Zonnepanelen installeren: 4 voordelen

Ondanks de maatregelen van de gewesten is het rendement van zonnepanelen in België nog altijd interessant. Je eigen elektriciteit produceren met zonnepanelen blijft dus voordelig. Deze 4 redenen bewijzen waarom!

22/10/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

De voorbije maanden en jaren is er heel wat te doen geweest over zonnepanelen. We zagen de premies en steunmaatregelen een voor een sterk dalen of zelfs verdwijnen, om vervolgens weer ingevoerd te worden zoals in Vlaanderen (zie hieronder).

In Vlaanderen werd begonnen met de installatie van de slimme meter, die op termijn het einde zal inluiden van het prosumententarief. Maar vanaf 2021 kan wie zonnepanelen laat plaatsen, een premie aanvragen.

In Brussel geldt er een systeem van gedeeltelijke compensatie en het aantal toegekende groenestroomcertificaten zal in 2021 gewijzigd worden.

En in Wallonië kende het ‘prosumententarief’ enkele plotwendingen, maar de consument (of prosument) krijgt voorlopig nog enkele jaren respijt.

De logische vraag die we ons moeten stellen, is dan ook: zijn zonnepanelen in 2020 en in 2021 nog interessant in België?

Deze 4 argumenten tonen de voordelen aan van de installatie van zonnepanelen.

1. De prijs van zonnepanelen is fors gedaald

In 20 jaar tijd werd de prijs van zonnepanelen door 3 of zelfs door 4 gedeeld! Terwijl je in het jaar 2000 gemiddeld zo’n 20 000€ neertelde voor een klassieke installatie, kan je vandaag 14 zonnepanelen (verbruik van 4000 kWh) laten installeren voor ongeveer 5500€.

De huidige zonnepanelen zijn niet alleen goedkoper, maar ook performanter geworden. Ook hun levensduur ging erop vooruit. Vandaag loopt de garantie op de zonnepanelen op tot 25 jaar, terwijl dat voordien 20 jaar was.

2. Investeren in zonnepanelen is rendabel

 

De cijfers spreken voor zich. Zonnepanelen bieden een jaarlijks gemiddeld rendement van 10% in Vlaanderen en van 20% in Brussel en van 15% in Wallonië gedurende minstens 25 jaar. Welke bank biedt je nog zoveel rente?

Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Je zonnepanelen zijn gemiddeld na 9 jaar terugverdiend in Vlaanderen, 6 jaar in Wallonië en na 4 jaar in Brussel!

Je vindt alle details in onze infografieken: “Wat is het rendement van zonnepanelen in VlaanderenWallonië en Brussel?”

Wat moet ik nog betalen als je zonnepanelen hebt?

Vandaag zijn er geen subsidies meer voor zonne-energie, noch fiscale voordelen in Wallonië en Brussel. De rentabiliteitscijfers houden uiteraard wel rekening met het volgende:

In Vlaanderen bedraagt het prosumententarief ongeveer 300€/jaar. Dit tarief zou echter verdwijnen als gevolg van het decreet omtrent de installatie van slimme meters.

De prosumenten kunnen er voor iedere installatie die vóór 1 januari 2021 geplaatst wordt, nog voor kiezen om het huidige systeem van het prosumententarief met het principe van de terugdraaiende meter te behouden gedurende 15 jaar of ze kunnen kiezen voor het systeem van de gedeeltelijke compensatie, waarbij ze de netkosten betalen op basis van hun werkelijke afname (het Grondwettelijk Hof moet hier echter nog zijn advies voor uitbrengen).

Vanaf 1 januari 2021 treedt een nieuw facturatiesysteem in werking voor stroom die in het net wordt geïnjecteerd: de stroom die de prosument van het net afhaalt, wordt gefactureerd aan volle prijs, terwijl hij de stroom die hij zelf in het net injecteert, kan verkopen. Vanaf 1 januari 2021 wordt er overigens een nieuwe premie toegekend die kan oplopen tot 1500€ voor de installatie van zonnepanelen. Dit alles vatten we samen in ons artikel ‘Zonnepanelen: een nieuwe premie en een nieuw tarief in Vlaanderen in 2021?’ Vraag een offerte aan om de installatie zo snel mogelijk in te plannen.

In Brussel geldt sinds 1 januari 2020 een systeem van gedeeltelijke compensatie. Daarnaast staat er op 1 januari 2021 ook een hervorming van de groenestroomcertificaten op de planning. Alle details daarover staan in ons artikel ‘Wijzigingen voor zonnepanelen in Brussel in 2021’.

In Wallonië wordt het prosumententarief op 1 oktober 2020 van kracht, maar de Waalse regering heeft besloten om het in 2020 en 2021 voor 100% en in 2022 en 2023 voor 54,27% te financieren. Het tarief zou 234€ tot 346€/jaar bedragen voor een installatie van 3,5 kWh. Vraag een offerte aan en kom te weten hoeveel jouw zonnepanelen je zouden kunnen opbrengen!

3. Een stap dichter naar energieonafhankelijkheid dankzij zonnepanelen

Door je eigen zonne-elektriciteit te produceren, ben je gedurende 30 tot 40 % van de tijd onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Door je zelfverbruik te vergroten dankzij zonnepanelen verbruik je ook minder energie van het netwerk en kan je zo je factuur drukken.

Verder zien we nu ook oplossingen verschijnen om elektriciteit op te slaan, zoals de thuisbatterij. Hiermee verhoog je je onafhankelijkheid tot 80%.

4. Zelf hernieuwbare energie produceren: een duurzame keuze

De zon is een schone, duurzame en kosteloze energiebron. Met zonnepanelen leveren we dus een bijdrage aan onze planeet en aan de vereiste omschakeling naar CO2-neutraliteit. Dat is een maatschappelijke keuze. Tegelijkertijd worden de bouwnormen in België almaar strenger. In 2021 zal Europa nieuwe gebouwen verplichten om BEN te zijn en een quasi nulenergieverbruik te kunnen voorleggen. Zonnepanelen behoren dus tot de groene oplossingen om dat streefdoel te bereiken.

Meer weten over welke zonnepanelen kiezen, hoeveel panelen je nodig hebt voor je verbruik, de voor- en na-delen? Lees zeker onze gids over de installatie van zonnepanelen bij jou thuis.

Lees ook