Hoe kan ik mijn water- en energieverbruik opvolgen
Energieverbruik, waterverbruik en verbruik van gas en/of stookolie vormen een groot deel van het gezinsbudget. Maar het is vaak pas wanneer de jaarlijkse factuur binnenkomt, dat we echt beseffen hoeveel we verbruikt hebben, en hoeveel we moeten betalen. En dat is geen aangenaam gevoel, want het is altijd een verrassing.
Velen onder ons hebben hun verbruik graag in de hand. Het is zelfs bijna een must ☺… Ook al is het een vervelende taak, en ga je dan vaak door als een echte pretbederver.
Om je te helpen, hebben we een lijst van hulpmiddelen opgesteld waarmee je op elk moment je energieverbruik én waterverbruik in eigen handen hebt.
Ik meet mijn waterverbruik en volg het op
Weet jij hoeveel liter water je dagelijks verbruikt? Waterkoker, vaatwasser, douche, toiletspoeling, enz.? Om dat verbruik te meten, zijn er meerdere oplossingen…
> Een Excel-tabel of een notitieboekje
Wel vindingrijk, maar ook heel arbeidsintensief. Want je moet dagelijks de meterstanden noteren. En zo heb je enkel een idee van hoeveel je verbruikt per dag … en enkel in m³! Dan moet je dat nog vermenigvuldigen met de prijs van het water: tussen 3,5 € en 5 € per m³, naargelang van het Gewest (Vlaanderen, Wallonië, Brussel). Niet echt handig, noch nauwkeurig.
> Een app voor opvolging
Er bestaan tegenwoordig apps, zoals die van Energuide, waarmee je regelmatig de stand van je waterverbruik alsook je gewoonten kunt ingeven, om zo een duidelijk overzicht te krijgen over je verbruik. Deze methode is nauwkeuriger dan de vorige, maar je moet toch nog instellingen ingeven en bijstellen, en vaak zelf nog gaan analyseren.
> boxx om je verbruik in real time op te volgen
Er kan niets op tegen je verbruik in real time opvolgen. Met het nieuwe slimme systeem van ENGIE krijg je, op het scherm van boxx, een gedetailleerde opvolging van je waterverbruik in liters, m³ en euro’s. Per uur, per dag, per week, per maand of per jaar! In cijfers én grafieken. Geen verrassingen meer!
Hoe is dat mogelijk? Dankzij een sensor die op je watermeter wordt bevestigd. Je moet zelf dus bijna niets doen! Enkel nog de huidige prijs van het water handmatig ingeven. Wanneer de prijs verandert, kun je dit in 3 eenvoudige klikken aanpassen in boxx. En kers op de taart, je wordt op de hoogte gebracht in geval van een waterlek. In geval van overmatig waterverbruik in vergelijking met je gewoonlijke verbruik, word je via e-mail en sms verwittigd van een eventueel lek, en als je een UP-contract hebt, kun je de hulp inroepen van een expert om het lek te herstellen. Zonder bijkomende kosten.
Volg ook onze 7 tips om je waterverbruik te verminderen.
Ik meet mijn energieverbruik en volg het op
Ook je verbruik van elektriciteit kun je op verschillende manieren opvolgen.
De elektriciteitsmeter aflezen
Je kunt je elektriciteitsverbruik opvolgen door regelmatig je meter te controleren. De meest eenvoudige manier is je verbruik vergelijken met je aflezing van hetzelfde moment van het jaar, de maand of de dag ervoor. Je kunt dagelijks, jaarlijks of maandelijks een aflezing doen. Door de schommelingen tussen de verschillende maanden van het jaar te begrijpen, krijg je een beter zicht op de oorzaken van een dalend of stijgend verbruik, in plaats van verschillende jaren met elkaar te vergelijken.
Het verbruik meten per apparaat, met een energieverbruiksmeter
Een energieverbruiksmeter, of een wattmeter, is een klein apparaat waarmee je het elektriciteitsverbruik van je toestellen preciezer kunt meten. Je sluit de energieverbruiksmeter aan op een stopcontact, en de stekker van het apparaat waarvan je het verbruik wilt meten, sluit je aan op de energieverbruiksmeter. Afhankelijk van het model geeft de meter het verbruik in kWh of in euro’s weer van het toestel dat in slaapstand staat of in werking is.
Dankzij deze afzonderlijke metingen krijgen alle gezinsleden een beter zicht op hoeveel elektriciteit de televisie, computer, spelconsole enz. verbruiken. Het vergt natuurlijk wel wat werk als je alles wilt meten. En toegegeven, het totaal zal niet heel nauwkeurig zijn. Maar om de energieverslinders in huis op te sporen, werkt het wel. Er bestaan ook slimme versies van deze energieverbruiksmeters.
> Met de Energy Manager
Via de Energiedesk kunnen klanten van ENGIE hun meterstanden ingeven en hun verbruik aan de hand van grafieken online opvolgen. Zo krijg je een overzicht van de ontwikkeling van je elektriciteitsverbruik van maand tot maand. Je hebt je verbruik in eigen handen, en je komt op het einde van het jaar niet voor verrassingen te staan.
> Met UP en de boxx-technologie
De boxx-technologie volgt je elektriciteitsverbruik in real time op, en vergelijkt het zelfs met het verbruik dat ENGIE had ingeschat. In kWh en in euro’s. Je weet meteen wat je in de loop van de dag, en zelfs het uur, hebt uitgegeven. Aan de hand van de geschiedenis kun je zelf ook analyseren wat je verbruik beïnvloedt. Je schakelt een toestel in, en je ziet onmiddellijk wat het verbruikt! Ook het sluipverbruik wordt meegeteld.
Met de nieuwe dienst UP van ENGIE zijn ook andere functies mogelijk. Je kunt nagaan of bepaalde huishoudelijke toestellen wel energiezuinig zijn. En je krijgt een e-mail als je vaste bedrag niet meer overeenkomt met je reële verbruik.
Ik meet mijn gas- en stookolieverbruik
Voor het verbruik van aardgas kun je gewoon dezelfde oplossingen hanteren als voor elektriciteit.
Voor verwarmingssystemen op stookolie kun je je brandstofverbruik meten door het stookoliepeil in je tank te controleren. Ofwel met de indicator (die niet altijd werkt), ofwel met een goede oude pijlstok ;-)!