4 x water besparen onder de douche

Een douche verbruikt minder water dan een bad… op voorwaarde dat je er geen 10 minuten onder staat, zoals je tieners of je partner ;-)! Met deze 4 ideeën spring je frisgewassen vanonder de douche én bespaar je op je waterrekening.
Sébastien V.
15/09/2023 |

Wist je dat 10 minuten douchen tussen 120 en 150 liter water verbruikt? Dat is evenveel als voor een bad

Het is niet altijd makkelijk om waarheid en fabels over ons waterverbruik te onderscheiden. Feit is dat in België onze dagelijkse wasbeurt de grootste slokop van de waterfactuur is: goed voor maar liefst 36%. Maar laat dát voor je zesjarige kapoen geen reden zijn om zich niet te wassen :-)! Hoe kan je dan wel water besparen onder de douche? Vier verrassende ideeën! 

1. Eén douchebeurt = één song

Stel, je wilt douchen met de helft minder water dan een bad (dus tussen de 50 en 60 liter). Dan mag je douchebeurt maar 4 à 5 minuten duren: exact de duur van een liedje. Dit is je actieplan!

  • Maak op je favoriete streamingdienst een playlist ‘Fun onder de douche’ en deel ‘m met je huisgenoten.
  • Kies bij elke douchebeurt één nummer, draai het volume én de kraan open. Luidkeels meezingen is toegestaan!
  • Nummer gedaan? Dan gaat ook de kraan uit. Benieuwd wie nog met z’n hoofd vol shampoo staat ;-)

2. Doe de douchestop

De kraan dichtdraaien terwijl je je lichaam of haar inzeept, is ook een slimme manier om minder water te verbruiken. Geloof ons, je krijgt het helemaal niet koud.

Extra tip: installeer een douchestop. Dit kleine tussenstukje tussen de kraan en de doucheslang stopt met één draaibeweging de waterstraal. Zodra je het water weer laat stromen, heeft het dezelfde temperatuur en debiet als voordien. Je besparing: tussen de 10 en 40% water.

3. Vang water op

Voor je onder de douche stapt, laat je het water lopen tot het de juiste temperatuur heeft. Waar of niet? Zonde, het is perfect zuiver water dat recht de afvoer in loopt… Zet bij de douche een kleine emmer om dit water op te vangen. Ideaal om de planten water te geven, het drinkbakje van de hond te vullen …

4. Installeer een zuinige douchekop

Een ‘gewone’ douchekop heeft een debiet van 20 tot 30 liter per minuut. Dan scoort een waterbesparende douchekop een pak beter: amper 6 liter per minuut.

Nog meer spaartips? Ontdek onze 7 tips om je waterverbruik te verminderen.