6 stappen om je diepvriezer te ontdooien

Een dunne ijslaag van 3 mm volstaat al om het elektriciteitsverbruik van je diepvriezer met 30 tot 40% te doen stijgen. Lees hier hoe je hem snel en goed ontdooit, in 6 stappen.
Paul D.
11/02/2022 |

Zit er een flinterdun ijslaagje op de binnenwanden van je diepvriezer? Of een dikke ijskorst? Ontdooien is in elk geval de boodschap! Want de ijsafzetting leidt niet alleen tot meerverbruik dat je geld kost, maar beperkt ook de levensduur van je diepvriezer!

6 stappen voor een diepvriezer in topconditie

1. Maak de diepvriezer leeg en bewaar de inhoud tijdelijk op een koude plek. Een tip: als de temperatuur buiten is gezakt tot rond of onder het vriespunt, zet je gewoon alles buiten. In andere gevallen zijn frigoboxen ideaal.

2. Schakel het toestel uit of zet het in sluimerstand.

3. Leg onderaan enkele dweilen en neem een kom en een houten spatel. Gebruik geen messen of ijspriemen, want ze kunnen de diepvriezer beschadigen en hem snel aan zijn einde helpen.

4. Zet een kookpot met kokend water in het midden van de diepvriezer en sluit de deur 15 minuten.

5. Maak de laatste stukken ijs met de houten spatel los van de wanden. Om ook de microben te verwijderen, wrijf je de wanden en de dichting schoon met een mengsel van azijn, citroen en water (3 keer meer water dan azijn en citroen). Droog daarna alles zorgvuldig af.

6. Schakel de diepvriezer opnieuw in.

Tot slot nog een tipsom ervoor te zorgen dat er niet te snel opnieuw ijsafzetting ontstaat: Controleer regelmatig of de dichtingen van de diepvriezer goed sluiten, doe hem niet te lang en te vaak open en stel de temperatuur in op min 18°C.

Als wij allemaal op tijd en stond onze diepvriezer zouden ontdooien, dan zou dat een besparing van 154 812 500 kWh opleveren, wat overeenstemt met de stroomproductie van 31 windturbines (van 2 MW) of het verbruik van 30 962 gezinnen (5000 kWh/gezin/jaar).