Welke ledlamp in welke kamer?

Met licht bepaal je de sfeer in huis, maar in de praktijk is het niet eenvoudig om voor elke kamer de ledlamp met de juiste kleurtemperatuur te kiezen (wit licht, warm, neutraal of koud).
Sébastien V.
13/01/2019 |

Om je woning optimaal en voordelig te verlichten zijn ledlampen tegenwoordig de beste keuze. Ze bestaan in een breed lichtspectrum en hebben, in tegenstelling tot de klassieke spaarlampen, geen last van herhaaldelijk aan- en uitschakelen! En ze zijn energie-efficiënt. Ledlampen zijn dus een milieuvriendelijke en voordelige oplossing!

Maar het is veel minder duidelijk hoe je de ledlamp met de juiste kleurtemperatuur kiest. Warm, neutraal of koel wit? Vooral omdat de keuze afhangt van de kamer waarin je een bepaalde lamp plaatst…

Onze aanbeveling? Een rondje doorheen je woning!

Indoor ledlampen

> In de eetkamer/living: Ga in de woonkamers voor zacht licht dat het daglicht imiteert, zodat je een gezellige sfeer krijgt. Kies daarom een ledlamp met een kleurtemperatuur van 3 000 tot 4 000 K, die neutraal wit licht verspreidt.

> In het salon: gebruik wit licht als dat nodig is, maar plaats vooral meerdere gezellige, warme en indirecte lichtbronnen. En mocht je een beetje de draad kwijtraken, installeer dan slimme ledlampen, zoals de Hue-reeks van Philips. Deze hebben een variabele intensiteit en passen zich aan elk moment van de dag aan zonder dat je de lampen moet verwisselen! Voor een trendy verlichting kan je ook ledstrips als plafondlijst of onder een meubel aanbrengen. Voor een meer verfijnde stijl zijn inbouwspots ideaal.

> In de keuken: zorg voor krachtig, helder wit licht boven het werkblad (koud wit). Het is beter om duidelijk te zien wat je aan het doen bent en om een goede kleurweergave te hebben wanneer je kookt of de vaat doet

> In de slaapkamer: voor de algemene kamerverlichting is een vrij zacht licht ideaal, met de kleur warm wit of daglicht. Maar voor de leeslampjes is gericht, koud licht beter en minder vermoeiend voor de ogen.

> In de badkamer: geef de voorkeur aan ledspots die je in een verlaagd plafond inbouwt. Installeer dergelijke spotjes boven je spiegel en richt de lichtbundel van de andere lampen op je douche of badkuip (ledlampen kunnen verschillende diffusiehoeken hebben).

> Voor je bureau: als algemene kamerverlichting installeer je warm wit licht. Vul dat echter aan met witter ledlicht in de buurt van je bureaublad of er net boven.

> In gangen en ruimtes waar je alleen maar doorloopt: vaak zijn die slecht verlicht. Ga eerder voor koel wit licht, maar vermijd te koud licht, omdat dat te sterk, zelfs agressief overkomt.

Outdoor ledverlichting

> Op de gevel of het terras: Controleer eerst of de lamp voldoende bescherming biedt tegen water via zijn IP (die, om ideaal te zijn, hoger zou moeten zijn dan 65). Kies dan voor een witte kleur en krachtige helderheid die je ’s avonds of ’s nachts op de juiste manier verlicht – of het nu via buitenverlichting, wandlampen of een ledprojector is. Wil je je tuin ook slim verlichten? Dan hebben we 3 soorten slimme verlichting voor jou! Voor het beste resultaat kan je deze lampen best aan een bewegingsmelder koppelen.

Vragen van internetgebruikers

Wat zijn de verschillen tussen ledlampen en gloeilampen?

Gloeilampen werken met een vulgas (argon of een mengsel van argon en stikstof) en een wolfraamdraad die opwarmt – en dus oplicht – wanneer de stroom er doorheen gaat. De ledtechnologie daarentegen is gebaseerd op een elektroluminescerende diode die licht uitstraalt wanneer er elektriciteit doorheen stroomt – wat het stroomverbruik effectief vermindert.

Halogeenlampen volgen hetzelfde principe als gloeilampen, maar hun levensduur wordt aanzienlijk verlengd dankzij de verandering in de aard van het gas dat de lamp vult (jodium of broom). Ten slotte bestaat de compacte fluorescentielamp uit een mengsel van gassen (argon en kwikdampen) en fluorescentiepoeder, waarbij het fluorescentiepoeder oplicht wanneer de elektrische stroom er doorheen gaat.

Elk heeft zijn voor- en nadelen, maar de led komt duidelijk als winnaar uit de vergelijking. Ledlampen zijn inderdaad iets duurder in aankoop, maar ze zijn extreem energiezuinig en hebben een gemiddelde levensduur die bijna 50 keer langer is dan die van conventionele lampen.

De verkoop van gloei- en halogeenlampen is de dag van vandaag zelfs verboden.

Hoe weet ik of mijn lamp warm of koud licht geeft?

Op de verpakking van je lamp staat een Kelvin-waarde. Hoe kleiner de Kelvin-waarde, hoe warmer het licht zal zijn. Bij 3 000 K heb je al een warm wit licht, terwijl de lamp bij 4 500 K meer blauw en koud licht geeft. Ter informatie: 6 000 K komt overeen met natuurlijk daglicht.

Bekijk ook de mening van Paul, onze energie-expert