Met welke temperaturen komen de cijfers op een thermostaatkraan overeen?

Op de draaiknop van je thermostatische radiatorkraan staan cijfers. Maar met welke temperaturen komen die overeen? Interessant om te weten aangezien je met een goed ingestelde radiatorkraan ongeveer 10% energie kunt besparen.
Paul D.
07/02/2020 |

Thermostaatkranen spelen een essentiële rol in je verwarmingssysteem. Ze beperken immers de toevoer van warm water en regelen de temperatuur van je radiators en bijgevolg ook van de ruimte waarin ze staan. Ze correct instellen is dus heel belangrijk.

Waarom staan er op een thermostaatkraan cijfers en geen graden?

Op de draaiknop van een thermostaatkraan staat een schaalverdeling: een sneeuwvlokje en de cijfers 1 tot 5. Maar geen temperaturen.

Waarom niet? Omdat de werkelijke kamertemperatuur afhangt van de juistheid waarmee de thermostatische kraan de omgevingstemperatuur kan meten. De kraan wordt daarbij beïnvloed door de warmte die de radiator afgeeft, de watertemperatuur, de koudestraling van een muur, het merk en model van de kraan... Bovendien moet er in de winter veel meer warm water door het verwarmingstoestel lopen om een omgevingstemperatuur van 20 °C te bereiken dan in bijvoorbeeld de lente.

Als je omgevingsthermostaat is ingesteld op 19-21 °C komen de standen 1 tot 5 van je radiatorkraan over het algemeen overeen met volgende temperaturen …

Hoe stel ik mijn thermostatische radiatorkraan in met een omgevingsthermostaat?

Om je radiatorkranen correct te gebruiken moeten ze op een ‘thermisch neutrale’ plaats staan. Dus niet in de tocht, vlak bij de grond of achter een gordijn.Op welk cijfer moet je je radiatorkraan instellen?

Op welk cijfer moet je je radiatorkraan instellen?

In de ruimte waar je omgevingsthermostaat staat, heb je geen thermostaatkraan nodig. Hier wordt gewoon aangeraden om de kranen maximaal open te draaien. Je radiatorkranen moeten in ieder geval worden ingesteld op een hogere stand dan de thermostaat. Als de thermostaat 21 °C weergeeft en de radiatorkraan 17-18 °C (stand 2 tot 2,5), zal je radiator verwarmen tot 17-18 °C, terwijl je thermostaat 21 °C aangeeft ... Je ketel blijft dus voortdurend draaien zonder ooit de 21 °C te bereiken. Let dus op voor instellingsconflicten.

In je andere leefruimtes zet je de draaiknop op 3 (20 °C) voor een aangename omgevingstemperatuur. Niet alle kamers moet je overigens verwarmen op dezelfde temperatuur. Paul vat even voor je samen welke temperatuur aangewezen is in welke ruimte.

Wat is de ideale temperatuur in de kamers van mijn huis?
play-fwd

En als je radiatorkraan geblokkeerd zou zijn, vind je hier hoe een thermostatische kraan te deblokkeren in 4 stappen.