Vlaanderen: op welke premies heb je in 2024 recht voor je verwarming?

Elk gewest verleent financiële steun om een verwarmingssysteem te vervangen of te installeren. Woon je in het Vlaams Gewest? Op welke premies heb je dan recht en hoe vraag je ze aan? Hier lees je er alles over.
Paul D.
23/02/2023 |

Sinds 1 juli 2022 geldt er in Vlaanderen een nieuw premiesysteem. Er is nu maar één centraal loket meer  – Mijn VerbouwPremie – voor tien premiecategorieën, waaronder de meeste energie- en renovatiepremies. 

Hoe werkt het systeem van de “verwarmingspremies” in het Vlaams Gewest? In grote lijnen komt het erop neer dat je voor allerlei soorten werken een premie kunt krijgen, maar de bedragen en plafonds zijn verschillend voor drie doelgroepen:

 1. Eigenaars-bewoners, ingedeeld in drie inkomenscategorieën:

           a.    eigenaar-bewoners met de laagste inkomens,
           b.    eigenaar-bewoners uit de middelste inkomenscategorie,
           c.    eigenaar-bewoners met de hoogste inkomens.

 1. Eigenaars die verhuren via een Sociaal Verhuurkantoor (SVK).
 2. Bewoners die geen eigenaar zijn van het gebouw, bijvoorbeeld huuders of eigenaars die investeren in een gebouw en dit op de private markt verhuren.

Om de premies te ontvangen moet je, zoals vaak het geval is, ook nog bijkomende voorwaarden vervullen. Soms zijn die gelinkt aan de bovenstaande doelgroepen, soms ook niet. Er zijn twee soorten voorwaarden:

 • Administratieve voorwaarden: je factuur mag bijvoorbeeld niet ouder dan 2 jaar zijn wanneer je de aanvraag indient. Per factuur geldt meestal een minimumbedrag van 1 000 euro excl. btw. Per toestel kun je maar één keer steun aanvragen. Je mag Mijn VerbouwPremie niet aanvragen voor facturen waarvoor je al een renovatiepremie bij Wonen-Vlaanderen en/of een energiepremie bij Fluvius hebt aangevraagd. En zo zijn er nog enkele.
 • Technische voorwaarden: vaak gaat het over het soort toestel of de energieprestaties ervan. Ook ben je verplicht om voor de installatie van je verwarmingssysteem een beroep te doen op een vakman.

Wil je weten hoeveel steun je kunt ontvangen voor een bepaald type verwarmingsinstallatie? Onthou dan vooral het volgende.

Warmtepomp

Geef je de voorkeur aan een warmtepomp om je woning te verwarmen? Ook daarvoor krijg je van het Vlaams Gewest een premie als je woning vóór 2014 op het elektriciteitsnet werd aangesloten. Door haar hoge energie-efficiëntie is een warmtepomp immers milieuvriendelijk. 

Dateert je aansluiting op het elektriciteitsnet van vóór 2014? Ook dan kom je in aanmerking voor deze steunmaatregel, als de omgevingsvergunning meer dan 5 jaar vóór de eindfactuur werd verleend en je woning voldoet aan de EPB-eisen.

Welke warmtepomp?

Vier soorten warmtepompen komen in aanmerking voor de premie:

 • geothermische warmtepomp (bodem-water),
 • lucht-lucht warmtepomp,
 • lucht-water warmtepomp,
 • hybride lucht-water warmtepomp.

Lees meer over de verschillende soorten warmtepompen in het artikel dat we hier speciaal aan gewijd hebben. 

Voor wie?

Voor een warmtepomppremie komen alle categorieën eigenaar-bewoners, sociale verhuurders en investeerders in aanmerking.

Welk bedrag?

Hoeveel financiële steun je krijgt, hangt af van een reeks elementen (installatietype, aanvrager, woning, enz.). Enkele voorbeelden:

Een eigenaar-bewoner uit de hoogste of middelste inkomenscategorie kan deze bedragen ontvangen:

Een bodem-water warmtepomp met minimaal
het Europese A++ label 
4000€
Een lucht-lucht model met minimaal
het Europese A+ label 
300€
Een water-lucht toestel met minimaal
het Europese A+ label en dit tot eind 2023 (tot eind 2024) 
2225€
Een hybride warmtepomp (tot eind 2024)  1500€


Maar let op: 

 • De premie kan nooit meer bedragen dan 40% van het factuurbedrag (excl. btw).
 •  Met uitsluitend nachttarief stijgt de uitgekeerde steun met 20%.
 • Als je een elektrisch verwarmingssysteem door een warmtepomp vervangt of als je in een gebied zonder aardgasnet woont, mag je de basispremie verdubbelen!

Hoe zit het met eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie of verhuurders via een sociaal verhuurkantoor? In deze gevallen stijgen de uitgekeerde premies met 60%, tot het plafond van 50% van het factuurbedrag. Bij een geothermische warmtepomp kan dit bedrag bijvoorbeeld oplopen tot 6400 euro.

En als je ten slotte een bestaande elektrische verwarming vervangt of als er geen aardgasnet is om je woning op aan te sluiten, dan stijgt de premie nogmaals met 50%!

Warmtepompboiler

Het Vlaams Gewest heeft de premies voor de installatie van een warmtepompboiler verhoogd (tot eind 2025), omdat deze toestellen de planeet ontzien en door hun lage gebruikskosten ook je portefeuille. Ontdek deze en andere voordelen in dit artikel.

In de praktijk gelden voor deze financiële steun ongeveer dezelfde voorwaarden als voor de warmtepomp, maar de bedragen zijn verschillend.

Welk bedrag?

 • Voor eigenaar-bewoners met een bescheiden inkomen of die verhuren via een sociaal verhuurkantoor bedraagt de premie 1080 euro, met 50% van de factuur als plafond (tot 31 december 2025). Gebruik je uitsluitend nachttarief? Dan krijg je een hogere premie: 1620 euro.
 • Eigenaar-bewoners uit de middelste of hoge inkomenscategorie en investeerders ontvangen een premie van 900 euro met een plafond van 40% van de factuur (tot eind 2025). Met uitsluitend nachttarief stijgt de financiële steun tot 1080 euro.

Ga voor meer info over deze “tijdelijke” premie (tot eind 2025) naar deze specifieke pagina op het platform MijnVerbouwPremie.

Zonneboiler

Een andere mogelijkheid om sanitair warm water te produceren is met een zonneboiler. Verwar die niet met een warmtepompboiler en lees meer over de verschillen tussen beide systemen in dit artikel.

Wat houdt het Vlaams Gewest voor je in petto?
Er gelden min of meer dezelfde voorwaarden als voor de warmtepompboiler, maar de bedragen verschillen.

 • Voor eigenaars met een bescheiden inkomen of die verhuren via een sociaal verhuurkantoor is er een premie van 660 euro per m² aan geïnstalleerde panelen, met een maximum van 3 300 euro en tot 50% van het factuurbedrag (excl. btw). 
 • En voor eigenaars uit de middelste of hoge inkomenscategorie en investeerders? De premie ligt iets lager (550 euro per m²), heeft een lager plafond (2 750 euro) en is beperkt tot 40% van het factuurbedrag (excl. btw).

Hoe deze premies aanvragen?

Dat kan heel eenvoudig via het online loket Mijn VerbouwPremie, waar je alle gevraagde en verplichte documenten kunt uploaden.

Bovendien is het makkelijk om met een simulatie een duidelijk beeld te krijgen van de premies waar je recht op hebt, afhankelijk van je situatie.

Twijfel je wat voor jou het “beste” verwarmingssysteem zou zijn? Ontdek dan onze gratis gids die je helpt om de juiste keuze te maken!

Nog meer nieuws!

De premie voor een nieuwe mazoutketel is afgevoerd. Sinds 1 januari 2022 is het trouwens ook niet meer mogelijk om een oude mazoutketel door een nieuwe mazoutcondensatieketel te vervangen als er in je straat gasdistributie beschikbaar is. Het is ook verboden om een mazoutketel te installeren in een nieuwbouw of een grondig gerenoveerde woning (waarvoor je een stedenbouwkundige of omgevingsvergunning nodig hebt).