De zonnepanelen van de toekomst produceren ook ‘s nachts stroom

Hoe werken zonnepanelen? Door zonlicht om te zetten in elektrische stroom. Maar dat principe begint nu te veranderen. Want binnenkort produceren je zonnepanelen ook ’s nachts elektriciteit. Hoe doen ze dat?
Paul
Paul D.
15/01/2017 |
Zonnepanelen die ‘s nachts elektriciteit produceren ? In de nabije toekomst kan dat!

Zonnepanelen hebben een beetje een vervelende eigenschap: het weer bepaalt hoeveel elektriciteit ze produceren. Zit de zon achter de wolken? Dan wekken ze weinig of geen stroom op! Maar daar komt verandering in … Onderzoekers van de Australian National University en van de Amerikaanse universiteit van Berkeley zouden voor een revolutie in de wereld van de zonnepanelen kunnen zorgen. Met hun innoverende nanomaterialen kunnen zonnepanelen in de toekomst zelfs in het donker elektriciteit produceren en dus ook … ’s nachts of als het bewolkt is!

De zonnepanelen van de toekomst zullen ook de warmte benutten

zonnepanelen_nacht_elektriciteitsproductie_onderzoekers_Australian National University_universiteit van Berkeley_ANU_nanomaterialen_nacht

Tot nu toe zijn zonnepanelen in staat om licht op te vangen en in elektrische stroom om te zetten. Maar de verbazingwekkende oppervlakte die de Australische en Amerikaanse onderzoekers hebben ontwikkeld, kan ook de warmte uit de omgeving gebruiken om elektriciteit te produceren.

De microscopisch kleine thermofotovoltaïsche cellen van het oppervlak vormen een nanomateriaal dat gevoelig is voor de nachtelijke infraroodstraling. De zonnepanelen van de toekomst zullen daardoor veel efficiënter functioneren en tot 10 keer meer energie produceren dan de huidige zonnecellen.

Het geheim van de zonnepanelen van de toekomst

zonnepanelen_nanomaterialen_cel_bladerdeeg_goud_magnesiumfluoride

Het geheim van deze zonnepanelen van de toekomst schuilt dus in hun nanomateriaal. De onderzoekers gebruiken niet langer silicium, een kristal dat de lichtstralen sterk verspreid. Hun cellen zijn integendeel gemaakt van nanomaterialen zoals goud en magnesiumfluoride die in ultrafijne laagjes op elkaar gestapeld worden, een beetje zoals bladerdeeg. Vervolgens worden er in dit materiaal verticale gaatjes gemaakt. Daardoor zijn de golven niet langer verspreid, maar worden ze in die putjes in één richting gedwongen. En zo kunnen de cellen, via de infraroodstraling, ook de warmte in elektriciteit omzetten.

Wil je meer weten over de zonnepanelen van de toekomst die ook ’s nachts kunnen produceren? Lees dan de volledige studie in het magazine Nature (in het Engels).

In afwachting dat deze revolutie wordt vertaald naar bruikbare producten en bij ons op de markt komt (wat nog wel even zou kunnen duren) zijn de huidige zonnepanelen ondertussen ook al heel rendabel!