5 ideeën om van je radiatoren decoratieve objecten te maken

Vind je die radiator die zo opvallend je hele salonmuur in beslag neemt eigenlijk maar lelijk? Met onze 5 tips integreer je dit onmisbare, maar niet altijd esthetische voorwerp naadloos in je interieur.
Daphné C.
05/06/2018 |

1. Geef je radiator een stijlvol kleurtje

Toch even opletten als je gaat schilderen: niet elke verf is geschikt voor radiatoren. Ga voor hittebestendige verf met een aangepaste textuur, die geschikt is voor het materiaal van je radiator. En de kleur? Kies een tint die complementair is met de muur, zoals dit subtiele samenspel tussen petrolblauw en citroengeel, of een “ton sur ton”-effect dat speelt met de varianten van één bepaalde kleur. Dit laatste effect werkt vooral goed met donkere kleuren zoals groen, antraciet of bruin, dat dit jaar echt in de mode is.

2. Personaliseer je radiator met masking tape

Bij de uitvoering van dit leuke idee zullen je kinderen je graag helpen. Kies één of meer modellen decoratieve masking tape en snij stroken af die even lang zijn als de groeven van je radiator. Ontwerp een afwisselend patroon, zodat je een kleurrijke, trendy en originele radiator krijgt. Dit soort kleefband laat geen sporen na en is gemakkelijk los te maken en opnieuw aan te brengen. Maar … zullen de stroken door de warmte niet dof worden en hun kleur verliezen? Na een paar jaar kan dat gebeuren, maar zeker niet op korte termijn. Dergelijke kleefband is immers heel sterk. En als hij na een tijdje toch verkleurt, krijg je meteen de kans om nieuwe kleuren en motieven uit te proberen.

Nu je toch bezig bent aan je radiator, is dit het ideale moment om erachter een warmteweerkaatsend materiaal aan te brengen. Niet dat zo’n paneel of folie het uitzicht van je radiator verbetert, maar je kan er wel tot 7,5% op je verwarmingsfactuur mee besparen!

3. Maak van je radiator een cocooningbank

Met dit trucje win je plaats, vooral als je radiator onder een venster staat. Met een bank verander je de verloren ruimte rond een radiator in een aangenaam lees- of speelhoekje. Je hoeft daarvoor alleen maar een radiatorkast en enkele decoratieve kussens aan te schaffen. In de winter gebruik je fluwelen kussenovertrekken, in de zomer linnen. En je gezellige hoekje is klaar!

Even opletten: het is perfect mogelijk om zelf een radiatorkast op maat te maken, maar breng dan aan de voorzijde talrijke openingen aan, zodat de warmte zich optimaal door de kamer kan verspreiden. Zorg er ook voor dat je gemakkelijk bij de thermostaatkraan kan.

4. Spuit je radiator tot een grafisch kunstwerkje

Als je in een vrij modern appartement woont, met metalen radiatoren, kan het een leuk idee zijn om ze met een spuitbus en grafische sjablonen te bewerken. Je krijgt gegarandeerd een indrukwekkend designeffect en een vrij zielloos object trekt plots de aandacht als een speels, decoratief element in je woonkamer of salon.

Extraatje: laat zoals hier het patroon over de muur doorlopen voor een vrolijk optisch effect.

5. Gebruik een gietijzeren radiator als boekenrek

Dat laatste idee kan je alleen in de zomer toepassen en je zal meteen begrijpen waarom! Bij een gietijzeren radiator is het eenvoudig om met boeken – liefst met een kleurrijke rug – een dynamisch grafisch effect te creëren door ze tussen de verticale buizen te stoppen. Misschien zit je boekenkast toch overvol? Of wil je je geliefkoosde lectuur altijd bij de hand hebben? Dan is dit decoratieve idee zeker welkom!

Ontdek ook hoe je door een herinrichting energie kan besparen!