Energieverslinders in je woning opsporen en je verbruik verminderen

Heel wat toestellen in een woning zijn echte energieverslinders. Maar welke precies? En hoe laat je ze minder verbruiken en verlaag je meteen ook je energiefactuur?
Sébastien V.
01/09/2022 |

Het is meer dan ooit nodig om zuinig met elektriciteit om te gaan. Waarmee zullen we beginnen?

Je verwarming is de grootste slokop!


Onze verwarming vertegenwoordigt vaak 50% van al onze uitgaven voor energie! Om het lekker warm te hebben, geeft een Belg elk jaar gemiddeld een heel maandloon uit, soms zelfs meer. Wij verbruiken jaarlijks immers ongeveer 2 500 m³ aardgas of 2 500 liter stookolie.

Welke oplossingen?

> Isoleer! We kunnen het niet genoeg herhalen: goed isoleren is dé oplossing om warmteverliezen tegen te gaan en dus te besparen. Isoleer in de eerste plaats het dak, maar ook de muren, ramen en vloeren.

> Volg deze 5 tips om je thermostaat perfect in te stellen. Wist je bijvoorbeeld dat je elk jaar tot 326 € uitspaart, gewoon door je verwarming ’s nachts op 15°C (voor 8u lang) in te stellen in plaats van 21°C? Deze besparing hangt natuurlijk af van de grootte en type woning die je hebt. En hoe goed die geïsoleerd is.

> Breng warmteweerkaatsend materiaal achter de radiatoren aan. Hiermee verminder je lokaal de warmteverliezen met 70%! En dat levert je jaarlijks ongeveer 60 € op (+/- 10 € per radiator). Lees hier hoe je efficiënt een warmtereflector aanbrengt.

> Stel je verwarming correct af. Om te besparen op je verwarming, moet je de keteltemperatuur correct ¬instellen, de druk goed afregelen enz. Deze 5 video’s tonen je hoe je de verwarming afstelt als een expert.

> Heb je rolluiken en overgordijnen? Sluit ze dan ’s nachts! Zo beperk je immers de warmteverliezen via de ramen met 60% als je bovendien ook nog dubbele beglazing hebt.

Droogkast, strijkijzer, verlichting, …

Elektrische huishoudtoestellen zijn verantwoordelijk voor iets minder dan 30% van het energieverbruik van een doorsnee Belgisch gezin. De grootste energieverslinders? Dat zijn de droogkast, koelkast, tv, vaatwasser, decoder en strijkijzer!

Elektrische huishoudtoestellen

Welke oplossingen?

> Koop bij voorkeur A toestellen die 20 tot 50% minder energie verbruiken dan toestellen van de A klasse.

> Gebruik eerder de microgolfoven dan de klassieke oven, want hij verbruikt tot 10 keer minder energie.

>  Ontdooi je diepvriezer (of het vriesvak van je frigo) regelmatig. zo bespaar je 5% per jaar en per mm verwijderd ijs. Als er bij het ontdooien 1 cm ijs verdwijnt, bespaar je dus 50%. En dat levert je gemiddeld 30 € tot 80 €per jaar op.(afhankelijk van het type toestel)

> Droog de was zoveel mogelijk buiten aan de waslijn.

> Installeer je koelkast niet naast de oven.

> Schakel de kookplaten van je elektrische fornuis enkele minuten vóór het einde van de kook- of baktijd uit. En pas onze 5 andere tips toe om je energierekening te verlagen.

> Ga de strijd aan met het sluipverbruik. Wij hebben het al vaak gezegd: toestellen in waakstand blijven energie verbruiken, tussen 7% en 18% van ons totale verbruik, dus jaarlijks tot 400 €, afhankelijk van het aantal toestellen. (1 watt sluimerverbruik/jaar komt overeen met 4€) Ontdek hier hoe je sluipverbruik kunt opsporen.

> Was op 30° en bespaar tot 30% op je elektriciteitsverbruik. Vul steeds je machine voldoende (er moet nog een handje bij kunnen) en centrifugeer ook je was voldoende alvorens je ze in de droogkast steekt of ophangt. 

Verlichting

Aan je verlichting besteed je gemiddeld 15% van je energiefactuur. Enkele eenvoudige ingrepen volstaan ook hier om flink te besparen.

Welke oplossingen ?

> Vervang al je gloeilampen en halogeenlampen, want ledlampen verbruiken veel minder en ze gaan bovendien veel langer mee. Met onze tips kies je de juiste ledlamp.

> Laat zo veel mogelijk daglicht binnenstromen.

> Laat alleen het licht aan in kamers waar iemand aanwezig is en doe altijd het licht uit als je weggaat.

Net zoals voor je huishoudtoestellen, kunnen de slimme en geconnecteerde systemen je helpen om te weten te komen hoeveel je verlichting verbruikt en om ze vanop afstand te bedienen.

Sanitair warm water


Wij verbruiken gemiddeld 95 liter water per dag en per persoon en daarvan wordt ongeveer 50 liter verwarmd. Sanitair warm water is daardoor goed voor ongeveer 15% van onze energiefactuur. Kunnen ook die uitgaven nog naar beneden?

Welke oplossingen?

> Isoleer de warmwaterleidingen om warmteverliezen te vermijden wanneer er water doorstroomt. Je bespaart op die manier 5% tot 10% energie! Deze video laat zien hoe je dat aanpakt:

 Neem een kortere douche van 5 min. (i.p.v. 9 min) en zet je watertemperatuur wat lager. Zo kan je een aantal 100den euro's per jaar op je gasfactuur besparen. (voor een familie van 4 personen). Je bespaart bovendien ook op je waterfactuur. We hebben uitgezocht wat waar en wat niet waar is in verband met je waterverbruik.

> Breng een spaarperlator of bruismondstuk aan op de kranen, om het waterverbruik drastisch te beperken, soms met wel 75%. En om je waterverbruik elke dag opnieuw onder controle te houden.

> Gebruik een vaatwasser en wasmachine alleen als ze volledig gevuld zijn.

Doe onze test en ontdek welk type waterverbruiker je bent. Vergelijk daarna je waterverbruik met dat van de andere Belgen.

Ben je klaar om je verbruik te optimaliseren?