Slim gevulde verhuisdozen

Alles leegmaken, sorteren, inpakken, … Een lastig karwei voor heel wat mensen die op het punt staan te verhuizen. Hoe vul je je dozen zo doeltreffend mogelijk? En vermijd je dat de voorbereidingen een corvee worden?
Laetitia M.
20/05/2021 |

Wanneer begin je alles in te pakken?

Op het laatste moment of twee maanden voor je verhuisdatum, alles hangt af van je ingesteldheid en stressbestendigheid! Hoe dan ook, een goede planning om je verhuisdozen te vullen is zeker nuttig.

Wat stop je in de eerste verhuiskisten?

Begin met de zaken die je het minst gebruikt of voorwerpen die je bewaart in kamers waar je het minst komt, zoals de zolder of de kelder.

Waar koop je verhuisdozen?

Je kunt dozen kopen, bv bij Action of Ikea, maar dat kost je geld. Je kunt er ook lenen bij vrienden, of verhuisdozen gratis vragen in de supermarkt, … Zorg er wel voor dat ze solide genoeg zijn. Het kan soms zelfs nuttig zijn om ze te verstevigen. Kleding vervoer je best in reiskoffers of sporttassen, hoewel er ook kleerkastdozen te koop zijn … voor 10€ per stuk.

Welke voorwerpen in welke verhuisdozen?

Verdeel je bezittingen over de dozen steeds op basis van het gewicht. Gebruik kleine dozen voor zware voorwerpen, zodat je ze beter kunt optillen. En vergeet niet: beter 40 dozen die voor twee derde zijn gevuld dan 20 dozen die veel te vol zitten.

Werk ook kamer per kamer, anders wordt het uitpakken één grote chaos.

Breekbare voorwerpen, zoals glazen en borden, verpak je in speciale dozen, die je apart houdt. Verpak ze ook individueel in oud krantenpapier.

Hoe label je de verhuiskisten?

Heel eenvoudig: noteer op de doos voor welke kamer in je nieuwe huis ze bestemd is en vermeld eventueel de inhoud. Zo moet je op D-day gewoon elke doos in de juiste kamer zetten. Soms is het ook nuttig om boven- en onderkant aan te geven.

Trucje vóór je kabels inpakt

Maak een foto van alle kabelaansluitingen van je computer, tv, radio,…. vóór je de kabels uittrekt. Zo win je achteraf veel tijd als je de toestellen opnieuw aansluit.

Er bestaat zelfs een verhuisapp!

TIP: met de app i-Cartons kun je de bestemming en de inhoud van je verhuisdozen ingeven per kamer (beschikbaar in het Frans en het Engels voor de iPhone). Vervolgens print je een lijstje van de inhoud van elke doos en kleef je die op de doos of neem je een foto van de inhoud.

Wat je beter niet inpakt …

Allerlei dingen stop je beter niet in dozen en vertrouw je niet toe aan de verhuizers. Denk aan de knuffels van je kinderen (paniek verzekerd!), je portefeuille, huissleutels, waardevolle juwelen, belangrijke papieren en vooral je overlevingskit voor na de verhuizing: een pyjama en een complete toilettas!

Nu zou je goed voorbereid moeten zijn en hoef je alleen nog maar alles uit te pakken …