voor elektriciteit

Evolutie van de prijzen voor gas

Evolutie van de energieprijs op basis van de CREG-tarieven.

Met volle energie aan je zijde.

Mijn energiebudget beheren

Deze 4 elementen
beïnvloeden je factuur:

Je type energiecontract
Vast prijs: je bent beschermd tegen prijsstijgingen tot de dag van de vernieuwing van je contract.

Opgelet, de datum van de vernieuwing van je contract (en dus van je prijs) verschilt van de datum van je jaarlijkse factuur. Bij de laatste vernieuwing van je contract is je prijs zeker gestegen maar is je voorschotbedrag nog niet herberekend. Dus is je voorschotbedrag te laag voor je nieuwe prijs.

Variabele prijs: je prijs volgt de evolutie op de markt en je profiteert bij lage marktprijzen maar wanneer de marktprijzen stijgen, stijgt je prijs mee.
Hoeveel energie je verbruikt

Je energieverbruik heeft natuurlijk ook invloed op je energiefactuur.

Kosten voor de netbeheerders

Dit is de kost die je betaalt om de energie bij je thuis te krijgen of om het netwerk te gebruiken. Dit bedrag wordt door ENGIE integraal doorgestort aan de netbeheerders.

Taksen en heffingen

Dit zijn de btw, de taksen en de regionale en federale bijdragen. Dit bedrag wordt door ENGIE integraal doorgestort aan de overheden. De overheid heeft tijdelijke maatregelen genomen om de energiefactuur te verlagen.

 

Bekijk alle informatie over je contract en je prijzen in je klantenzone.

Wat beïnvloedt de prijs van elektriciteit en gas?

 

Jouw info is altijd beschikbaar op je klantenzone
Inloggen

Veelgestelde vragen

  • Contract met variabele prijs
  • Huidige situatie
Wat zal er gebeuren wanneer mijn contract afloopt?

Het hernieuwen van je contract gebeurt automatisch. 

Als je contract binnenkort ten einde loopt, kreeg je hier reeds melding over. Je contract zal hernieuwd worden met Easy Variabel, een contract met variabele prijs. Tot die tijd behoud je je huidige tarief nog.

Voor contractverlengingen die verder in de toekomst liggen, kunnen we nog geen antwoord bieden. We weten immers niet vanaf wanneer we weer vaste prijzen zullen kunnen aanbieden. Maar we zullen je in elk geval 2 maanden voor de vervaldatum van je contract een mail of brief sturen met de prijzen en voorwaarden bij hernieuwing.

Kan ik mijn contract terug aanpassen naar een contract met vaste prijs?

Neen, momenteel bieden we geen contracten met vaste prijzen meer aan. Als je contract met vaste prijs binnenkort ten einde loopt, zal je automatisch overgezet worden naar een Easy variabel contract. In afwachting van het einde van je contract doe je best niets, zodat je nog tot het einde deze voordelige, vaste prijs kan behouden.

Wanneer we opnieuw vaste prijzen aanbieden, kan je uiteraard je variabel contract terug aanpassen naar een contract met een vaste prijs. Je kan je mailadres steeds invullen of aanpassen in je klantenzone.

Moet ik mijn voorschot aanpassen?

Op het moment dat je nieuwe contract start, is het een goed idee om je voorschot na te kijken. Door je meterstanden in te geven, herberekenen we je voorschot op basis van je huidige verbruik en je nieuwe prijs. We raden op dit moment trouwens aan om dit elke 3 maanden te doen. Dus niet alleen wanneer je contract hernieuwd wordt. 

Als je je voorschot niet aanpast, dan behoud je je huidige voorschot. De prijsstijgingen die er waren na het vastleggen van je voorschot zijn hier niet in verrekend. Het te weinig betaalde bedrag zal verrekend worden op je jaarafrekening.

Wat is een variabele prijs?

Je prijs volgt de evolutie op de markt. Bij dalende marktprijzen daalt je prijs, bij stijgende prijzen stijgt je prijs.
Die aanpassing van de prijs gebeurt elke maand of elk trimester afhankelijk van je contract.

Hoe wordt de variabele prijs bepaald?

Volgens een formule die vastligt voor de duur van je contract. Die formule bevat 1 parameter die elke maand (Flow en Direct) of elk trimester (Easy) wijzigt: de indexatieparameter.
De waarden van de parameters vind je op engie.be/parameters. De uitkomst van de formule is een prijs in €cent per kWh: deze prijs per kWh zal dus elke maand/trimester wijzigen, afhankelijk van je contract.

Moet ik mijn voorschot aanpassen?

Je hebt een contract met variabele prijs die elke maand/elk trimester verandert.
Wil je zeker zijn dat je voorschot nog ok is, surf dan naar engie.be/voorschot en geef je meterstanden in.
Door dit regelmatig (elke 3 maanden) te doen, ben je zeker dat je voorschot voldoende is en blijft.
Als je daarnaast extra aandacht besteedt aan je verbruik, kan je de impact van de prijsstijging beperken. Op onze website en blog vind je heel wat advies.

Is mijn Easy contract een goed contract? Of moet ik het wijzigen?

Bij Easy Variabel verandert de prijs elk trimester. Bij onze andere variabele contracten verandert de prijs elke maand. De prijs van Easy Variabel kan dus gedurende de 3 maanden van een trimester niet stijgen. De andere variabele contracten worden elke maand aangepast en zijn dus onstabieler. In de huidige periode van grote en onverwachte prijsschommelingen biedt Easy Variabel dus meer stabiliteit en bescherming tegen prijsstijgingen dan Flow of Direct.

Wat is mijn nieuwe prijs?

Je prijs per kWh volgt de prijsevoluties op de markt en wijzigt elke maand voor Direct/Flow of elk trimester voor Easy. De nieuwe variabele prijzen zijn steeds beschikbaar zijn op onze website (engie.be/prijzen) vanaf de tweede werkdag van de maand.

Wanneer zullen jullie terug vast prijzen aanbieden?

We doen er alles aan om zo snel mogelijk een oplossing te vinden zodat je volgende winter gerust kan zijn. Wanneer we opnieuw vaste prijzen aanbieden, kan je uiteraard je variabel contract terug aanpassen naar een contract met een vaste prijs. Je kan je mailadres steeds invullen of aanpassen in je klantenzone.

Waarom bieden jullie geen vaste prijs meer aan?

Door de uitzonderlijk gestegen energieprijzen, is het niet wenselijk een contract voor een langere, vaste duurtijd aan te gaan aan deze extreem hoge prijzen. Een vaste prijs heeft immers als doel je te beschermen tegen grote prijsstijgingen, maar net dat is momenteel niet meer mogelijk, omdat de prijzen al uitzonderlijk hoog zijn. Daarom hebben we beslist om onze vaste contracten tijdelijk te stoppen. Geen enkele leverancier biedt op dit moment nog een vaste prijs aan.
 

Nog meer weten