5 mythes over energieverbruik doorbroken

Rond energieverbruik hangen nog steeds enkele hardnekkige mythes. Om je te helpen te besparen op je factuur en duurzamer te verbruiken, hebben we ze een voor een ontrafeld!

09/03/2019 -
Sébastien V.

1. Een lader die in het stopcontact zit zonder dat hij is aangesloten op een toestel verbruikt geen elektriciteit

NIET WAAR! Ook al verbruikt hij weinig, een lader die “werkloos” in het stopcontact zit, vraagt stroom. Hoe dat komt? Door de transformators die in de lader zitten. De kost van een lader die 3 uur per dag ingestoken blijft gedurende een jaar wordt op enkele eurocenten geschat. Verwaarloosbaar zeg je? Voor een lader misschien. Maar als je al die vormen van sluipverbruik optelt, kom je uiteindelijk tot een aanzienlijk elektriciteitsvolume. Wil je de energieverslinders in je woning opsporen en hun verbruik verminderen? Volg dan deze tips.

2. Water koken met een waterkoker verbruikt meer dan water koken in een kookpot

NIET WAAR, MAAR …! Of je nu een waterkoker, de microgolf, een gasvuur, een inductieplaat of een keramische kookplaat gebruikt om water te koken, de hoeveelheid energie die je nodig hebt, blijft dezelfde. Voor de kenners onder ons ;-), er is 4 186 joule per kilo kelvin nodig om de temperatuur van het water met 1° te verhogen. Wel kan je ervan uitgaan dat een waterkoker, waarbij de weerstand rechtstreeks in contact komt met het water, de oplossing is met het beste rendement om water te verwarmen. Een kleine test uitgevoerd door Sweet & Smart home met de boxx-technologie om het verbruik van toestellen met hetzelfde vermogen te meten, toont aan dat het equivalent van een kop thee verwarmen met een waterkoker minder dan 50 seconden in beslag neemt. Met de microgolf is dat 2 minuten en met een gasvuur of elektrische kookplaat meer dan 3 minuten (we hebben het hier niet over een inductieplaat, want die verwarmt bijna even snel als een waterkoker). En het energieverbruik? Dat verdubbelt van de waterkoker tot de microgolf (0,02 kWh t.o.v. 0,04 kWh) en bedraagt zelfs meer dan het driedubbele met een kookpot (0,07 kWh)! Die verschillen zijn trouwens nog groter als je 1 liter water verwarmt.

Maar let op! We hebben het hier louter over het energieverbruik. Als we het verbruik omzetten in euro is gas de meest voordelige energiebron aangezien 1 kWh gas minder kost dan 1 kWh elektriciteit.

3. Het snelprogramma verbruikt minder dan het Eco-programma (vaatwasser en wasmachine)

NIET WAAR! Sneller betekent niet noodzakelijk voordeliger. En dat geldt zowel voor je wasmachine als voor je vaatwasser. De ECO-programma’s zijn immers doeltreffender en verbruiken minder energie dan de korte programma’s. Want ook al duren ze langer, de gebruikte watertemperatuur ligt minder hoog (50°C). Wat de vaatwasser betreft, zijn de vaatwastabletten ook doeltreffender in combinatie met de ECO-programma’s omdat ze traag oplossen. Met een snelprogramma krijgen ze de tijd niet om helemaal op te lossen en zijn ze dus minder doeltreffend.

In tegenstelling tot wat velen denken, is de vaatwasser ook economischer dan afwassen met de hand. De vaatwasser verbruikt nu eenmaal minder water, minder afwasmiddel en minder energie. Tot slot nog een tip: laat de vaatwasser pas draaien als hij vol is en spoel je borden en bestek niet op voorhand af. Kwestie van niet twee keer water te verbruiken! Volg dus onze tips om zuinig om te springen met je vaatwasser.

Voortaan kun je zelf checken of je een energie-efficiënte vaatwasser hebt. Dat doe je met de intelligente UP-technologie, die in jouw plaats controleert of er ergens in je huis energie verloren gaat. Een app en sensoren op je elektriciteitsmeter melden je of het verbruik van je huishoudtoestellen al dan niet overeenstemt met het verbruik van een energiezuinig toestel. Dat geldt voor je vaatwasser, maar ook voor je koelkast, diepvriezer, wasmachine en droogkast.

4. Je warmwaterboiler uitzetten als je op vakantie vertrekt, heeft geen zin

NIET WAAR! Je boiler verbruikt zowel water als energie om het water te verwarmen. En of je nu thuis bent of niet, hij houdt het water op de juiste temperatuur (tussen 60°C en 65°C) door regelmatig aan te slaan. Door je boiler uit te zetten tijdens je vakantie, vermijd je dat en bespaar je dus energie. Let wel, het is pas financieel interessant vanaf 3 of 4 dagen afwezigheid.

5. Leds verbruiken niet minder dan een halogeen- of gloeilamp

NIET WAAR! Wie lampen koopt, is vaak geneigd om het goedkoopste model te kiezen en dus een halogeenlamp te nemen in plaats van een ledlamp. Onterecht! De hogere prijs van leds wordt namelijk gecompenseerd door een lager elektriciteitsverbruik en een langere levensduur. Zo gaan leds tot 30 jaar mee en halogeenlampen amper 3 jaar (als ze 3 uur per dag branden). En de goede oude gloeilamp? Simpel, die mag gewoonweg niet meer verkocht worden. Vanaf september 2018 zal dat trouwens ook voor de halogeenlampen het geval zijn, zo besliste de Europese Commissie. Diezelfde Commissie berekende bovendien dat je met een gemiddelde ledlamp tijdens haar levensduur 115 € bespaart. Gemiddeld zou ledtechnologie helpen om tot 85% te besparen op je verlichtingsfactuur.

Paul legt je met plezier de voordelen uit en licht enkele criteria toe om rekening mee te houden als je lampen koopt:

Hebben we een mythe waar je rotsvast in geloofde, doorbroken? Laat je nog meer verrassen en kom meer te weten over je energieverbruik dankzij de UP-technologie. Daarmee hoef je je meters niet meer nauwlettend in het oog te houden! Je kunt je verbruik van stroom, maar ook van water en gas opvolgen en het vergelijken met vroeger. Heb je ergens een water- of gaslek? Dan word je daarover gewaarschuwd via e-mail en sms! Want je energieverbruik beter begrijpen loont!

Met UP heb je eindelijk je water- en energieverbruik helemaal zelf in de hand!