Zonnepanelen installeren: 4 voordelen

Ondanks de maatregelen van de gewesten is het rendement van zonnepanelen in België nog altijd interessant. Je eigen elektriciteit produceren met zonnepanelen blijft dus voordelig. Deze 4 redenen bewijzen waarom!

04/05/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

De voorbije maanden en jaren is er heel wat te doen geweest over zonnepanelen. We zagen de premies en steunmaatregelen een voor een sterk dalen of zelfs verdwijnen. En dat in alle gewesten…

In Vlaanderen werd begonnen met de installatie van de slimme meter, die op termijn het einde zal inluiden van het prosumententarief.

In Brussel werd er een systeem van gedeeltelijke compensatie uitgewerkt en ook het stelsel van de groenestroomcertificaten zal in 2021 gewijzigd worden. En in Wallonië zou er in 2020 een ‘prosumententarief’ van kracht moeten gaan.

De logische vraag die we ons moeten stellen, is dan ook: zijn zonnepanelen in 2020 nog interessant in België?

Deze 4 argumenten tonen de voordelen aan van de installatie van zonnepanelen.

1. De prijs van zonnepanelen is fors gedaald

In 20 jaar tijd werd de prijs van zonnepanelen door 3 of zelfs door 4 gedeeld! Terwijl je in het jaar 2000 gemiddeld zo’n 20 000€ neertelde voor een klassieke installatie, kan je vandaag 14 zonnepanelen (opbrengst van 4000 kWh) laten installeren voor ongeveer 5500€.

De huidige zonnepanelen zijn niet alleen goedkoper, maar ook performanter geworden. Ook hun levensduur ging erop vooruit. Vandaag loopt de garantie op het rendement van zonnepanelen op tot 25 jaar, terwijl dat voordien 20 jaar was.

2. Investeren in zonnepanelen is rendabel

 

De cijfers spreken voor zich. Zonnepanelen bieden een jaarlijks gemiddeld rendement van 15% in Vlaanderen en van 20% in Brussel gedurende minstens 25 jaar. Welke bank biedt je nog zoveel rente?

Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Je zonnepanelen zijn gemiddeld na 8 jaar terugverdiend in Vlaanderen en na 4 jaar in Brussel!

Je vindt alle details in onze infografieken: “Wat is het rendement van zonnepanelen in VlaanderenWallonië en Brussel?”

Wat moet je nog betalen als je zonnepanelen hebt?

Vandaag zijn er geen subsidies meer voor zonne-energie, noch fiscale voordelen. De rentabiliteitscijfers houden uiteraard wel rekening met het volgende:

In Vlaanderen bedraagt het prosumententarief ongeveer 300€/jaar. Dit tarief zou echter verdwijnen als gevolg van het decreet omtrent de installatie van slimme meters. De prosumenten zouden ervoor kunnen kiezen om het huidige systeem van het prosumententarief/de terugdraaiende meter te behouden gedurende 15 jaar (voor installaties die voor 1 januari 2021 geplaatst werden) of om in te stappen in het nieuwe netwerktariefsysteem op basis van de werkelijke afname. Niets is echter zeker, want de Raad van State moet zijn advies nog geven over deze kwestie. Daarom deze tip: installeer in 2020 nog zonnepanelen om zo lang mogelijk te profiteren van de terugdraaiende meter. Vraag zo snel mogelijk een offerte aan om de installatie in 2020 nog in te plannen.

In Brussel geldt een systeem van gedeeltelijke compensatie. Daarnaast is er ook een hervorming van de groenestroomcertificaten voorzien, maar deze werd door de coronacrisis uitgesteld tot 1 januari 2021. Wil je nog profiteren van het huidige, voordeligere stelsel van de groenestroomcertificaten (gemiddeld 950€/jaar gedurende 10 jaar)? Laat je zonnepanelen dan nog in 2020 installeren. Vraag dus meteen een offerte aan!

In Wallonië gaat het prosumententarief in oktober 2020 van kracht. Het tarief zou 250€/jaar bedragen voor een installatie van 4000 kWh. Profiteer daarom zo snel mogelijk van die enkele 'belastingloze' maanden die nog resten en vraag een offerte aan.

3. Een stap dichter naar energieonafhankelijkheid dankzij zonnepanelen

Door je eigen zonne-elektriciteit te produceren, ben je gedurende 30 tot 40 % van de tijd onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Door je zelfverbruik te vergroten dankzij zonnepanelen verbruik je ook minder energie van het netwerk en kan je zo je factuur drukken.

Verder zien we nu ook oplossingen verschijnen om elektriciteit op te slaan, zoals de thuisbatterij. Hiermee verhoog je je onafhankelijkheid tot 80%.

4. Zelf hernieuwbare energie produceren: een duurzame keuze

De zon is een schone, duurzame en kosteloze energiebron. Met zonnepanelen leveren we dus een bijdrage aan onze planeet en aan de vereiste omschakeling naar CO2-neutraliteit. Dat is een maatschappelijke keuze. Tegelijkertijd worden de bouwnormen in België almaar strenger. In 2021 zal Europa nieuwe gebouwen verplichten om BEN te zijn en een quasi nulenergieverbruik te kunnen voorleggen. Zonnepanelen behoren dus tot de groene oplossingen om dat streefdoel te bereiken.

Meer weten over welke zonnepanelen kiezen, hoeveel panelen je nodig hebt voor je verbruik, de voor- en na-delen? Lees zeker onze gids over de installatie van zonnepanelen bij jou thuis.

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Bereken snel hoeveel ze zouden opbrengen met onze simulatie-tool.

Lees ook