10 tips om je waterverbruik te verminderen

België lijdt nog steeds onder de droogte. We moeten dus ons waterverbruik verminderen. Enkele eenvoudige tips – die meteen ook je waterfactuur verlagen – helpen je op weg.
Sébastien V.
03/01/2022 |

Op het vlak van water was 2020 een horrorjaar voor België. In die mate zelfs dat de droogte van vorig jaar erkend werd als landbouwramp. Meteen het bewijs dat ons land regelmatig geconfronteerd wordt met waterschaarste. Het World Resource Institute beschouwt België dan ook als een land met ‘hoge waterstress’ (plaats 23 van de 164 landen in het klassement). Die positie is onder meer te wijten aan de bevolkingsdichtheid en moet ons wakker schudden om ons verbruik onder controle te houden. Sommige gemeentes vroegen hun inwoners bijvoorbeeld al om spaarzaam om te gaan met het kraantjeswater.

Je waterverbruik beter onder controle houden is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Twee vliegen in een klap dus …

De prijs van het water is in ons land in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld. En hoewel de Belg een van de beste leerlingen in Europa is op het vlak van waterverbruik (ongeveer 40 m3/jaar t.o.v. het Europese gemiddelde van 55 m3), blijft verspilling tegengaan een grote uitdaging. Des te meer omdat berichten over waterschaarste regelmatig de voorpagina’s halen.

Dus, hoe gaan we te werk?

Onze tips om minder water te verbruiken
play-fwd

1. Neem een douche in plaats van een bad

Een derde van ons waterverbruik komt tot stand door douche- en bad beurten. Hoewel iedereen weet dat je minder verbruikt door een douche te nemen in plaats van een bad, is er een addertje onder het gras … Als je 10 minuten onder de douche blijft staan, verbruik je 150 liter water, en dat is dan weer evenveel als voor een bad! De oplossing? Een zuinige douchekop installeren, waardoor het waterdebiet zakt van 15 tot 6 liter per minuut.

Hier vind je ook nog andere tips om water te besparen onder de douche.

2. Draai de kraan dicht terwijl je je handen wast, je tanden poetst, …

In onze strijd tegen het coronavirus wassen we veel vaker onze handen. En hoewel aangeraden wordt om je handen gedurende 45 seconden te schrobben, betekent dat niet dat je ook de kraan 45 seconden moet laten openstaan! Draai de kraan dus dicht terwijl je je handen desinfecteert!

Deze tip geldt ook wanneer je je tanden poetst. Je bespaart er bij elke poetsbeurt maar liefst 5 tot 8 liter mee! Hetzelfde geldt voor jullie heren, tijdens het scheren.

3. Hergebruik water

Om je groenten schoon te maken bijvoorbeeld. Was ze in een teil en gebruik het water achteraf om je planten te begieten.

Nog een tip: terwijl je wacht tot er warm water uit de kraan loopt (in de keuken en zelfs voor je onder de douche stapt), kan je het koude water dat er eerst uit stroomt, opvangen. Voor je waterkan, je planten of eender welk ander gebruik.

4. Investeer in een regenput

Regenwater kan immers bijna 60% van het verbruik in je woning voor zijn rekening nemen. Er bestaan regenbakken in beton of in plastic. Minimaal volume: 1500 liter. Maximaal toegelaten volume: 10 000 liter (ook al bestaan er modellen tot 20 000 liter). De regenbakken in beton moeten ingegraven worden. Voor regenbakken in synthetische materialen is dat niet verplicht. Wel zijn ze allemaal uitgerust met een pompsysteem en een filter. Je hebt het al wel door: voor een regenbak kunnen grote werken – meer bepaald uitgraafwerken – nodig zijn. Laat voor de zekerheid het systeem wel nakijken voor je het in werking stelt. Dat is onder bepaalde voorwaarden zelfs verplicht in Vlaanderen. Zo is elk contact tussen het waterleidingnetwerk en het regenwaternetwerk verboden om besmetting van het openbare netwerk te vermijden.

Afhankelijk van het gekozen model en de uit te voeren werken, kunnen de kosten schommelen tussen 1500 € en 6000 €. Een investering die je in 7 tot 10 jaar hebt terugverdiend als je regenwater gebruikt om schoon te maken, de toiletten door te spoelen, de was te doen en op voorwaarde dat de oppervlakte van je dak minstens 150 m2 bedraagt.

Er bestaan echter premies – meestal gemeentelijke – voor systemen die regenwater recupereren (regenputten of reservoirs), maar niet overal. Vraag het even na bij je gemeente.

Vind je de investering te groot? Weet dan dat er ook goedkopere bovengrondse vaten bestaan. Of begin alvast met een ton onderaan de dakgoot te plaatsen. Het opgevangen water kan je gebruiken om het terras of de stoep schoon te maken, om de planten te gieten, …

5. Verklein het volume van het toiletreservoir

Het toilet doorspoelen zou goed zijn voor meer dan een derde van ons totale waterverbruik. Misschien is het moment dus gekomen om het anders aan te pakken, zeker als je nog een klassiek toilet hebt zonder dubbele spoeling (klein/groot).

Onze tip: plaats een volle fles water in het toiletreservoir. Op die manier blijft het vulvolume beperkt. En je bespaart 1,5 liter bij elke spoelbeurt.

6. Gebruik even geen hogedrukreiniger

Je wilt je auto, fiets, … wassen? Gebruik dan een emmer. Met de waterspuit van een hogedrukreiniger verbruik je minstens 200 liter. Met een emmer is dat 10 liter ... Dezelfde tip geldt om je terras schoon te maken: laat de Kärcher® even op stal.

7. Giet de tuin druppel per druppel

De tuin druppel per druppel gieten is zuiniger dan met een waterstraal. Je kan bovendien heel makkelijk je eigen druppelslang maken.

Je kan er bovendien het water van je regenton voor gebruiken (zie hoger). Giet ook bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds, zo verdampt het water minder snel. En belangrijker nog: je gras hoef je niet te gieten! Toegegeven het zal een beetje geel worden, maar vanaf de eerste regendruppels wordt je gras weer groener dan groen!

8. Spoel de vaat niet meer schoon!

Spoel je borden niet schoon voor je ze in de vaatwasser stopt. Spoel je ze wel schoon, dan verdubbel je je waterverbruik voor het wassen van de vaat (en een vaatwasser verbruikt tenslotte heel weinig water). En er zijn nog andere misvattingen over waterverbruik. Neem ook liever de ECO-modus in plaats van het snelprogramma. Hoewel de ECO-modus langer duurt, wast hij de vaat beter en verbruikt hij daarbij minder energie. En dat in tegenstelling tot wat bepaalde mythes over energieverbruik beweren.

9. Vermijd waterspelletjes waarbij je voortdurend water verspreidt

Plezier gegarandeerd met een watersproeier of waterglijbaan, maar ze springen niet echt zuinig om met water ...

Wil je toch in het water kunnen spelen, blaas dan een klein zwembadje op en vul het één keer. Vraag je kinderen ook om niet (te vaak) bommetje te doen, of om niet in en uit het zwembad te stappen met hun voeten vol zand en gras. Zo vermijd je dat je het zwembad vaak moet bijvullen of het water moet vervangen.

Nog een tip om minder water te verbruiken als je een zwembad hebt? Bedek het als je het niet gebruikt om verdamping te voorkomen.

10. Spoor lekken op

Lekken veroorzaken niet alleen waterschade, ze zorgen ook voor overconsumptie. Gelukkig leggen we je uit hoe je een waterlek kunt opsporen.

Weet je niet echt of je veel of weinig water verbruikt? Doe de test en ontdek welk type waterverbruiker je bent.