Renovatie in Vlaanderen: van BENO-pass tot EPC-labelpremie

Dakwerken, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties (elektriciteit, sanitair en verwarming)? De BENO-pass wordt vervangen door de EPC-labelpremie.
Paul D.
21/12/2022 |

De “totaalrenovatiebonus” die werd toegekend door Fluvius is voorgoed verleden tijd en sinds 30 juni 2022 kan er geen nieuwe BENO-pass meer worden aangevraagd. Wat er in de plaats komt? Sinds 1 januari 2021 neemt de EPC-labelpremie (ook toegekend door Fluvius) het geleidelijk aan over wat een grondige energierenovatie van een huis of woning in Vlaanderen betreft. Maar waar gaat het nu precies over? En wat als je nog steeds in het systeem van de “BENO-pass” zat?

Geen nieuwe BENO-pass na 30 juni 2022

Het principe van deze totaalrenovatiebonus was eenvoudig en erg interessant. Het ging om een “elektronisch dossier” waarin je je verschillende premies kon cumuleren en een bepaald bedrag kon krijgen, afhankelijk van het aantal investeringen ... Zo kon je vanaf 3 premies – tot maximaal 7 premies – binnen een periode van 5 jaar (mits naleving van de noodzakelijke voorwaarden) een bonus krijgen bovenop de aangevraagde premies. Kers op de taart? Hoe meer werken je uitvoerde en hoe meer energiebesparende maatregelen je combineerde, hoe hoger de bonus!

Naast de individuele energiepremies bedroeg de bonus:

 • 1.250 € voor 3 investeringen;
 • 1.750 € voor 4 investeringen;
 • 2.750 € voor 5 investeringen;
 • 3.750 € voor 6 investeringen;
 • 4.750 € voor 7 investeringen.

Opgelet: voor appartementen moeten deze bedragen gedeeld worden door 2. Voor wie sociale tarieven geniet, werden ze vermeerderd (1.875 €, 2.625 €, 4.125 €, 5.625 € en 7.125 €).

7 soorten werken – en dus 7 soorten investeringen – kwamen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus:

> dakisolatie (min. 30 m2)
> vloerisolatie (min. 30 m2)
> isolatie van de buitenmuren (min. 30 m2)
> hoogrendementsglas (min. 5 m2)
> ventilatiesysteem
> zonneboiler
> warmtepomp

Maar sinds 30 juni 2022 kan er dus geen nieuwe BENO-pass meer worden geopend. En als je dossier al geopend was? Of als je er nog geen had, kan je dan de EPC-labelpremie krijgen?

Had je al een BENO-pass voor 30 juni 2022?

Geen nood: je BENO-passtraject loopt ook na deze datum verder en Fluvius blijft de premies uitbetalen onder de voorwaarden zoals hierboven uitgelegd. Dat betekent dat de eindfactuur van je eerste investering tussen 2017 en eind 2020 werd opgesteld. Je hebt dus 5 jaar de tijd om nog twee andere premies te krijgen voor werken die in aanmerking komen voor de renovatiebonus. Zodra je aanvragen ingediend zijn via het centrale loket Mijn VerbouwPremie worden ze automatisch toegevoegd aan je BENO-pass en hoef je zelf niets meer te doen.

Wat als de eindfactuur voor je eerste werken dateert van na 1 januari 2021?

Dan zijn er verschillende scenario’s mogelijk en afhankelijk van de situatie val je onder het systeem van de BENO-pass of dat van de EPC-labelpremie (we leggen hieronder uit waarover het gaat).

Datum van de eindfactuur voor de eerste werken Datum van de aanvraag van de eerste premie Premiesysteem
Voor 01/01/2021 Voor 01/01/2021 BENO-pass
Voor 01/01/2021 Na 01/01/2021 BENO-pass
Na 01/01/2021 Na 01/01/2021, maar je bestelbon werd voor deze datum ondertekend BENO-pass of EPC-labelpremie
Na 01/01/2021 Na 01/01/2021

EPC-labelpremie

Je renoveert na 30 juni 2022?

Dan is er geen twijfel mogelijk: er wordt geen nieuwe BENO-pass aangemaakt en voortaan vormt de EPC-labelpremie van Fluvius de financiële ondersteuning voor een grondige energierenovatie van een huis of een woning.

Hoe werkt de EPC-labelpremie?

De logica achter deze premie is vrij eenvoudig: de energieprestaties van je woning – zoals blijkt uit het EPC-label – moeten beter zijn na de renovatiewerken.

Om welke bedragen gaat het?

Het bedrag van je premie hangt af van het type woning en de waarde van het EPC-label na de renovatie. Concreet?

Voor een huis met een EPC-label E of F?

 • Krijg je na de werken het energielabel C, dan kan je aanspraak maken op een premie van 2.500 euro;
 • Een B-label? Dan bedraagt de premie 3.750 euro;
 • Behaalt je huis het EPC-label A? Dan kan je recht hebben op maximaal 5.000 euro.

Voor een appartement met een EPC-label D, E of F?

 • 2.500 euro voor een B-energielabel;
 • 3.750 euro als je nog beter doet en je woning een EPC-label A krijgt.

Opgelet: “beschermde” klanten hebben recht op een verhoging van het premiebedrag met 20%.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Nog voor je met de werken van start gaat, moet je eerst de huidige EPC-score van je woning erbij nemen, zodat je achteraf kunt vergelijken. Deze mag niet van voor 2019 dateren!

Vervolgens moet het EPC-label na de werken binnen de 5 jaar (vanaf de datum van het eerste EPC-label) aangevraagd worden en moet je “bewijzen” dat je het beoogde doel, namelijk een betere energieprestatie van je woning, hebt bereikt.

Even ter herinnering: de EPC-labelpremie kan niet worden gecumuleerd met het systeem van de BENO-pass.

Hoe de EPC-labelpremie aanvragen?

Je kan alles online doen via de site van Fluvius. Dat gebeurt in twee stappen:

 1. Eerst moet je je premie “activeren” door de EPC-score in te voeren voordat je je woning renoveert. Dat zal de termijn van 5 jaar in gang zetten om je renovaties uit te voeren.
 2. Na de renovatiewerken, zodra je woning het nieuwe EPC-label heeft gekregen (A, B of C voor een huis; A of B voor een appartement), moet je de gegevens invoeren op de site van Fluvius. Pas daarna wordt de premie uitbetaald.

 

Heb jij isolatieplannen? Onze expert komt ook bij je langs voor vakkundig advies en een scherpe offerte op maat.

 

Download ook onze gratis isolatiegids