Zonnepanelen installeren: 4 voordelen

Het rendement van zonnepanelen in België is nog altijd interessant. Ondanks de maatregelen van de gewesten, blijft je eigen elektriciteit produceren met zonnepanelen dus voordelig. Deze 4 redenen bewijzen waarom!
Paul D.
27/01/2023 |

1. De prijs van zonnepanelen is fors gedaald

In 20 jaar tijd werd de prijs van zonnepanelen door 3 gedeeld! Terwijl je in het jaar 2000 gemiddeld zo’n 20 000€ neertelde voor een klassieke installatie, kan je vandaag 14 zonnepanelen (verbruik van 5000 kWh) laten installeren voor ongeveer 7.600€ (inclusief btw).

De huidige zonnepanelen zijn niet alleen goedkoper, maar ook performanter geworden. Ook hun levensduur ging erop vooruit. Vandaag loopt de garantie op de zonnepanelen op tot 25 jaar, terwijl dat voordien 20 jaar was.

2. Investeren in zonnepanelen is rendabel

 

De cijfers spreken voor zich. Zonnepanelen bieden een jaarlijks gemiddeld rendement van 7,8% in Vlaanderen , 8,3% in Brussel en van 8,2% in Wallonië gedurende minstens 25 jaar. Welke bank biedt je nog zoveel rente?

Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Je zonnepanelen zijn gemiddeld na 5 jaar terugverdiend in Vlaanderen, na 3 jaar in Wallonië en na 4 jaar in Brussel!

Je vindt alle details in onze infografieken: “Wat is het rendement van zonnepanelen in VlaanderenWallonië en Brussel?”

Hoe wordt je injectie ‘“vergoed’” met het injectietarief?

Voortaan zullen de drie gewesten het systeem met injectietarief toepassen, zelfs als er tegelijkertijd andere systemen bestaan. In Wallonië bijvoorbeeld, voor installaties die gecertificeerd werden voor 1 januari 2024. Houd er rekening mee dat het injectietarief geen extra ‘“belasting’” is, maar een bedrag dat je ontvangt voor je productie die in het net wordt geïnjecteerd ... We leggen alles over het injectietarief uit op deze pagina

Weet bovendien dat ENGIE je geen extra kosten aanrekent omdat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd, zoals dat het geval kan zijn bij andere energieleveranciers. Er zijn dus geen belastingen of kosten specifiek verbonden aan zonnepanelen! 

3. Een stap dichter naar energieonafhankelijkheid dankzij zonnepanelen

Door je eigen zonne-elektriciteit te produceren, ben je gedurende 30 tot 40 % van de tijd onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Door je zelfverbruik te vergroten dankzij zonnepanelen verbruik je ook minder energie van het netwerk en kan je zo je factuur drukken.

Verder zien we nu ook oplossingen verschijnen om elektriciteit op te slaan, zoals de thuisbatterij. Hiermee verhoog je je onafhankelijkheid tot 80%.

4. Zelf hernieuwbare energie produceren: een duurzame keuze