Vragen die je zeker moet stellen aan je verhuisfirma

Er bestaan tientallen verhuisfirma’s. Hoe ben je zeker dat je de juiste kiest? Door jezelf en hen de juiste vragen te stellen.
Laetitia M.
23/01/2021 |

Je vertrouwt je meubels en andere persoonlijke voorwerpen niet toe aan de eerste de beste verhuisfirma. Om een keuze te maken, raadpleeg je best eerst het overzicht van erkende professionals op de website van de Belgische Kamer der Verhuizers, bij voorkeur minstens drie of vier maanden vóór de verhuizing! Vooral wanneer je in de zomer, de drukste periode, wilt verhuizen. Buiten deze periode is het soms mogelijk om pas een maand of zelfs 14 dagen op voorhand te reserveren.

Je kunt ook vertrouwen op mond-tot-mondreclame, maar ga steeds na of de verhuisfirma die men je aanraadt wel erkend is. Een erkende firma biedt garanties op het vlak van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Moet een voorafgaand bezoek door de verhuisfirma worden voorzien?

Best wel. En het is ook een teken van beroepsernst. Op die manier kan de vakman een zo nauwkeurig mogelijke raming van het verhuisvolume maken en moeilijkheden beoordelen, zoals de toegang, parkeermogelijkheden, grootte van de lift, of er meubels uit elkaar moeten worden gehaald, of een verhuislift nodig is, …

Tijdens dit bezoek krijg je een idee met wie je te maken hebt en kan je hem vragen stellen. Want niet alleen de prijs van de verhuisfirma, ook het vertrouwen in de gekozen firma is belangrijk.

7 vragen die je zou moeten stellen aan je verhuisfirma

> Op welke basis wordt de offerte opgemaakt (volume, uurprijs, …) en zijn er extra kosten?

> Wat dekt de verzekering als er beschadigingen zijn?

> Biedt u inpak- en/of uitpakdiensten?

> Kan u aanbevelingen van klanten voorleggen?

> Wanneer bent u beschikbaar? Heeft de periode een invloed op de prijs?

> Mogen vrienden helpen verhuizen?

> Zet u alles op het gelijkvloers of bent u bereid om meubels en dozen ook naar boven te dragen? Tot op welke verdieping? Ook zonder lift?

Goed om te weten: het is belangrijk om je toekomstige verhuisfirma vragen te stellen, maar hij kan er ook voor jou hebben. Een firma die niet alle aspecten van je verhuizing onderzoekt is niet ernstig bezig.

Hoe je keuze bepalen?

Contacteer drie of vier firma’s en vraag telkens een offerte. Zorg ervoor dat je de totaalprijzen kunt vergelijken. Stellen ze allemaal een bezoek op voorhand voor? Houd hiermee rekening bij je keuze. Vraag ondanks alles of dit mogelijk is, je weet maar nooit.

Houd in het achterhoofd dat een kleinere, zelfstandige verhuisfirma even doeltreffend kan zijn als een grote firma. Denk hieraan wanneer je de verhuisfirma’s selecteert.

Wat er ook van zij, vertrouw op je gevoel.