Dit huis schiet als een paddenstoel uit de grond!

Beeld je even in: een huis dat zichzelf bouwt én herstelt dankzij paddenstoelen … Klinkt gek, maar volgens een architect die zweert bij biomaterialen is het best haalbaar. Misschien leven binnenkort niet alleen de Smurfen in een paddenstoel …
Daphné C.
19/11/2018 |

Ooit moest iemand het uitvinden: een huis dat helemaal zichzelf bouwt, zonder dat iemand een hand uitsteekt. Een huis dat als een paddenstoel uit de grond schiet, met de hulp van paddenstoelen. Een utopie? Knettergek? Niet volgens de Amerikaanse architect Christopher Maurer en zijn team van Redhouse Architecture. Samen met NASA werken zij aan een project om onderdak te bieden aan … astronauten op Mars. Hoe zij dat willen aanpakken ? Door de verbluffende mogelijkheden van paddenstoelen te benutten en meer bepaald van het mycelium (of zwamvlok, het netwerk van witte draden van paddenstoelen dat onder de grond groeit). Een prima bouwmateriaal, vinden zij.

Hoe groeit het paddenstoelhuis?

Op een hoogst originele manier … De ontwerpers bedachten een grote, hermetisch afgesloten zak met microben en sporen waarin een robot water, stikstof en koolstofdioxide blaast. In de zak ontwikkelen zich dan algen. Door deze reactie ontstaat er zuurstof en komen er paddenstoelen vrij, die in combinatie met de biomassa van gedroogde algen stilaan de hele beschikbare ruimte opvullen en tegen de wanden van de zak duwen tot er een zeer stevige structuur ontstaat, groot genoeg om erin te wonen. Het paddenstoelhuis is klaar!

Nog een voordeel van dit systeem: als het huis zichzelf kan bouwen, kan het zichzelf ook herstellen. Stel dat een muur beschadigd geraakt, dan volstaat het om de paddenstoelen opnieuw te voeden (met water, CO2 en algen), zodat ze zich opnieuw ontwikkelen.

Paddenstoelen, bouwmateriaal van de toekomst?

Een huis dat zichzelf bouwt, kan zichzelf ook herstellen!

Het valt nog even af te wachten of dit project ook echt zal worden uitgevoerd. Maar mycelium heeft al eerder bewezen dat het een prima bouwmateriaal met veel kwaliteiten is: het is milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar, licht en brandwerend. Ons artikel “Een eetbaar huis bouwen” laat zien dat het bijvoorbeeld in de vorm van bakstenen wordt gebruikt. Mycelium is ook een natuurlijk isolatiemateriaal, net zoals pinda’s, algen of bier. Het wordt bovendien geperst tot panelen, om er meubels mee te maken of om polystyreen te vervangen bij de productie van verpakkingen.