Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

5 tips die je helpen
om energie te besparen.

 

Warm water

Gemiddeld gebruiken we 95 liter water per dag, waarvan ongeveer 50 liter verwarmd is. Warm water vertegenwoordigt zo bijna 15% van onze energierekening. Wat kan je doen om op deze kost te verlagen? Beperk je tijd onder de douche tot 5 min. en verlaag je temperatuur. Zo bespaar je niet alleen op je gas- maar ook je waterfactuur! Wil je nog een stap verder gaan? Kies er dan voor om je warmwaterleidingen te isoleren.

Zet je verwarming lager, vooral ’s nachts

Je weet dit misschien al maar door je verwarming slechts 1°C lager te zetten, bespaar je al snel 7% op je factuur. Wist je bovendien dat je minstens 14% of zo’n €326 per jaar kan besparen door ‘s nachts je verwarming op 15°C te zetten (in plaats van 21°C)? Het exacte bedrag dat je bespaart, hangt natuurlijk af van je isolatie, grootte en type woning.

Bespaar gemakkelijk €400/jaar door je apparaten in stand-by uit te schakelen

Televisies, computers, videospelconsoles, wifi-routers, printers, hifi-systemen, smartphone-opladers, decoders, gitaarversterkers, nachtlampjes, synthesizers, WIFI-uitbreiding, enz. Het op stand-by zetten van elektrische apparaten zorgt voor een "onnodig" elektriciteitsverbruik. Als je weet dat 1 watt in stand-by gelijk is aan bijna €4, kan dit per jaar oplopen tot een besparing van €400. Alles hangt af van het aantal toestellen!

Doe je was efficiënt

Door je kleding op 30° te wassen, bespaar je tot 30% op het verbruik van je machine. Vul je machine voldoende (let op, je moet de ruimte van 1 hand vrijhouden) en zorg ervoor dat je de kledij goed laat zwieren voor je ze ophangt of in de droger stopt.

Hang je kleren op

Door je was op te hangen in plaats van in de droogkast te steken, kan je gemakkelijk op elektriciteit besparen. Geef je nog steeds de voorkeur aan de droogkast? Kies indien mogelijk voor een toestel van energieklasse A+++ (~175kWh/jaar) dat 20-50% minder verbruikt dan een A++ (~300kWh/jaar) of zelfs B (~560kWh).

Met volle energie aan je zijde.

Mijn energiebudget beheren
Andere tips

Heb jij een vraag over je contract, facturen, afbetalingen
of over je verbruik?

* De berekening is gebaseerd op het gemiddelde verbruik van een gezin van 4 (3500 kWh/jaar elektriciteit (incl 6% btw) en 16000 kWh/jaar gas (incl. 6% btw)), gevestigd in Gent en geeft een schatting van de energiebesparing die mogelijk is door aanpassingen aan hun dagelijkse gewoontes.