Welk materiaal kiezen om buitenmuren te isoleren?

De muren zijn – na het dak – de tweede grootste oorzaak van warmteverlies in een woning. Het is dus van cruciaal belang om ze goed te isoleren. Dat kan met verschillende technieken, waaronder buitenmuurisolatie. Maar met welke isolatiematerialen?
Paul D.
26/03/2018 |

Denk je eraan om je muren te isoleren? Dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk: de muren langs binnen isoleren, de spouwmuren isoleren of de buitenmuren isoleren. Een woordje uitleg.

Waarom kiezen voor buitenmuurisolatie?

Buitenmuurisolatie (van een nieuwbouw of een renovatiewoning) heeft als grote voordeel dat de werken geen invloed hebben op je woonomstandigheden. Je kan in de woning blijven wonen tijdens de werken en – belangrijker nog – je verliest geen bewoonbare oppervlakte. Daarnaast is het ook de ideale oplossing als je geen spouwmuren hebt. En je vermijdt koudebruggen! Het is dus een erg doeltreffende techniek.

Je buitenmuur isoleren betekent eigenlijk dat je ‘simpelweg’ een isolerende laag laat aanbrengen op je buitenmuren door professionals. Let wel, buitenmuurisolatie verandert het uitzicht van je woning en je moet er meestal een stedenbouwkundige vergunning voor aanvragen. Eens het isolatiemateriaal geplaatst is, moet je immers je gevel opnieuw bekleden met een nieuwe muurbekleding (baksteen, gevelbeplating, crepi, …) en die worden niet allemaal toegestaan door alle gemeentes.

Dankzij buitenmuurisolatie verlies je geen bewoonbare oppervlakte

Buitenmuurisolatie is, rekening houdend met de ingrijpende werken, de minst voordelige oplossing: reken gemiddeld op 100 à 150 €/m². Gelukkig zijn er in Vlaanderen, Wallonië en Brussel premies voorzien. Bovendien bespaar je jaarlijks zo’n 500 € aan verwarmingskosten.

Welk materiaal kiezen voor buitenmuurisolatie?

Er kunnen verschillende isolatiematerialen gebruikt worden voor buitenmuurisolatie:
1. polystyreenschuim (EPS)
2. minerale wol (MW): rotswol en steenwol

Lijkt het een beetje Chinees voor jou? Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen capaciteiten op het vlak van thermische resistentie, dichtheid, waterbestendigheid en geluidsisolatie, maar de uiteindelijke keuze hangt ook af van de kenmerken van je woning en van de kostprijs. Polystyreen wordt het meest gebruikt omdat het perfect bestand is tegen vocht. Het is echter minerale wol die het minste kost. Ook kan je omwille van ecologische overwegingen kiezen voor natuurlijke materialen zoals hennep of houtwol.

Het isolatiemateriaal wordt vastgelijmd en/of mechanisch bevestigd (met een pin). Het is ook meestal tussen de 15 en 20 cm dik. Zowel voor het isolatiemateriaal als voor de gevelbekleding (zie hieronder), is het hoe dan ook ten stelligste aangeraden om je noden te analyseren samen met een expert in isolatie.

En wat daarna? Gevelbeplating, bepleistering of bekleding?

Zoals gezegd, moet je na de isolatie ook aan de bekleding van de gevel denken. Twee technieken lenen zich daar perfect toe: bepleistering of gevelbeplating. Bepleistering wordt rechtstreeks op het isolatiemateriaal aangebracht en garandeert de dichtheid van de gevel. Dit is de goedkoopste oplossing. Bij gevelbeplating wordt de bekleding rechtstreeks bevestigd op een isolerende structuur. Die kan bestaan uit hout, PVC, composietmateriaal, staal … Bijna alles wat je maar kan bedenken.

Een andere gevelbekleding die aan terrein wint: steenstrips die op het isolerende oppervlak worden aangebracht. Het resultaat is dan ook indrukwekkend: het lijkt wel een echte muur. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een nieuwe muur te metsen, maar dat is wel de duurste oplossing …

Aarzel niet om een gratis bezoek van een van onze isolatie-experts aan te vragen om te weten te komen welke oplossing het meest aangewezen is in jouw situatie.