Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

 

De overeenkomsten tussen warmtepompen en elektrische auto’s

1

De eerste elektrische wagen werd eind 1888 in Duitsland gemaakt, terwijl de eerste warmtepomp niet lang daarna bij het begin van de 20e eeuw al in gebruik genomen werd in Zürich, Zwitserland. Beide technologieën werden pas in de jaren 1970 weer verder ontwikkeld tijdens de toenmalige oliecrisis.

2

Zowel warmtepompen als elektrische wagens werken op elektriciteit in tegenstelling tot ‘traditionele’ wagens of gas- en stookolieketels, die gebruikmaken van energieverslindende verbrandingsmotoren. Warmtepompen zijn dus, net als elektrische wagens, energiezuiniger en goedkoper in onderhoud. Warmtepompen gebruiken elektrische stroom om warmte van de ene plek naar de andere te verplaatsen, terwijl elektrische wagens elektriciteit opslaan en gebruiken om de motor aan te drijven en zo de auto te doen rijden.

3

Rijden met een elektrische wagen of verwarmen met een warmtepomp is CO2 neutraal. Je weet dus zeker dat je geen stikstof uitstoot wanneer je elektrisch rijdt of je woning verwarmt met een warmtepomp. Bij de productie van een warmtepomp en een elektrische wagen worden wel stoffen gebruikt die vervuilend zijn, zoals de lithium voor de batterij van een wagen en de koelgassen voor een warmtepomp.

4

Elektrische wagens kosten meer dan wagens met een verbrandingsmotor en ook warmtepompen zijn duurder dan een gasketel. Niet alleen de productiekosten zijn hoger, maar omdat het een nieuwe technologie is, komt het toestel duurder uit. Elektrische wagens en warmtepompen compenseren deze hogere kostprijs dankzij een efficiëntere werking en een goedkoper onderhoud.

 

5

De EU en de Belgische overheid stimuleren de overstap naar elektrisch rijden en verwarmen met premies. Je kan een subsidie vragen voor de plaatsing van een warmtepomp en de installatie gebeurt aan een verlaagd btw-tarief van 6% (nog tot einde 2023 voor alle woningen). Elektrische wagens zijn fiscaal aftrekbaar voor ondernemers en bedrijven. Maar dit evolueert ook snel. Ondertussen worden de subsidies voor elektrische wagens afgebouwd. Voor warmtepompen weten we nog niet hoe het beleid zal evolueren. Bij wagens op brandstof betaal je al meer voor je uitstoot indien je een bedrijfswagen hebt. Voorlopig is er nog geen meerkost indien je blijft verwarmen met gas of stookolie.

6

Zowel warmtepompen als elektrische wagens zijn de laatste jaren enorm geëvolueerd met nieuwere technologieën. Er zijn nieuwe automerken op de markt gekomen en de grote automerken hebben elektrische wagens op de markt gebracht. Dezelfde evolutie doet zich voor bij producenten van verwarmingsinstallaties, er zijn nieuwe merken op de markt gekomen maar de bekende merken zoals Daikin, Panasonic en Vaillaint bieden intussen kwalitatieve warmtepompen aan.

 

 

 

De (grote) verschillen

1

Hoewel iedereen kan kiezen om over te schakelen op elektrisch rijden, kan niet iedereen een gas- of stookolieketel vervangen door een warmtepomp. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden om een warmtepomp te kunnen plaatsen:

Er moet een geschikte ruimte zijn om de installatie te plaatsen.

Het warmteafgiftesysteem, dus de radiatoren of de vloerverwarming, moet compatibel zijn.

De isolatiegraad van de woning moet voldoende hoog zijn om het warmteverlies van de woning te beperken.

Indien je woning niet aan alle voorwaarden voldoet, kan een hybride installatie of een lucht-luchtwarmtepomp (of airco) de oplossing zijn.

2

Bij een elektrische wagen is de enige energiebron elektriciteit, terwijl bij een warmtepomp de warmte uit de lucht, de grond of het water de belangrijkste energiebron is. Daarom is een warmtepomp zo zuinig in verbruik! Ongeacht de hoofdbron van energie, werken alle warmtepompen volgens hetzelfde principe van warmteoverdracht: een warmtepomp zal warmte of koude in de woning “pompen”. Hiervoor gebruikt het toestel een compressor en ventilator die werken op elektriciteit, als secundaire energiebron.

3

Bij elektrische wagens wordt de energie meteen gebruikt en kan je meteen vertrekken en rijden aan de gewenste snelheid. Een warmtepomp heeft een trage werking en is pas efficiënt wanneer de warmte traag en gestaag verspreidt wordt.

 

element-heatpump

Alles weten over warmtepompen in ons magazine

Download ons magazine
element-bill

Klaar voor een offerte?

Vul het warmtepomp formulier in en wij brengen je in contact met een gespecialiseerde partner uit jouw regio voor een vrijblijvende offerte en advies.

Offerte aanvragen