Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Een gezellig stel ontspant thuis op de bank, genietend van comfort en warmte dankzij betrouwbare gasverwarming.

 

Een nieuwe gasketel is nog steeds

een slimme keuze 

Maak je installatie klaar voor de toekomst in 1,2,3 

Een gasketel is een betrouwbare basis voor je verwarmingssysteem waarmee je al 30% bespaart op je verbruik, én is klaar om mee te groeien naar een duurzamere oplossing als je dat wilt. Met een stap-voor-stap aanpak kun je flexibel inspelen op veranderingen, zonder meteen alles aan te passen. 

number-1

Voeg een warmtepomp toe aan je gasketel, voor een hybride systeem

Begin met een gasketel en combineer die later met een warmtepomp. Samen vormen ze een hybride systeem, waarbij de gasketel en warmtepomp elkaar aanvullen om je woning efficiënt te verwarmen.

number-2

Neem de tijd om je huis klaar te stomen voor enkel een warmtepomp

Verbeter je woning op je eigen tempo. Zo zorg je er best voor dat je woning voldoende geïsoleerd en aangepast is aan verwarmen op lage temperatuur, zoals met geschikte radiatoren en/of vloerverwarming. Dit verhoogt de efficiëntie van je installatie en bereid je voor op een volledig gasvrij systeem in de toekomst. 

number-3

Schakel volledig over naar een warmtepomp

Wanneer jij en je woning er klaar voor zijn, kun je je gasketel verwijderen en gemakkelijk overstappen naar het volledig elektrisch verwarmen van je woning en je sanitair warm water.

Van gasketel naar hybride systeem

Voeg eenvoudig een warmtepomp toe aan je gasketel voor een efficiënter en toekomstbestendig verwarmingssysteem.

Een gasboiler als zelfstandig verwarmingssysteem, ideaal voor betrouwbare verwarming van je huis.

1. Stand-alone-systeem

Het stand-alone systeem bestaat uit enkel een gascondensatieketel. Dit systeem is efficiënt voor verwarming en warm water en werkt volledig op gas. 

Hybride verwarmingssysteem met een gasboiler en warmtepomp, ideaal voor efficiënt en duurzaam verwarmen.

2. Hybride configuratie

De hybride configuratie combineert een gasketel met een warmtepomp. De warmtepomp verzorgt een groot deel van de verwarmingsbehoefte, terwijl de gasketel steeds kan bijspringen.

Een man ontspant en glimlacht, blij met zijn keuze voor een hybride verwarmingssysteem.

Waarom is dit een slimme keuze? 

Flexibiliteit bij prijsschommelingen 
Een hybride systeem geeft je de mogelijkheid om te schakelen tussen gas en elektriciteit, afhankelijk van wat op dat moment het voordeligst is.  

Voorbereid op strengere regels 
Mocht gas in de toekomst worden uitgefaseerd, dan ben je met een hybride systeem al klaar voor de overstap naar volledig elektrisch.   

Stap voor stap naar een duurzamer huis
Je hoeft niet alles in één keer te doen. Begin met je gasketel, voeg een warmtepomp toe en verbeter de isolatie van je woning op jouw tempo.

Een gasketel biedt dus niet alleen comfort voor vandaag, maar ook zekerheid voor morgen. Begin met een sterke basis, en breid uit wanneer het jou uitkomt. 

Heb je een vraag?

Misschien staat het antwoord hier al tussen.

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

arrow-right

In principe kan er in elk huis een hybride warmtepomp worden geïnstalleerd. Ook in bestaande woningen. Maar soms voldoet een woning niet, zonder extra renovatie. Je huis moet goed geïsoleerd zijn zodat je geen warmte verliest en een comfortabele temperatuur kan bereiken, zelfs in de winter. Ook moet het afgiftesysteem geschikt zijn. Hiermee worden radiatoren en vloerverwarming bedoeld. Het kan zijn dat deze onvoldoende zijn om het huis goed te verwarmen aan de lagere temperatuur van de warmtepomp. Daarnaast moet je ruimte hebben voor het plaatsen van de warmtepompinstallatie.

Je kunt eenvoudig zelf testen of jouw woning geschikt is! Zet de aanvoertemperatuur van de cv-ketel in de winter terug naar 50 graden. Blijft de woning goed warm? Dan is jouw woning zeer waarschijnlijk geschikt zonder dat er extra radiatoren of vloerverwarming nodig is. Hier leggen we uit hoe je dat doet. Een installateur bekijkt ook altijd jouw situatie bij het opmaken van een offerte.


Hoe werkt een hybride warmtepomp?

arrow-right

Een hybride warmtepomp verwarmt jouw huis gedeeltelijk elektrisch. Als het buiten kouder wordt, moet de warmtepomp harder werken. Bij extreme koude springt de cv-ketel bij. De pomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet deze warmte om in een bruikbare temperatuur om jouw huis mee te verwarmen. Door de werking van de warmtepomp stijgt jouw stroomverbruik. Daarentegen verbruik je fors minder gas. Hierdoor daalt jouw CO2-uitstoot voor verwarmen tot wel 60%. Het hogere stroomverbruik is goed op te vangen met bijvoorbeeld zonnepanelen. Simpel gezegd lijkt het systeem van een hybride warmtepomp op dat van een koelkast, maar de warmtepomp verwarmt en een koelkast koelt. Als het buiten kouder wordt, moet de warmtepomp harder werken of springt bij extreme kou de cv-ketel bij.


Hoeveel kost een hybride warmtepomp?

arrow-right

De kosten van een hybride warmtepomp zijn afhankelijk van het soort pomp dat je kiest. De aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp kosten ongeveer 4 700€- zonder nieuwe cv-ketel. Kies je voor een oplossing met een nieuwe cv-ketel dan bedraagt het totale kostenplaatje ongeveer 6 000€.

Met een warmtepomp ga je meer elektriciteit verbruiken. Veel woningeigenaren compenseren dit met zonnepanelen. Hierdoor verkort je de terugverdientijd. De hoogte van de terugverdientijd is afhankelijk van het type warmtepomp, jouw verbruik en of je wel of geen zonnepanelen neemt. Bijkomend voordeel is dat de overheid op dit moment het plaatsen van een warmtepomp stimuleert met subsidies. Hierdoor is een warmtepomp in veel gevallen een aantrekkelijke investering. Goed voor het milieu en je portemonnee.


Kan ik een subsidie krijgen voor een hybride warmtepomp?

arrow-right

In België zijn er voor alle soorten warmtepompen subsidies voorzien in 2023. Hier vind je een overzicht van alle premies en subsidies. Hoeveel financiële steun je krijgt, hangt af van een reeks elementen (installatietype, aanvrager, woning, enz.).

 

Een eigenaar-bewoner uit de laagste of middelste inkomenscategorie kan bijvoorbeeld deze bedragen ontvangen:

  • 4000 euro voor een bodem-water warmtepomp met minimaal het Europese A++ label;
  • 300 euro voor een lucht-lucht model met minimaal het Europese A+ label,
  • 3000 euro voor een water-lucht toestel met minimaal het Europese A+ label en dit tot eind 2023 (daarna en tot eind 2024 bedraagt deze premie 2250 euro);
  • 2000 euro voor een hybride warmtepomp en dit tot eind 2023 (daarna en tot eind 2024 ontvang je nog 1500 euro).

Kan ik een financiering aangaan voor de warmtepomp?

arrow-right

Dat kan zeker. Je kan via je eigen bank een financiering aanvragen. De gewesten hebben leningen uitgewerkt om gezinnen met een bescheiden inkomen te helpen om energie te besparen.


Zijn er veel werken nodig bij de installatie?

arrow-right

De installatie van de hybride warmtepomp zelf duurt meestal maar een dag. Vooral bij nieuwbouwwoningen is dit vrij eenvoudig. In bestaande woningen hangen de werken af van welk systeem er is om de warmte te verspreiden. Dit afgiftesysteem moet op lagere temperatuur nog goed kunnen werken (zoals een vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur). Als dit niet zo is, betekent dit dat je huidige afgiftesysteem vervangen moet worden door bijvoorbeeld vloerverwarming. Daarnaast is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Anders verlies je te veel warmte om de woning te verwarmen en zouden de kosten om te verwarmen met de warmtepomp te hoog oplopen. Daarom kijkt een verwarmingsspecialist altijd naar jouw woonsituatie en of een (hybride) warmtepomp voor jou rendabel is. Zo weet je zeker dat je je investering op termijn kan terugverdienen.