We helpen je de energiemarkt te begrijpen.
De energieprijzen zijn de laatste weken aan het dalen. Goed nieuws op het eerste gezicht.
Maar wat is de reële impact op jouw factuur? We helpen je het beter te begrijpen.
De situatie op de markt
Mijn contract en prijs
Bekijk onze meest gestelde vragen
Het is te vroeg om te spreken van een einde van de energiecrisis, want:
1. We moeten de prijsdaling in perspectief plaatsen. De prijzen op de energiemarkt zijn gedaald ten opzichte van augustus en september 2022, maar blijven veel hoger dan in 2020 of zelfs 2021.
We willen je helpen om de huidige situatie beter te begrijpen door een concreet voorbeeld te geven. In onderstaand voorbeeld zie je dat de prijzen hoger blijven dan in september 2021.
Let op: voorbeeld gebaseerd op de prijzen van een Easy variabel contract voor een gemiddeld elektriciteits- en gasverbruik.
2. De prijsdaling kan op de lange termijn niet gegarandeerd worden. De prijzen blijven iedere maand sterk schommelen en bovendien kunnen verschillende factoren een nieuwe stijging of daling veroorzaken. De evolutie van de prijzen is op korte termijn dus erg onvoorspelbaar. Bijvoorbeeld, de prijzen dalen meestal aan het einde van de winter. Dit is wat we nu ook verwachten, vooral als de winter zacht blijft zoals nu, maar een garantie daarvoor hebben we niet.
Wat beïnvloedt de prijs van elektriciteit en gas?
Vandaag is het, meer dan ooit, belangrijk om je budget goed op te volgen.
Ontdek de tools die je kan gebruiken om dit doel te bereiken, met onze hulp!
Deze 4 elementen beïnvloeden je factuur
Je type energiecontract
Een variabele prijs volgt de markt en wordt dus automatisch aangepast elke maand of trimester.
Jouw vaste prijs beschermt je tegen prijsstijgingen tot de dag van de vernieuwing van je contract.
Ik beheer mijn energiebudget
Je energieverbruik heeft natuurlijk ook invloed op je energiefactuur.
Bekijk hier onze tips en advies om je verbruik beter te beheren.
Kosten voor de netbeheerders
Dit is de kost die je betaalt om de energie bij je thuis te krijgen of om het netwerk te gebruiken. Dit bedrag wordt door ENGIE integraal doorgestort aan de netbeheerders.
Taksen en heffingen
Dit zijn de btw, de taksen en de regionale en federale bijdragen.
Ontdek hier de tijdelijke steunmaatregelen van de overheidom de energiefactuur te verlagen.
Veelgestelde vragen
Met een variabel contract volgt je energietarief de evolutie op markt. Dit betekent dat je kan profiteren van verlaagde tarieven wanneer de prijs voor elektriciteit of gas aanzienlijk daalt.
Alle variabele contracten zullen dus profiteren van deze prijsdaling op de markt als deze wordt bevestigd. Je hebt :
• een variabel contract dat elk trimester verandert: in dit geval is je prijs voor het begin van het trimester gekend. Er zijn geen verrassingen tijdens het volledige kwartaal, zodat je beschermd bent tegen prijsschommelingen. Je zal profiteren van de prijsdaling die we vanaf deze maand januari vaststellen voor het eerste kwartaal en je zal blijven profiteren als deze trend de volgende trimesters bevestigd wordt.
• een maandelijks variabel contract FWD (Forward, op de termijnmarkten): in dit geval is je prijs voor de start van de maand gekend. Er zijn geen verrassingen tijdens de maand en je profiteert elke maand van prijsdalingen indien van toepassing.
• een maandelijks variabel contract Spot: in dit geval is de prijs van de maand op het einde van de maand gekend. Je prijs volgt de markt van heel dichtbij op en volgt dus zowel prijsstijgingen als -dalingen. Dus als de prijzen dalen, profiteer je direct van de daling.
Opgelet, dezelfde logica is ook van toepassing in het geval van prijsstijgingen.
We raden je aan om je voorschot niet te verlagen. Zoals hierboven uitgelegd, hangt de situatie af van de evolutie van de prijzen op de lange termijn en het type van je contract. Daarom raadt ENGIE je aan om je voorschot elke drie maanden te controleren.
We stellen vast dat, als gevolg van de stijgingen van de energieprijzen van de laatste maanden, veel klanten hun voorschot niet (of te weinig) hebben verhoogd, hoewel je zo kan vermijden een hoog bedrag te moeten betalen op de jaarafrekening. We raden je dus aan om te wachten tot de prijsdaling over een langere periode aanhoudt en wordt bevestigd en je voorschot regelmatig te blijven controleren.
Ontdek onze online tool die je, op basis van je meterstanden, helpt om het ideale voorschot te bepalen. Deze tool is nog niet voor iedereen beschikbaar, dus misschien moet je zelf je voorschot aanpassen. In ieder geval kan je gewoon onze instructies volgen, ze zijn klaar en duidelijk!
Het hernieuwen van je contract gebeurt automatisch.
Als je contract binnenkort ten einde loopt, kreeg je hier reeds melding over. Je contract zal hernieuwd worden met een contract met variabele prijs. Tot die tijd behoud je je huidige tarief nog.
Voor contractverlengingen die verder in de toekomst liggen, kunnen we nog geen antwoord bieden. We weten immers niet vanaf wanneer we weer vaste prijzen zullen kunnen aanbieden. Maar we zullen je in elk geval 2 maanden voor de vervaldatum van je contract een mail of brief sturen met de prijzen en voorwaarden bij hernieuwing.
Neen, momenteel bieden we geen contracten met vaste prijzen meer aan. Als je contract met vaste prijs binnenkort ten einde loopt, zal je automatisch overgezet worden naar een Easy variabel contract. In afwachting van het einde van je contract doe je best niets, zodat je nog tot het einde deze voordelige, vaste prijs kan behouden.
Wanneer we opnieuw vaste prijzen aanbieden, kan je uiteraard je variabel contract terug aanpassen naar een contract met een vaste prijs. Je kan je mailadres steeds invullen of aanpassen in je klantenzone.
Op het moment dat je nieuwe contract start, is het een goed idee om je voorschot na te kijken. Door je meterstanden in te geven, herberekenen we je voorschot op basis van je huidige verbruik en je nieuwe prijs. We raden op dit moment trouwens aan om dit elke 3 maanden te doen. Dus niet alleen wanneer je contract hernieuwd wordt.
Als je je voorschot niet aanpast, dan behoud je je huidige voorschot. De prijsstijgingen die er waren na het vastleggen van je voorschot zijn hier niet in verrekend. Het te weinig betaalde bedrag zal verrekend worden op je jaarafrekening.
We doen er alles aan om zo snel mogelijk een oplossing te vinden zodat je volgende winter gerust kan zijn. Wanneer we opnieuw vaste prijzen aanbieden, kan je uiteraard je variabel contract terug aanpassen naar een contract met een vaste prijs. Je kan je mailadres steeds invullen of aanpassen in je klantenzone.
Door de uitzonderlijk gestegen energieprijzen, is het niet wenselijk een contract voor een langere, vaste duurtijd aan te gaan aan deze extreem hoge prijzen. Een vaste prijs heeft immers als doel je te beschermen tegen grote prijsstijgingen, maar net dat is momenteel niet meer mogelijk, omdat de prijzen al uitzonderlijk hoog zijn. Daarom hebben we beslist om onze vaste contracten tijdelijk te stoppen. Geen enkele leverancier biedt op dit moment nog een vaste prijs aan.
Je prijs volgt de evolutie op de markt. Bij dalende marktprijzen daalt je prijs, bij stijgende prijzen stijgt je prijs.
Die aanpassing van de prijs gebeurt elke maand of elk trimester afhankelijk van je contract.
Volgens een formule die vastligt voor de duur van je contract. Die formule bevat 1 parameter die elke maand (Flow en Direct) of elk trimester (Easy) wijzigt: de indexatieparameter.
De waarden van de parameters vind je op engie.be/parameters. De uitkomst van de formule is een prijs in €cent per kWh: deze prijs per kWh zal dus elke maand/trimester wijzigen, afhankelijk van je contract.
De formule die voor jou van toepassing is kan je raadplegen op jouw lopende contract, deze kan je terugvinden in je contract document op je klantenzone of via deze link.
Je hebt een contract met variabele prijs die elke maand/elk trimester verandert.
Wil je zeker zijn dat je voorschot nog ok is, surf dan naar engie.be/voorschot en geef je meterstanden in.
Door dit regelmatig (elke 3 maanden) te doen, ben je zeker dat je voorschot voldoende is en blijft.
Als je daarnaast extra aandacht besteedt aan je verbruik, kan je de impact van de prijsstijging beperken. Op onze website en blog vind je heel wat advies.
Bij Easy Variabel verandert de prijs elk trimester. Bij onze andere variabele contracten verandert de prijs elke maand. De prijs van Easy Variabel kan dus gedurende de 3 maanden van een trimester niet stijgen. De andere variabele contracten worden elke maand aangepast en zijn dus onstabieler. In de huidige periode van grote en onverwachte prijsschommelingen biedt Easy Variabel dus meer stabiliteit en bescherming tegen prijsstijgingen dan Flow of Direct.
Als je al klant bent met een Easy, Flow of Direct variabel contract, kan je elke maand je energieprijs vinden in je klantenzone. Deze prijs komt niet altijd overeen met de prijs vermeld op de prijsfiches op onze website. De prijsfiches op de website vermelden de prijsformules en tarieven die gelden voor nieuwe contracten en contracthernieuwingen, afgesloten deze maand.