5 planten die je huis in de zomer lekker koel houden

Summer time! Gaat het kwik bij jou thuis ook snel de hoogte in? Zet dan wat extra kamerplanten neer. Dat is een stuk beter dan een energieverslindende airco in te schakelen of te stikken van de warmte! Deze 5 planten helpen je je huis koel te houden.
Daphné C.
05/05/2020 |

Er bestaan verschillende oplossingen om je huis koel te houden. Planten in je interieur kunnen dankzij hun vochtigheid de temperatuur met enkele graden doen dalen. Bovendien zorgen ze voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis (die vaak nog slechter is dan de buitenlucht) en doen ze je stressniveau dalen.

Onze 5 favoriete airco's in een pot

1. Sanseveria of vrouwentongen

De lange, dikke bladeren van de 'vrouwentongen' kunnen veel water opslaan. Bij hoge temperaturen verdampt het water en koelt de ruimte op natuurlijke wijze af. Extra voordeel: sanseveria’s kunnen heel goed tegen direct zonlicht. Je kunt er dus gerust eentje of meerdere op de vensterbank of voor een groot raam zetten en zo een groen gordijn creëren tegen rechtstreekse zonnestralen.

2. Arecapalm of goudpalm

Maak kennis met dé populaire kampioen 'water verdampen'. Deze tropische palm kan tot 1 liter water per dag omzetten in waterdamp en dus in vochtigheid. Je moet ‘m voor die krachttoer wel genoeg water geven, zodat hij de ruimte gretig kan afkoelen.

3. Ficus Benjamina

Deze grote ficus kan tot wel 2 meter hoog worden en is ook een straffe klimaatregelaar. Dankzij zijn vele blaadjes houdt hij de lucht vochtig en koel. Net zoals de meeste ficussen houdt hij niet echt van stilstaand vocht. Geef hem dus 1 of 2 keer per week water, maar wacht altijd tot de aarde aan de oppervlakte weer droog is. Ficussen zijn ook zeer efficiënt om vervuilende stoffen op te vangen.

4. Ficus Elastica of rubberplant

Deze grote plant is ideaal om de zon tegen te houden. Eén blik op die dikke, grote bladeren en je weet het: die kanjers houden vocht vast. Op warme zomerdagen geven ze dat mondjesmaat af en dat voel je!

5. Spathiphyllum of lepelplant

Niet zoveel plek? Deze plant uit Zuid-Amerika wordt maximaal 1 meter hoog en doet zijn job perfect! De elegante witte bloemen geven de ruimte de nodige vochtigheid. Lepelplanten zijn ook zuiveringskampioenen.

Waar zet je al die planten neer voor een optimaal koelend effect?

Voor een optimaal effect zet je zo veel mogelijk planten samen en liefst zo dicht mogelijk bij elkaar. Het vocht dat de ene plant verdampt, blijft onder de bladeren van de andere plant hangen. Zo creëer je een ecosysteem dat je huis efficiënt kan koelen. Zoek bij voorkeur een plekje met veel daglicht maar zonder direct zonlicht (behalve voor enkele uitzonderingen).

Denk ook aan je buitenplanten!

Om je huis nog verder af te koelen, kun je ook nog een stapje verder gaan:

> Plant zo veel mogelijk bomen en struiken in je tuin, want hun schaduw is een natuurlijke zonnewering voor je huis.

> Leg een groendak of een groene gevel aan. Ook dit zijn uitstekende manieren om je huis te beschermen tegen de zomerwarmte.

Vergeet bovendien niet om je huis optimaal te verluchten en deze 6 tips te volgen om je huis de hele zomer koel te houden. Weet tot slot dat een goed geïsoleerde woning haar temperatuur perfect regelt.