Slimme verf op je muur

De wereld van de binnenhuisdecoratie staat op zijn kop! Chinese wetenschappers hebben de eerste slimme verf op punt gesteld. De verf breng je aan met de rol of borstel en de kleur verander je met je smartphone!
Daphné C.
26/06/2018 |

Kleur heeft een invloed op ons humeur en onze emoties. Rood, oranje en geel geven ons energie, terwijl blauw, groen en paars een rustgevend effect hebben. Onderzoekers ontwikkelen dan ook graag producten om een kleursfeer te creëren, afhankelijk van het moment van de dag, ons humeur, …

Dat kon al met de slimme lampen van Philips Hue en binnenkort ook met de muren in je woning!

Van kleur veranderen zonder borstel

Onderzoekers van het Shenzhen Institute of Advanced Technology ontwikkelden drie 3 geleden al een slimme verf waarvan je de kleur kunt veranderen met een simpele ‘swipe’ op je smartphone.

Geen eindeloze discussies meer over de kleur van de woonkamer of de keuken. Met deze ‘kameleonverf’ hoef je niet meer te kiezen: je verandert de kleur zonder te moeten herverven!

Hoe kan dat?

De slimme verf bevat nanopartikels die, wanneer ze gestimuleerd worden door elektrische stroom, gaan zwellen of krimpen om een andere golflengte terug te kaatsen en zo een andere kleur tevoorschijn te toveren. Momenteel gaan de kleuren van magenta tot donkerblauw en groen. Volgens de Chinese wetenschappers kan je verschillende keren van kleur wisselen zonder dat deze zijn glans verliest.

Na enkele technische problemen (grootte van de partikels, structuur van de kern, …) kunnen de ze nu tientallen liters slimme verf per dag produceren. Maar helaas is ze nog niet in de handel verkrijgbaar.

Afhankelijk van de temperatuur

De kleurverandering gebeurt niet alleen door de elektrische stroom die een smartphone uitzendt. Volgens projectverantwoordelijke Du Xuemin verandert de kleur ook bij een aanzienlijke temperatuurschommeling. Zo kan je woning automatisch in de seizoenskleuren baden in functie van de temperatuur in je huis.

Start-up Olikrom ontwikkelde ook een verf die gevoelig is aan omgevingsveranderingen zoals de temperatuur, het licht, de druk of de aanwezigheid van een gas of solvent. Zo zouden de muren van je woonkamer ’s middags lichtpaars kunnen zijn en lichtblauw bij het vallen van de avond of wanneer de temperatuur in de ruimte van 20 naar 18°C verandert. Als je de verf zou aanbrengen op een broodrooster zou die van kleur veranderen naargelang je brood geroosterd werd. Kijk maar:

Er bestaan ook andere slimme verfsoorten met verschillende toepassingen voor je huis. Zo is er slimme verf die de lucht kan zuiveren of slechte geurtjes kan verdrijven, stroom kan geleiden of zelfs de temperatuur kan regelen om energie te besparen!

Na de slimme aquarium-wc, is er dus nu de slimme verf. Niemand weet waar het ooit zal eindigen!