Overal in huis wifi? Dat kan met mesh !

Je wifimodem heeft geen al te groot bereik. Gelukkig is er een oplossing waarmee je het signaal overal in huis beschikbaar maakt: ‘mesh’, een slim maaswerk dat voor een optimale wifidekking zorgt.
Daphné C.
20/09/2018 |

Wat is mesh?

Tot nu toe bestond de mogelijkheid een repeater of versterker te kopen voor het wifinetwerk. Zo’tweretoestel vangt je wifi op en creëert een nieuw netwerk met dezelfde naam. Dat was praktisch, maar niet echt optimaal. De verbinding viel vaak weg en het was onmogelijk je in huis te verplaatsen zonder te maken te krijgen met signaalverlies.

Dankzij het ‘mesh-systeem’ wordt het wifinetwerk nu door de bakens en versterkers gedeeld. Zij staan op slimme wijze met elkaar in contact en delen zo het signaal in alle uithoeken van de woning.

We stellen 3 bijzonder handige modellen aan je voor.

Onze 3 favoriete meshes

1. De versterker TP-Link Deco

Dit modulaire systeem is waarschijnlijk het meest voordelige en het kan ook het gemakkelijkst worden uitgebreid. Je sluit de voornaamste Deco Wi-Fi Mesh aan op je modem (Proximus, Orange, Telenet, EDPNet, VOO) en schakelt de wifi van de modem van je provider uit. Voortaan wordt de wifi bij jou thuis geleverd door de Deco!

Elke box heeft een theoretisch bereik van tot 450 m², maar dat is puur theoretisch. In de praktijk is er één box voor meerdere vertrekken. Merk je dat het signaal zwakker wordt, installeer dan een tweede (en een derde, indien nodig). Die maken contact met de eerste en verlengen zo het signaal, waardoor je nu overal in huis wifi hebt. Het valt allemaal te regelen via de uiterst gebruiksvriendelijke mobiele app.

Voordelen van de TP-Link Deco
> Voordeligste oplossing, want één box kan volstaan.
> Antivirus voor al jouw aangesloten toestellen en oudercontrole via de beheerstoepassing.
> In zeer grote woningen kunnen tot wel 10 boxen worden geplaatst.
> Compact formaat en een uiterst stijlvol design.

Nadelen van de TP-Link Deco
> Het bereik van de wifi hangt af van het materiaal van de muren en kan beperkt zijn (vooral met 5 GHz)
> Zijn er meer dan 3 units nodig, dan zijn de modellen Velop en Orbi hieronder krachtiger en dus aanbevolen.

Prijs van de TP-Link Deco: 99 €

2. De wifibooster Linksys Velop

Sinds Apple geen Airport wifirouters meer bouwt, heeft het merk voor de Velop-systemen van Linksys gekozen. En met reden! De blokken zijn nogal groot en ze doen wat aan luidsprekers denken, maar ze zijn zeer krachtig. Een set van 2 kan een zeer grote oppervlakte of zelfs een volledig huis bestrijken (ca. 300 m² volgens ons). Heeft jouw huis meerdere verdiepingen, ga dan uit van een box per verdieping.

Net als bij TP-Link wordt alles via de mobiele app geregeld. Je krijgt een melding zodra iets bij jouw thuis niet goed werkt. Dit komt het dagelijkse gebruiksgemak ten goede.

Voordelen van de Linksys Velop
> Zeer krachtige oplossing.
> Netwerktoezicht met meldingen.
> Netwerk eenvoudig uitbreidbaar door meer modules aan te schaffen.
> Compatibel met Apple Homekit.

Nadelen van de Linksys Velop
> De set van 2 is duurder dan 2 TP-Link Deco-boxen.
> De geavanceerde configuratiemogelijkheden zijn beperkter.
> Het formaat: ze nemen veel ruimte in en zijn moeilijk onzichtbaar weg te werken.

De prijs van de Linksys Velop: 259€

3. De wifirouter Netgear Orbi

De gebruiksaanwijzing is dezelfde als voor de twee modellen hierboven: nadat je jouw Orbi RBK30- of RBK50-router aan je modem hebt gekoppeld en de draadloze satelliet via de mobiele app of je computer hebt geïnstalleerd, is jouw wifinetwerk klaar en wordt het mettertijd beter.

Het model RBK50 kan gemakkelijk 350 m² aan. De RBK30 blijft de beste keuze voor de meeste woningen. Het is een systeem met een basisstation en een versterker die als een nachtlampje in het stopcontact kan worden gestoken. Deze kit kost 267€ en heeft een bereik van 200 m2.

Wil je niet dat anderen dan jijzelf gebruikmaken van jouw toestellen (tv, slimme speakers, printer), dan kun je een beperkt gastennetwerk opstellen met een eigen wachtwoord. Via de mobiele app kun je het wifinetwerk delen met bezoekers.

De mobiele app evolueert snel en het systeem wordt regelmatig door Netgear aangepast om de functies en de verbinding bij jou thuis te verbeteren.

Voordelen van Netgear Orbi
> Een oplossing voor kleine en grote oppervlakken.
> Zeer krachtige, constante wifi overal in huis.
> Niet eerder gezien driebandcommunicatiesysteem tussen de bakens, waardoor het signaal zeer stabiel blijft.
> Schitterende vormgeving ondanks het grote formaat.

Zwakke punten van Netgear Orbi
> Het systeem RBK50 biedt uitstekende dekking, maar is met € 388 ook het duurste.
> Om het systeem te kunnen aanpassen, moet je een beetje thuis zijn in netwerktechnologie, want de mogelijkheden zijn eindeloos en de communicatie is soms wat ingewikkeld.

De prijs van Netgear Orbi: 349,99€

Meer lezen:
> De wifi werkt niet: wat nu?
> 6 manieren om je wifinetwerk te beveiligen
> Wifi-wachtwoord kwijt? Wat nu?