6 manieren om je wifi-netwerk te beveiligen

We hebben voor jou enkele tips op een rijtje gezet om je wifi-netwerk op een eenvoudige manier te beveiligen. Van een complex wachtwoord tot een netwerk voor gasten: voortaan kan je je slimme producten in alle veiligheid gebruiken.
Daphné C.
20/09/2018 |
  • Wifi beveiligen met een sterk wachtwoord
  • Voor de veiligheid: nooit vertrouwen op open wifi
  • Je internet beschermen met een aangepaste encryptie
  • Wifi onzichtbaar maken
  • WPS gebruiken voor bepaalde toestellen
  • Een apart netwerk voorzien voor gasten

1. Wifi beveiligen met een sterk wachtwoord

Een wifi-netwerk is kwetsbaar en kan gehackt worden. Dat verklaart meteen waarom je internetprovider je een complex en beveiligd wifi-wachtwoord bezorgt, dat je meestal onderaan je modem/router terugvindt. Probleem is dat we dat wachtwoord weleens durven te wijzigen. Soms zelfs in om het even wat …

Als je je wachtwoord verandert, doe je er goed aan een ingewikkelde sleutel of key (de “wifi-code”) te creëren. Hoe complexer, hoe veiliger. Basisregel: minstens 8 tot 10 karakters waaronder ook speciale tekens (inderdaad, zelfs @!&#). Wat je beter vermijdt? Logische reeksen (abc123 of voornaam + geboortedatum).

Je kan ook een wachtwoordgenerator gebruiken, zoals www.PassWordsgenerator.net. Sommige browsers zoals Safari hebben er zelfs een optie van gemaakt: de voorgestelde wachtwoorden zijn complex en worden beveiligd opgeslagen via iCloud.

2. Voor de veiligheid: nooit vertrouwen op open wifi

Vergeet je wifi-netwerk in geen geval te beveiligen met een wachtwoord en encryptie. Je zou toch ook niet de deur uit gaan zonder ze op slot te doen 🤨? De wifi-hotspots in winkels en restaurants mogen dan wel vrij toegankelijk zijn, de meeste daarvan zijn echter wel beveiligd tijdens de authentificatiefase. Thuis beschik je niet noodzakelijk over de nodige competenties om een beveiligde toegang te creëren, want die vereist een complexe infrastructuur achter de router.

3. Je internet beschermen met een aangepaste encryptie

De meeste modems in België ((BBox Proximus, Siligence Orange, …) maken standaard gebruik van de WPA2/AES-norm. Het is dan ook de meest beveiligde encryptie. Dat betekent dat het verkeer tussen de toestellen gecodeerd wordt en dus niet gelezen kan worden, zelfs niet door een hacker.

Heb je een oudere modem, dan heb je misschien de WPA TKIP- of WEP-norm nodig. Let wel, deze houden veiligheidsrisico’s in en zijn dus te vermijden! Raadpleeg de documentatie van je modem om de plaats te vinden waar je deze parameter kan beheren.

4. Wifi onzichtbaar maken

De naam van je wifi-netwerk luidt meestal als volgt: wifi -5.0-AFXX of NaamvandeproviderXXXX. Dat wordt de SSID genoemd. Je kan dit wijzigen in de parameters van de modem of via de app ervan. Bijvoorbeeld in “Wifi van de familie Peeters”. Wanneer je zoekt naar wifi-netwerken, krijg je deze naam te zien, maar je kan hem ook onzichtbaar maken! Kwestie dat niemand er verbinding mee probeert te maken. Hoe je dat doet? Door de optie “zichtbaar netwerk” van de modem te deactiveren in de parameters van de wifi. Maar let op! Als je verbinding wilt maken, moet je wel de exacte naam van de wifi kennen en het bijhorende wachtwoord. Of gebruikmaken van WPS (zie hieronder).

5. WPS gebruiken voor bepaalde toestellen

Hoe complexer de wifi-code, hoe veiliger.

Gewoon magisch, die WPS! Je kan er een toestel mee verbinden met de wifi-router zonder eerst te moeten configureren. Het is dan ook kinderspel: je drukt enkele seconden op de WPS-knop van de modem en binnen de 2 minuten doe je hetzelfde op het apparaat waarmee je verbinding wilt maken met de wifi. De verbinding komt vervolgens automatisch tot stand, zonder wachtwoord.

Dat is handig voor bepaalde randapparatuur zoals wifi-printers of webradio’s, maar ook voor sommige Android-smartphones. Opgelet echter, er werden al veiligheidslekken geconstateerd en sommige fabrikanten vinden WPS dan ook onbetrouwbaar. Feit is wel dat vele modems van grote merken de optie behouden. Zoals de Orbi-systemen van Netgear of de Velop-routers van Linksys.

6. Een apart netwerk voorzien voor gasten

Heel wat routers beschikken over een apart netwerk dat vaak GUEST wordt genoemd. Op die manier kunnen je gasten wel verbinding maken met je internet, maar niet met je toestellen (pc, Apple TV, Chromecast, …). De Orbi-systemen van Netgear bijvoorbeeld maken het mogelijk om een gastennetwerk te creëren met een eigen wachtwoord. Komt er een vriend dineren? Dan hoef je hem niet je eigen wifi-wachtwoord te geven, maar wel dat van het gastennetwerk. Ook hier ga je uiteraard beter niet voor vrije toegang zonder wachtwoord.

Lees ook:
> Wifi-wachtwoord kwijt? Wat nu?
> Overal in huis wifi? Dat kan met mesh!
> Wat te doen als de wifi niet werkt?