Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Hoe kan ik voordelig en optimaal
mijn wagen laden?

Download de app

Als bestuurder van een elektrisch voertuig is het niet enkel belangrijk om een passend energietarief te kiezen
dat aansluit bij jouw nieuwe levensstijl maar ook om op een slimme manier te laden.

ENGIE ontwikkelde de Drive App, de ideale manier om zo efficiënt en goedkoop mogelijk te kunnen laden.
Zo kun jij met een gerust hart blijven rijden en besparen op je energiekosten.
De Drive App is gratis voor alle ENGIE klanten.

De Drive App: GRATIS voor alle ENGIE klanten

Voor elk type ENGIE elektriciteitscontract

Te gebruiken zowel met analoge als digitale meter

In Vlaanderen, Brussel en Wallonië

Slim laden: zo eenvoudig kan het zijn!

Automatisch laden wanneer het voor jouw voordeligst is.

Continue berekening van je gepersonaliseerd laadplan

Op basis van je voorkeuren, jouw laagst mogelijke tarief, de benodigde energie en het tijdstip wanneer de wagen klaar moet zijn voor vertrek

Steeds mogelijkheid om laden direct te starten.

Drive App: waarom de Drive App gebruiken?

Door slim te laden draag je bij aan de energie transitie. Zo zal de Drive App je wagen maximaal laden wanneer er veel hernieuwbare energie op het net beschikbaar is. Goed voor de planeet en goed voor je portemonnee!

Drive App: optimaal laden met je zonnepanelen

Maximaal gratis laden met je zonnepanelen

Automatisch maximaal laden met je zonnepanelen

Werkt voor elke type zonnepanelen installatie

Geen installatie of investering nodig

Intelligent beslissen of er voldoende zonne-energie zal zijn om voordeel te hebben met laden

Direct besparen op je laadkosten

Snel tot 15€/maand besparen door slim laden en laden met je zonnepanelen*

Inzicht in je werkelijke kosten per thuislaadsessie

Geïntegreerd met de prijzen van jouw elektriciteitscontract

*Besparing voor huishoudelijke klanten in Antwerpen met digitale meter. Gebaseerd op jaarlijks 15.000km. Gebaseerd op een verbruik van 20kWh/100km. Wagen thuis laden om de 5 dagen van 25% naar 80% batterij. Drive variabel op januari 2024 jaarinschatting. 15% van jaarlijks laadverbruik slim geladen met zon. Verlies aan injectieopbrengst in rekening gebracht. Gecombineerd laden met zon en netafname verrekend. 

Kies voor een DRIVE Energie contract en verdien ongeveer 1 euro per slimme laadsessie extra.

De Drive App gebruiken in 4 stappen

1

Download de Drive App

Download de Drive App in de App store of Google Play store.

2

Activeer de Drive App

Log in met de login van je ENGIE klantenzone. Die vind je terug op elke factuur. Volg alle stappen in de app.

3

Connecteer je wagen

Gebruik de inloggegevens van de app van je wagen.
4

Connecteer je zonnepanelen en laadpaal

Beschik je over zonnepanelen of een compatibele laadpaal? Voeg ze toe aan de app.  

 

Je kan de ENGIE Drive App gebruiken met elk ENGIE energie tarief

 

Is mijn wagen compatibel met de Drive App van ENGIE?

Om de Drive App te gebruiken moet je over een compatibele wagen of laadpaal beschikken. Hier kan je checken of dit voor jouw wagen het geval is.


Kan je de Drive App van ENGIE gebruiken met elk ENGIE energie tarief?


Hoe sluit ik mijn compatibele laadpaal aan op de Drive App?


Hoe werkt slim laden op zonne-energie in de Drive App?

In de gratis Drive App van ENGIE kan je de functie ‘slim laden met zon’ gebruiken om maximaal te laden met eigen zonne-energie. Zo hoef je zelf niet meer te letten op wanneer de zon schijnt om dan te laden. Je moet enkel de wagen inpluggen, hij zal enkel laden met zonne-energie als de app aangeeft om te starten met laden. Dit werkt met alle zonnepaneelinstallaties en hiervoor is geen bijkomende installatie van hardware in huis nodig.

Hoe werkt het precies?
De Drive App gebruikt geavanceerde technologie voor het voorspellen van zonnestraling, gebaseerd op een wereldwijde vloot van weersatellieten. Op basis van je laadlocatie en de details van je PV-systeem voorspelt het algoritme hoeveel stroom je zonnepanelen zullen produceren. Naast je ingeschatte productie houdt de app ook rekening met de hoeveelheid energie die extra van het net moet genomen worden en de laadsnelheid van je wagen en laadpaal. Tot slot is er natuurlijk nog de prijs per kWh van je energiecontract voor de energie die je van het net afneemt. Met al deze informatie zal de Drive App bepalen wanneer de goedkoopste momenten zijn om te laden. Enkel als het dus voordeliger is te laden als de zon schijnt dan vb ’s nachts, zal er met zonne-energie geladen worden. Dit zal dus veel nauwkeuriger en voordeliger zijn voor je factuur dan manueel je wagen insteken als de zon schijnt.


Waarom stel ik mijn laadsnelheid best in op minimum als ik wil slim laden met zonne-energie?

Vooreerst is het belangrijk te weten dat je wagen een minimum vermogen nodig heeft om te starten met laden. Bij een 1-fasige elektriciteitsaansluiting is dit 1,38 kW maar bij een 3-fasige aansluiting is dit 4,14 kW.

Dit betekent dus dat om te laden met enkel zonne-energie je zonnepanelen met een 1-fasige aansluiting steeds meer dan 1380 Watt moeten produceren. Bij een 3-fasige aansluiting is dit 4140 Watt, en dit is zeker niet altijd haalbaar met een gemiddelde zonnepaneelinstallatie.

Meestal zal er dan ook extra stroom van het net moeten toegevoegd worden aan je zonneproductie om je wagen te kunnen laden. Als je wagen dan is ingesteld om snel te kunnen laden zal er veel meer van het net worden genomen en dit meestal aan piektarief. Je wagen zal immers altijd aan de maximaal ingestelde snelheid laden. Hierdoor kan het laden met zonne-energie nog duurder uitvallen dan enkel ’s nachts laden. Daarom neemt de Drive App ook je laadsnelheid mee in de afweging of het voordelig is te laden met zonne-energie.

Als je in de wagen de laadsnelheid op minimum hebt gezet voorkom je dat er meer stroom dan nodig om te kunnen laden wordt afgenomen. In de meeste volledig elektrische wagens kan je de laadsnelheid makkelijk aanpassen.


Hoe kan ik besparen en geld verdienen met de Drive App?

Je bespaart omdat de app automatisch zal laden tijdens uren die goedkoper zijn in jouw energiecontract. Bovendien kan je geld verdienen voor elke kWh die je slim laadt via de app.

Het totale voordeel dat je met de Drive App behaalt, is afhankelijk van je laadflexibiliteit en de totale hoeveelheid energie die tijdens elke laadsessie wordt opgeladen.

Vooreerst dien je ‘Slim laden’ te activeren. Daarnaast zijn er twee elementen van belang:

• Vertrektijd: hoe verder deze vertrektijd ligt van het moment dat je gaat laden, hoe beter de Drive App goedkope laadmomenten kan kiezen om je voertuig op te laden. Verbind daarom steeds de laadstekker met de wagen als dit mogelijk is.
• Je kan natuurlijk ook nog steeds direct opladen via de Drive App: als je je voordelen wil maximaliseren, probeer dan het aantal keren dat je direct opladen activeert zo laag mogelijk te houden zodat je maximaal slim laadt.

Tot slot is het interessant om je auto dagelijks aan te sluiten, ook voor kleine hoeveelheden energie. Als de benodigde hoeveelheid energie klein is en de oplaadtijd lang, dan is dit ideaal om slim te laden.


Is de Drive App van ENGIE betalend?

Neen, deze app is volledig gratis voor ENGIE klanten.

Vind ik de werkelijke kosten van een laadsessie in de Drive App?

Ja, de werkelijke kosten van een laadsessie worden in de Drive App weergegeven. Enkel indien je een contract hebt waarbij je werkelijke kosten pas op het einde van de maand gekend zijn (zoals bij de Drive Variabel, Direct Variabel en Flow contracten) zal de kost weergegeven worden naar beste schatting op dat moment, je werkelijke contractprijs is immers tijdens de maand nog niet gekend.


Wat moet ik doen om van de voordelen van het Drive tarief te genieten als ik de Drive App niet kan gebruiken?

Je kan het Drive tarief steeds gebruiken, ook al ben je niet compatibel met de Drive App. Je zal dan zelf je laadsessies moeten inplannen om maximaal gebruik te maken van het extra laag daltarief.


Optimaliseert de Drive App van ENGIE ook voor het capaciteitstarief?

Nee, de Drive App van ENGIE optimaliseert niet voor het capaciteitstarief. Hier vind je nuttige info om het laden af te stemmen op het capaciteitstarief.


Waarom kan ik geld verdienen met ‘Slim laden’?

ENGIE geniet een voordeel indien wij jouw voertuig tijdens de laadsessie kunnen gebruiken om het energienet te balanceren. Dit voordeel delen wij met jou!
De verdiensten worden onder meer berekend op basis van de omstandigheden op de energiemarkt en wijzigen dus voortdurend. De vergoeding die we aan jou betalen voor het ‘Slim laden’ kan maandelijks aangepast worden aan deze marktomstandigheden.

Belangrijk: Het opladen van je wagen tegen het moment dat je deze nodig hebt, heeft altijd de hoogste prioriteit zodat je nooit een probleem ondervindt. Hiervoor bepalen we het optimale laadschema, afhankelijk van de voorkeuren die je in de app hebt aangegeven. Vervolgens zorgen we ervoor dat we je planning in realtime optimaliseren voor de tarieven van je contract. Enkel wanneer er dan tijd beschikbaar is, deze gebruikt worden voor het balanceren van het energienet.