Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

ENGIE, je verwarmingsadviseur

Voor een verwarming in topvorm

Al meer dan 100.000 klanten vertrouwen op ENGIE voor het onderhoud, de herstelling of installatie van hun verwarming.

Onderhoud

Een ketelonderhoud is in België verplicht. Bij ENGIE voert een erkende en lokale technieker een volledig onderhoud uit en bezorgt je een attest dat bewijst dat je wettelijk in orde bent.

Meer info

Vervanging


Is je ketel aan vervanging toe? ENGIE helpt je graag met een nieuwe, energiezuinige installatie. Vraag een gratis en vrijblijvende offerte en wij zorgen voor de rest

Meer info

Herstelling

Enkel voor klanten met een ENGIE onderhoudsplan

Heb je een onderhoudscontract voor je verwarmingsketel bij ENGIE? Dan kan je beroep doen op onze chauffagisten om je ketel te herstellen in het geval van een storing of panne.

Meer info

Cv-ketel

Door je oude gas-of stookolieketel te laten vervangen door een nieuwe, energiezuinige condensatieketel bespaar je tot 30% op je verbruik. Je hebt minder risico op pannes en kan altijd genieten van een warme woning.
 

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame oplossing om goed geïsoleerde woningen mee te verwarmen. Momenteel bieden we warmtepompen beperkt aan. Heb je interesse? Geef je contactgegevens, we contacteren je met meer info.
  

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler gebruikt energie uit de lucht om je sanitair water op te warmen. Het resultaat? Je verbruikt zo’n 3x minder dan met een klassieke boiler. De warmtepompboiler is compatibel zowel met een gasketel als met een warmtepomp.
 

Test: welk verwarmingssysteem kiezen?

Benieuwd welk verwarmingssysteem het beste bij je woning en noden past? Doe de test en ontdek het in enkele vragen.

Start de test

Is een gasketel nog steeds een goede keuze?


Ontdek de reviews van onze klanten

4.3
van de 5

Aantal reviews: 8.511

4.882
2.453
385
240
418

Heb je een vraag?

Misschien staat je antwoord hier al tussen

Kunnen jullie alle merken van ketels onderhouden?

We stellen een uitstekende service voorop. In de hierop volgende alfabetische lijst vindt u de merken van ketels die wij van onderhoud kunnen voorzien:
ACEC, ACV, Ariston, Atag, Atlantic, Bosch, Brötje, Buderus, Bulex, Chaffoteaux & Maury, Chappee, Ciney, Clima, De Dietrich, EFEL, Eiffel, Elco, Ferroli, Gazobel, GEMINOX, Golling, Hansa, IDEAL, Immergas, Itho-Daalderop, Junkers, Kalard, Lamborghini, Nefit, Oertli,  Peeters-Buelens, Radson, Rapido, Remeha, Riello, SAEY, Saint Roch, Sime, Sopragaz, Spitfire, Stelrad Group, Superia, Vaillant, Van Marcke, Vasco, Viessmann, Weishaupt, Well Straler, Wolf, ZAEGEL

Het onderhoud van volgende verwarmingstypes kunnen we helaas niet uitvoeren: pellets, biomassa, warmtepompen, gashaarden, gaskachels (of open haarden / haard cassettes op gas), G2/Warme lucht, elektriciteit. 

Wat houdt zo’n onderhoud van je ketel nu exact in?

Het onderhoud zal gebeuren conform de toepasselijke wetgeving, en zal onder meer inhouden:

 

* Voor een Installatie op aardgas:

 • het reinigen van de ketel (brander, vlamkast, rookkast en afvoer kanaal);
 • het afstellen van de brander;
 • de controle van het waterpeil;
 • het invullen van het wettelijke reinigings- en verbrandingsattest;
 • het bijvoegen van de meetstaat.

 

* Voor een Installatie op stookolie:

 • het reinigen van de ketel (brander, vlamkast, rookkast en afvoer kanaal);
 • het afstellen van de brander;
 • vervangen van de sproeier indien nodig;
 • de controle van het waterpeil;
 • het volledig invullen van het reinigings- en verbrandingsattest;
 • het bijvoegen van de meetstaat.

Wanneer kan ik mijn onderhoudscontract opzeggen?

Je kan het onderhoudscontract op elk moment opzeggen, rekening houdend met de opzegtermijn van één maand.

Zie Contractuele voorwaarden.


Moet ik mijn verwarming onderhouden en keuren?

Elke verwarmingsinstallatie moet jaarlijks (stookolie) of 2-jaarlijks in Vlaanderen & Brussel of 3-jaarlijks in Wallonïe (aardgas) onderhouden en gekeurd worden. Ook nieuwe installaties moeten gekeurd worden. Onze onderhoudsdienst zorgt ervoor dat je ketel tip top in orde is.


Huurder-verhuurder: welke verplichtingen?

 • De huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de ketel.
 • De huurder moet een kopie van het attest aan de verhuurder bezorgen wanneer deze daarom vraagt.
 • Wanneer de huurder niet voldoet aan de verplichting tot regelmatig onderhoud en de ketel valt in panne door een gebrek daaraan, is de herstelling ten koste van de huurder.
 • Als de huurovereenkomst hierin voorziet, kan de verhuurder zelf het onderhoud regelen. Als dit het geval is, kan hij de kost voor het onderhoud verhalen op de huurder.

Ik ga verhuizen, wat gebeurt er met mijn onderhoudscontract?

Op het moment dat je je verhuis aan ons doorgeeft, zetten wij het contract stop op je oude adres. En starten we een nieuw contract met de specificaties van de ketel van je nieuwe adres op. Stuur hiervoor een mail naar home.electrabel@engie.com of bel ons op 078 35 33 33 (Ma-Vr: 8u00 - 20u00 / Za: 9u00 - 13u00).

 

De afrekening van je oude contract gebeurt zoals bij een gewone stopzetting:

 

 • • Indien je je onderhoud al gehad hebt wordt het resterend bedrag eenmalig afgerekend.
 • • Indien je nog geen onderhoud gehad hebt betalen we je de maandelijkse bedragen die je al gestort had terug.

Neem ik best een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud?

Voor een verwarmingsinstallatie op stookolie is een jaarlijks onderhoud verplicht. Voor een installatie op aardgas is dit om de twee jaar, maar we geven je ook de keuze om dit jaarlijks te laten uitvoeren.

Wanneer vervang ik best mijn verwarmingsinstallatie?

Als je verwarmingsketel ouder is dan 15 jaar of de installatie niet meer conform is. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek.


Welke types verwarmingsketels biedt ENGIE aan?

Momenteel vervangt ENGIE enkel gas-en stookolieketels door nieuwe gas- of stookolieketels.

Beide systemen zijn geschikt om zowel een woning te verwarmen als om voor sanitair warm water te zorgen. Een nieuwe condensatieketel op aardgas is in de meeste gevallen minder duur dan een nieuwe stookolieketel. Bovendien heb je in Brussel en Vlaanderen ook nog recht op premies wanneer je een nieuwe aardgasketel installeert. Daarnaast is ook het onderhoud van deze laatste voordelig en heb je geen opslagruimte voor brandstof nodig. Het energieverbruik van beide ketels is ongeveer gelijk. Belangrijk om te weten is dat het installeren van nieuwe mazoutketels vanaf 2035 verboden zal worden.

Wil je graag meer informatie over deze of alternatieve verwarmingssystemen, lees dan ook ons blogartikel ‘9 verwarmingssystemen… en hun verschillen’.

Hoeveel kost een nieuwe verwarmingsketel?

De gemiddelde prijs van een nieuwe gascondensatieketel bedraagt zo’n 4.500€. Voor een nieuwe ketel op stookolie reken je best zo’n 6.500€. 

De kostprijs van de installatie is afhankelijk van je woonst en wensen. Simuleer de prijs voor jouw specifieke situatie of vraag een gratis offerte op maat aan


Van welke premies en subsidies kan ik genieten?

Ben je van plan om je ketel te vervangen, dan loont het zeker de moeite om na te gaan op welke premies en subsidies je mogelijks recht hebt. Hieronder vind je een kort overzicht:

 • Premie condensatieketel van Fluvius wanneer je je bestaande, verouderde verwarmingsketel vervangt door een nieuwe condensatieketel op aardgas of propaan/butaan (indien aardgas geen optie is). De premie bedraagt maximaal 1.800€ en is bestemd voor beschermde afnemers of personen met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds

 • Vlaamse renovatiepremie: voor het plaatsen van een zuinige verwarmingsketel met hoog rendement zoals een gascondensatieketel. Je krijgt 20% of 30% van je facturen terugbetaald afhankelijk van je inkomen en voor een minimuminvestering van 2.500€ excl. btw. Wil je beroep doen op deze premie, dan moeten de werken uitgevoerd worden door een erkend installateur, zoals ENGIE.

 • Premie gas.be: indien je je oude gasketel (geïnstalleerd vóór 1 januari 2000) vervangt door een nieuw en zuiniger exemplaar geniet je van een premie van 500€.

 • Renteloos renovatiekrediet: voor wie in 2021 een nieuwe woning met een inefficiënt energieverbruik kocht en zijn energielabel van E of F wil verbeteren naar A,B, of C. Het te ontlenen bedrag hangt af van het type woning en het energielabel waar je naartoe streeft en bedraagt maximaal 60.000€.

Welke impact heeft het Vlaams klimaatakkoord op mijn keuze voor een nieuw verwarmingssysteem?

De maatregelen die te maken hebben met renovatie of verwarming van residentiële gebouwen zijn:

 • Voor bestaande gebouwen:
* Verplichte renovatie woningen binnen 5 jaar na aankoop: een energieverslindende woning met E-label of slechter te renoveren tot minstens een D-label. Mogelijkheden zijn oa isolatie, installatie energiezuinig verwarmingssysteem of zonnepanelen. Er worden renteloze leningen voorzien tot 20.000€.
* Woningrenovatie naar EPC label C, B of A wordt gestimuleerd met premies en leningen met negatieve rente tot -1,5%.
* Verhuren van woningen kan pas vanaf EPC label E.

 • Voor nieuwbouw:
* Op 1 juli 2022 verdwijnen de subsidies voor nieuwe fossiele gasaansluitingen bij nieuwbouw.
* Hybride gasketel/warmtepomp verplicht vanaf 2023 en toegelaten tem 2025.
* Verbod op gasaansluiting bij nieuwbouw vanaf 2026. 

 • Verlaging elektriciteitsfactuur:
* Verschuiving lasten van elektriciteitsfactuur naar fossiele brandstoffen

Hoe kan ik zien of er een keuring, onderhoud of verwarmingsaudit is uitgevoerd?

Na de uitvoering van een verplicht onderhoud door een erkend installateur wordt er steeds een keuringsrapport of verbrandingsattest afgeleverd. Zowel bij de eerste ingebruikname als bij het jaarlijkse (stookolie) of tweejaarlijkse (gas) onderhoud van de verwarmingsinstallatie. Bij een verwarmingsaudit wordt er steeds een auditrapport opgemaakt.

In elk van deze documenten wordt een overzicht gegeven van de kenmerken van de verwarmingsketel, de uitgevoerde taken en conclusies (verbrandingswaarden, staat van het toestel, tekortkomingen).


Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een lucht/water-warmtepomp die specifiek ontwikkeld is om sanitair water te verwarmen. Het systeem maakt hiervoor gebruik van warmte-energie die het onttrekt aan de buitenlucht (of binnenlucht van een niet-verwarmde ruimte). Dit principe maakt een warmtepompboiler een zeer energiezuinige oplossing.


Hoe werkt een warmtepompboiler ?

Een warmtepompboiler verwarmt je sanitair water door tot 3/4 van de energie die daarvoor nodig is, te onttrekken aan de omgevingslucht — dat kan de buitenlucht zijn, maar ook de lucht in de  stookruimte waarin de warmtepompboiler zich bevindt zijn, of de afgevoerde ventilatielucht.

De thermische energie die hij aan die omgevingslucht onttrekt, ‘verpompt’ een warmtepompboiler naar een hogere temperatuur door de onttrokken warmte af te geven aan een koelvloeistof die de eigenschap heeft op lage temperatuur te kunnen verdampen.  Een pomp (compressor) drukt het geproduceerde gas samen, waardoor de temperatuur stijgt en het warme gas wordt overgeheveld naar het voorraadvat. Het gas geeft hier zijn warmte af voor de verwarming van je sanitair water (voor keuken, bad of douche…), waardoor het afkoelt en opnieuw vloeibaar wordt.


Hoeveel verbruikt een warmtepompboiler?

Het verbruik van een warmtepompboiler hangt af van zijn COP. Deze ligt afhangend van merk en type tussen 3 en 5. Ten opzichte van een volume gelijkaardige recente elektrische boiler zal een warmtepompboiler tussen de 3 en 5 keer minder elektriciteit nodig hebben om dezelfde hoeveelheid water op te warmen. Dat is dus een flinke besparing op je energie factuur.


Hoeveel kost een warmtepompboiler?

De prijs voor de aankoop van een warmtepompboiler kan variëren tussen de 1.500 en 3.000 euro (exclusief BTW en plaatsing). De factoren die de prijs beïnvloeden zijn het merk, het type, de inhoud en de prestaties van de warmtepompboiler. De installatie kost is zeer afhangend van de bestaande situatie. In de meeste gevallen bedraagt deze tussen de 500€ en de 1.000€. Maar indien er veel aanpassingen moeten gebeuren aan de bestaande installatie kan de installatie kost wel hoger uitkomen.

Bijvoorbeeld: indien de ruimte waar de warmtepompboiler geplaatst wordt kleiner is dan 20m³ (bvb een ruimte van 3m x 3m) dan moeten er extra ventilatie kanalen voorzien worden. De kost van deze kan de kostprijs aanzienlijk doen stijgen.


Bestaan er premies voor warmtepompboilers?

Warmtepompboilers besparen niet alleen op de energierekening, in de drie gewesten komen ze ook in aanmerking voor energiepremies. De hoogte van de premie, verschilt van gewest tot gewest en is soms gezinsinkomensafhankelijk. Bovendien geven sommige gemeenten bijkomende premies.

Premies Vlaams Gewest (renovatie):
De basispremie voor de installatie van een warmtepompboiler bedraagt € 300, met een maximum van 40% van het factuurbedrag. Verhoogde premie voor beschermde afnemers of klanten met uitsluitend nachttarief: € 360, met een maximum van 50% van het factuurbedrag. Aan te vragen via Premies | BENOveren (fluvius.be)

Surf naar www.energiesparen.be voor de meest actuele info.

Heb je zonnepanelen en kies je voor een smart grid ready warmtepompboiler om erop aan te sluiten, dan kan je tot 31/12/22 een beroep doen op een premie sturing elektrische warmte. Die bedraagt 50% van het factuurbedrag van je sturingsapparaat, inclusief btw voor woongebouwen en exclusief btw voor niet-woongebouwen, met een maximum van €400.

Premies Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
De premie voor de installatie van een warmtepompboiler varieert tussen € 1.400 en € 1.600 per wooneenheid, op basis van de inkomsten van de aanvrager en de ligging van de woning, met een maximum van 50% van het factuurbedrag.

Categorie A: De premie bedraagt max. € 1.400 voor een warmtepompboiler, max. 50% van de factuur.

Categorie B: De premie bedraagt max. € 1.500 voor een warmtepompboiler, max. 50% van de factuur.

Categorie C: De premie bedraagt max. € 1.600 voor een warmtepompboiler, max. 50% van de factuur.

Voor woongebouwen die gelegen zijn in een R.V.O.H.R.-zone (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie) of een SVG (Stadsvernieuwingsgebied) wordt het premiebedrag automatisch verhoogd met 10 %

Meer info, gedetailleerde voorwaarden en te volgen procedure via https://leefmilieu.brussels/

Premies Waals Gewest (renovatie):
De premie voor de installatie van een warmtepompboiler varieert tussen € 500 en € 3.000 per wooneenheid, op basis van de inkomsten van de aanvrager en de ligging van de woning, met een maximum van 70% van het factuurbedrag.

Categorie R5 : De basispremie voor de installatie van een warmtepomp voor sanitair warm water (= warmtepompboiler) bedraagt € 500.

Categorie R4 : De basispremie wordt vermenigvuldigd met 2 tot € 1.000

Categorie R3 : De basispremie wordt vermenigvuldigd met 3 tot € 1.500

Categorie R4 : De basispremie wordt vermenigvuldigd met 4 tot € 2.000

Categorie R2 : De basispremie wordt vermenigvuldigd met 6 tot € 3.000

Meer info, gedetailleerde voorwaarden en te volgen procedure via https://energie.wallonie.be/