“Dankzij Click & Grow kan ik moeiteloos moestuinieren”

“Ik was al een tijdje in de ban van de slimme moestuin voor binnen, Click & Grow, zegt Daphné. Zijn design sprak me aan en het feit dat je altijd en zonder moeite kruiden in huis hebt. Je raadt het al: ik heb ‘m mezelf getrakteerd.”
Daphné C.
17/04/2018 |

Planten onderhouden? Dat is niet helemaal mijn ding. Ik vergeet ze te gieten, snoei ze verkeerd en laat mijn basilicumplanten verpieteren op de vensterbank. Begrijp me niet verkeerd, ik hou echt van planten. En ik breng mijn gerechten graag op smaak met verse kruiden.

Ik was al een tijdje geïnteresseerd in slimme moestuinen voor binnen. En enkele maanden geleden hakte ik de knoop door: ik kocht de smart garden Click & Grow. Prijskaartje: 99,90€. Spotgoedkoop is hij dus niet, maar ik heb nog geen seconde spijt!

Click & Grow, daar komt het op neer

Zijn naam zegt het al: een klik en het begint te groeien. Of toch bijna. Wat wel meer dan waar is, is het gemak waarmee je hem installeert: écht plug & play. Je plaatst gewoon op de voorziene plaatsen de 3 kleine potjes aarde waarin de zaadjes zitten. Daarna vul je het reservoir met water (1,2 l) en steek je de stekker in. Basilicum werd meegeleverd met het toestel. Dus ik stopte het in een van de potjes. Voor de andere potjes had ik grootsere plannen: een tomatenplant en een aardbeienplant.

Het grote voordeel van Click & Grow? Je hoeft er niet aan te denken om hem te gieten, dat doet hij zelf! Een goede zaak in mijn geval. Zeker als je weet dat een gebrek aan water de belangrijkste doodsoorzaak is van alle bloemen en planten die ik in huis heb gehaald … Dankzij het reservoir zit je een maand lang safe. Wanneer het bijna leeg is, daalt de vlotter. En dan is het tijd om weer bij te vullen.

Een energiezuinige slimme moestuin

Dankzij deze slimme moestuin hoef je ook niet op zoek te gaan naar een mooi plaatsje in het licht. De Click & Grow is immers uitgerust met een ledlamp (aanpasbaar aan de grootte van de planten) die elke dag op hetzelfde uur aangaat en de planten gedurende 16 uur het nodige licht garandeert. Ik stak mijn moestuin voor het eerst in het stopcontact om 18 uur. Sindsdien gaat dankzij een timer elke dag om 18 uur de lamp aan!

16 uur lang verlichten … Ik begon al te vrezen dat dit charmante toestelletje mijn elektriciteitsfactuur drastisch de hoogte in zou jagen. Onterecht, zo bleek! En ik kan het weten, want ik heb het gecontroleerd met boxx, de slimme thermostaat die verkozen werd tot Product van het Jaar en waarmee je je elektriciteits- en gasverbruik op de voet kunt volgen. Ik sloot het toestel dan ook aan op een slimme stekker. Verdict van boxx: het kost me 0,02€ per dag. Dat is schappelijk, toch?

3 planten na 2 maanden

En dan op een dag was het wonder geschied! Na 1 maand had ik verse basilicum (en hij stelt het nog altijd goed trouwens!). Na 2 maanden groeien er nu kleine bloemetjes aan de aardbeienplant. En de tomatenplant is 20 cm hoog.

Het is ook grappig om te zien hoe dit toestelletje elke dag opnieuw ieders aandacht trekt. Elke morgen verzamelen we er omheen om even te kijken. En wanneer de eerste scheutjes opduiken, verschijnt er een glimlach op ons gezicht ;-).

Je hoeft er niet aan te denken om deze moestuin te gieten, dat doet hij zelf! Een goede zaak in mijn geval.

De mobiele app van de Click & Grow gebruik je eerder als plantengids. De app geeft aan hoe lang het duurt om de verschillende planten te kweken en herinnert me eraan dat ik het reservoir van het toestel moet vullen als ik dat vergeten zou zijn.

Score: 9/10. Ik heb zelfs beslist om mijn Click & Grow te gebruiken om kiemplantjes te kweken voor mijn toekomstige moestuin buiten. En voor die probeer ik het zonder hulp ;-)!