Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Een hybride warmtepomp: klaar voor de toekomst aan een lagere prijs

Duurzaam

Met een hybride warmtepomp haal je warmte uit de buitenlucht en verwarm je dus elektrisch. Hierdoor is het een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op gas of je stookolieketel.

Geld besparen

Je kunt met een warmtepomp namelijk tot wel 70% van je gas- of stookolieverbruik besparen.

Comfortabel warm huis

Is het buiten te koud? Dan springt jouw huidige of een geïntegreerde cv-ketel bij. Zo geniet je het hele jaar door van een comfortabel warm huis.

Een hybride warmtepomp systeem combineert een lucht/water-warmtepomp met een condensatiegasketel of stookolieketel. Doorgaans heb je enkel de warmtepomp nodig om de woning te verwarmen.

 

De gas- of stookolieketel kan inspringen bij erg koud weer of hoge elektriciteitsprijzen om de woning te verwarmen. 
Deze hybride opstelling is vooral te overwegen wanneer (in een renovatie context): 

- de aanpassingswerken te omvangrijk zijn om te kunnen overstappen naar enkel een warmtepomp;

- de reeds aanwezige hoogrendementsketel op gas of stookolie recent geïnstalleerd werd. 

 

Zo kan men het bestaande afgiftesysteem behouden, maar toch al genieten van de hogere efficiëntie van een warmtepomp.
 

Daarnaast bestaan er ook oplossingen die een hoogrendementsketel op gas met een warmtepomp combineren in 1 toestel.

Nog steeds niet overtuigd?

Bespaar: Tot wel 70% minder gas- of stookolieverbruik!

Nu met subsidies in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Verwarm met de goedkoopste energiebron bij prijsschommelingen.

Compatibel met vloerverwarming én radiatoren.

Extra duurzaam met je eigen zonnepanelen.

Behoud je bestaande gas-of stookolieketel.

Wanneer is een hybride warmtepompsysteem een goede keuze?

 

Kostprijs

Prijs - hybride warmtepomp

Subsidie

Exclusief cv-ketel

Inclusief cv-ketel
Inclusief stookolieketel

Prijs - hybride warmtepomp

Exclusief cv-ketel

Inclusief cv-ketel
Inclusief stookolieketel
Subsidie

Exclusief cv-ketel

Inclusief cv-ketel
Inclusief stookolieketel

 

Heb je een vraag?

Misschien staat het antwoord hier al tussen.

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

In principe kan er in elk huis een hybride warmtepomp worden geïnstalleerd. Ook in bestaande woningen. Maar soms voldoet een woning niet, zonder extra renovatie. Je huis moet goed geïsoleerd zijn zodat je geen warmte verliest en een comfortabele temperatuur kan bereiken, zelfs in de winter. Ook moet het afgiftesysteem geschikt zijn. Hiermee worden radiatoren en vloerverwarming bedoeld. Het kan zijn dat deze onvoldoende zijn om het huis goed te verwarmen aan de lagere temperatuur van de warmtepomp. Daarnaast moet je ruimte hebben voor het plaatsen van de warmtepompinstallatie.

Je kunt eenvoudig zelf testen of jouw woning geschikt is! Zet de aanvoertemperatuur van de cv-ketel in de winter terug naar 50 graden. Blijft de woning goed warm? Dan is jouw woning zeer waarschijnlijk geschikt zonder dat er extra radiatoren of vloerverwarming nodig is. Hier leggen we uit hoe je dat doet. Een installateur bekijkt ook altijd jouw situatie bij het opmaken van een offerte.


Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp verwarmt jouw huis gedeeltelijk elektrisch. Als het buiten kouder wordt, moet de warmtepomp harder werken. Bij extreme koude springt de cv-ketel bij. De pomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet deze warmte om in een bruikbare temperatuur om jouw huis mee te verwarmen. Door de werking van de warmtepomp stijgt jouw stroomverbruik. Daarentegen verbruik je fors minder gas. Hierdoor daalt jouw CO2-uitstoot voor verwarmen tot wel 60%. Het hogere stroomverbruik is goed op te vangen met bijvoorbeeld zonnepanelen. Simpel gezegd lijkt het systeem van een hybride warmtepomp op dat van een koelkast, maar de warmtepomp verwarmt en een koelkast koelt. Als het buiten kouder wordt, moet de warmtepomp harder werken of springt bij extreme kou de cv-ketel bij.


Hoeveel kost een hybride warmtepomp?

De kosten van een hybride warmtepomp zijn afhankelijk van het soort pomp dat je kiest. De aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp kosten ongeveer 4 700€- zonder nieuwe cv-ketel. Kies je voor een oplossing met een nieuwe cv-ketel dan bedraagt het totale kostenplaatje ongeveer 6 000€.

Met een warmtepomp ga je meer elektriciteit verbruiken. Veel woningeigenaren compenseren dit met zonnepanelen. Hierdoor verkort je de terugverdientijd. De hoogte van de terugverdientijd is afhankelijk van het type warmtepomp, jouw verbruik en of je wel of geen zonnepanelen neemt. Bijkomend voordeel is dat de overheid op dit moment het plaatsen van een warmtepomp stimuleert met subsidies. Hierdoor is een warmtepomp in veel gevallen een aantrekkelijke investering. Goed voor het milieu en je portemonnee.


Kan ik een subsidie krijgen voor een hybride warmtepomp?

In België zijn er voor alle soorten warmtepompen subsidies voorzien in 2023. Hier vind je een overzicht van alle premies en subsidies. Hoeveel financiële steun je krijgt, hangt af van een reeks elementen (installatietype, aanvrager, woning, enz.).

 

Een eigenaar-bewoner uit de laagste of middelste inkomenscategorie kan bijvoorbeeld deze bedragen ontvangen:

  • 4000 euro voor een bodem-water warmtepomp met minimaal het Europese A++ label;
  • 300 euro voor een lucht-lucht model met minimaal het Europese A+ label,
  • 3000 euro voor een water-lucht toestel met minimaal het Europese A+ label en dit tot eind 2023 (daarna en tot eind 2024 bedraagt deze premie 2250 euro);
  • 2000 euro voor een hybride warmtepomp en dit tot eind 2023 (daarna en tot eind 2024 ontvang je nog 1500 euro).

Kan ik een financiering aangaan voor de warmtepomp?

Dat kan zeker. Je kan via je eigen bank een financiering aanvragen. De gewesten hebben leningen uitgewerkt om gezinnen met een bescheiden inkomen te helpen om energie te besparen.


Zijn er veel werken nodig bij de installatie?

De installatie van de hybride warmtepomp zelf duurt meestal maar een dag. Vooral bij nieuwbouwwoningen is dit vrij eenvoudig. In bestaande woningen hangen de werken af van welk systeem er is om de warmte te verspreiden. Dit afgiftesysteem moet op lagere temperatuur nog goed kunnen werken (zoals een vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur). Als dit niet zo is, betekent dit dat je huidige afgiftesysteem vervangen moet worden door bijvoorbeeld vloerverwarming. Daarnaast is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Anders verlies je te veel warmte om de woning te verwarmen en zouden de kosten om te verwarmen met de warmtepomp te hoog oplopen. Daarom kijkt een verwarmingsspecialist altijd naar jouw woonsituatie en of een (hybride) warmtepomp voor jou rendabel is. Zo weet je zeker dat je je investering op termijn kan terugverdienen.