Is dit een zonnepaneel? Nee, een zonnewagen!

Drie Duitsers staan op het punt een revolutie te ontketenen op de markt van de elektrische wagens. Hun Sono Sion, die bedekt is met zonnepanelen, produceert zelf elektriciteit en heeft al 30 km autonoom rijbereik.

14/01/2019 -
Isabelle V.
Communications expert - renewable, energy efficiency, green mobility

Jona Christians, Navina Pernsteiner en Laurin Hahn willen de wereld veranderen. Te beginnen met onze visie op de auto.

De drie knutselden 6 jaar lang in een kleine garage om hun project vorm te geven voor ze via crowdfunding 300.000 € bij elkaar kregen. Vandaag kondigen ze met trots aan dat hun Sion – een zonnewagen die grotendeels tot stand kwam dankzij het advies van de surfers – al bijna 10.000 keer werd voorbesteld.

Een elektrische wagen die zichzelf oplaadt

Anders dan een gewone elektrische auto die je aan een laadpaal oplaadt, laadt de Sion ook zichzelf op – zelfs als het bewolkt is – en produceert zo zijn eigen elektriciteit. Revolutionair!

Hoe het werkt? Met zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het koetswerk. Een stopcontact heb je niet nodig en de elektriciteit is volledig gratis. Enige nadeel: voorlopig volstaat de productie slechts om 30 km af te leggen.

Voor langere afstanden gaat Sono Motors – de startup van het trio – een extra batterij voorzien op de Sion die wél aan een laadpaal kan worden opgeladen. Goed voor een rijbereik van 250 km.

Plan generator worden: een heuse uitdaging

De 3 stichters gaan nog een stap verder. Ze hebben gewerkt aan een geïntegreerde batterij om bidirectioneel laden mogelijk te maken. Bedoeling is om van de Sion een mobiel elektrisch station te maken: op de camping, op de werf of in steden met een onstabiel elektriciteitsnet werkt de wagen als een generator. Krachtig genoeg om een moderne ijskast 120 dagen te doen draaien! Het concept is niet alleen op ecologisch, maar ook op sociaal vlak interessant. Dat beseffen ook de constructeurs, die massaal hun belangstelling tonen.

Een betaalbare zonnewagen

In plaats van de elektrische wagen voor te behouden aan de hogere klasse, maken de drie Duitsers de Sion toegankelijk voor het grote publiek. Zo bieden ze een uniek model aan zonder opties (behalve een trekhaak) voor 16.000 €. Deze prijs is zonder de aankoop van de batterij gerekend, die momenteel op 9.500 € wordt geschat. Maar zelfs met die 25.500 € wordt de Sion een van de meest toegankelijke elektrische voertuigen op de markt.

Serieproductie vanaf 2019

De eerste versie van het prototype van de Sion kwam er midden 2017. De serieproductie gaat in de tweede semester 2019 van start. Gezien de al genoteerde voorbestellingen, ligt de leveringstermijn voor toekomstige bestellingen inmiddels al ergens midden 2020. Een veelbelovende toekomst voor een zonneauto die de markt van de elektrische wagens drastisch zal veranderen. Let wel, in dit stadium worden de wagens enkel in het noorden van Duitsland geleverd. Je moet dus wel ter plaatse gaan om dit technologische hoogstandje in ontvangst te nemen.