De renovatiebonus blijft van toepassing in Vlaanderen

Dakwerken, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties (elektriciteit, sanitair en verwarming) komen in aanmerking voor de Vlaamse renovatiebonus. De ‘BENO-pass’ blijft van toepassing in 2022!
Paul D.
01/01/2022 |

De ‘totaalrenovatiebonus’ (of BENO-pass) onderging enkele wijzigingen in 2019 en blijft net als in 2021 ook in 2022 van toepassing. Het principe is eenvoudig (én interessant): vraag je binnen de 5 jaar minimaal 3 en maximaal 7 premies aan (en voldoe je aan alle nodige voorwaarden), dan krijg je een bonus bovenop de gevraagde premies. Kers op de taart: hoe meer werken je uitvoert en energiebesparende maatregelen je combineert, hoe hoger de bonus! Een woordje uitleg.

Over welke werken gaat het?

7 soorten werken – en dus 7 soorten investeringen – komen in aanmerking voor de BENO-pass:

> dakisolatie (min. 30 m2)
> vloerisolatie (min. 30 m2)
> isolatie van de buitenmuren (min. 30 m2)
> hoogrendementsglas (min. 5 m2)
> ventilatiesysteem (hoewel hiervoor geen afzonderlijke premie bestaat)
> zonneboiler
> warmtepomp

Hoeveel werken moeten er uitgevoerd worden?

Om recht te hebben op de bonus, moet je minstens 3 investeringen doen om je woning te verbeteren. Je mag zelf kiezen in welke volgorde je deze werken uitvoert.

Let wel: de eindfactuur van de eerste investering moet gedateerd zijn tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020. Vanaf de datum van de eindfactuur van de eerste werken heb je 5 jaar de tijd om de andere werken uit te voeren.

Na de 5e investering moet een energieprestatiecertificaat de energieprestatie van de woning in kwestie valideren om de bonus te kunnen ontvangen.

Over welke bedragen gaat het?

Naast de individuele energiepremies bedraagt de bonus:

> 1.250 € voor 3 investeringen;
> 1.750 € voor 4 investeringen;
> 2.750 € voor 5 investeringen;
> 3.750 € voor 6 investeringen;
> 4.750 € voor 7 investeringen.

Opgelet: voor appartementen moeten deze bedragen gedeeld worden door 2. Voor wie sociale tarieven geniet, worden ze vermeerderd (1.875 €, 2.625 €, 4.125 €, 5.625 € en 7125 €).

De bonus wordt in verschillende schijven uitbetaald vanaf de derde investering. Het totaal van de uitgekeerde premies kan nooit meer bedragen dan de som van de betaalde factuurbedragen van de uitgevoerde investeringen. Bovendien kan er per woning slechts één bonus worden aangevraagd (een investering in de gemeenschappelijke delen van een woongebouw kan wel in aanmerking komen).

Meer weten over de totaalrenovatiebonus

Heb jij isolatieplannen? Onze expert komt ook bij je langs voor vakkundig advies en een scherpe offerte op maat. Ontdek ook de andere isolatiepremies in Vlaanderen.

Download ook onze gratis isolatiegids