Wonen in een onzichtbaar huis

Hoe kan een huis onzichtbaar zijn? Architecten willen meestal hun stempel op de omgeving drukken, maar sommigen gaan voor een zo onzichtbaar mogelijk ontwerp. Hoewel je hun woningen nauwelijks ziet, zijn ze er wel degelijk …
Daphné C.
20/08/2018 |

Je moet twee keer kijken vóór je het ziet, want een onzichtbaar huis verdwijnt helemaal in het landschap. De gevels bestaan uit reflecterende materialen, die de illusie wekken dat er helemaal niets staat. De woningen versmelten dus met de natuur en sommige proberen het milieu ook zo veel mogelijk te ontzien door voorrang te geven aan “onzichtbare duurzaamheid”. Dat betekent energieverliezen zo veel mogelijk vermijden en leven zonder afval. Wereldwijd stijgt de belangstelling voor onzichtbare woningen. Dit zijn onze 3 topmodellen.

La Casa Invisibile, Oostenrijk

Deze woning is 14,5 meter lang en 3,5 meter breed. Maar je ziet ze nauwelijks, alleen de ramen vallen op. Deze “Casa Invisibile” heeft haar naam niet gestolen: door de spiegels aan de buitenzijde reflecteert ze de omgeving en versmelt ze ermee als een kameleon. De koper bepaalt zelf hoe groot hij zijn woning wil, door modules toe te voegen of weg te laten. Ook het interieur, opgebouwd uit panelen in verscheidene lokale houtsoorten, is personaliseerbaar. Het huis is met een vrachtwagen te transporteren: je demonteert het en bouwt het op een andere plaats weer op. Toch biedt het al het comfort van een traditionele woning.

Prijs: 98.500 € voor het basismodel

Disappear Retreat, Verenigde Staten

Dit “tiny house” (8m²) past het onzichtbaarheidsprincipe tot in de perfectie toe. Om te beginnen versmelt het helemaal met de bossen errond door de spiegelende muren en het glazen plafond. De energieverliezen zijn minimaal door de driedubbele beglazing. Ook het milieu heeft dus nauwelijks weet van dit huis, want het vervuilt niet. De zonnepanelen zitten onzichtbaar weggeborgen in een van de spiegelmuren en het dak vangt regenwater op, dat vervolgens in de woning wordt gebruikt. Het afval verdwijnt door recyclage. Deze 100% passieve Disappear Retreat heeft eigenlijk maar één nadeel: toilet en douche staan in het midden van het salon ☺!

Prijs: 20.000 tot 36.000 €, afhankelijk van het model (Basic; Bed + Bath; Sauna). Deze woning is nu al te bestellen en wordt vanaf 2019 geleverd.

ÖÖD, Estland

Deze onzichtbare woning is weliswaar groter dan de Disappear Retreat (18m²), maar kan nog altijd gemakkelijk door de eigenaars zelf worden gemonteerd. Ze heeft maar 3 kleurloos spiegelende gevels, de vierde is van hout gemaakt. Ook door de stalen structuur is dit huis toch wat minder “onzichtbaar”. Maar bij de levering zijn design meubels, een mini-keukentje en zelfs een videoprojector inbegrepen, die laatste voor als het landschap je begint te vervelen … Het ÖÖD House is in principe ook perfect te gebruiken als speelruimte voor de kinderen, muziekstudio, wintertuin, kantoor of yogazaaltje.

Prijs: vanaf 33.000 €

Niet alleen huizen willen zich zo onzichtbaar mogelijk maken …

Wat hebben de Tower Infinity in Seoel, de hogesnelheidstrein in Japan, een boomhotel in Zweden en een mini-museum aan het water in Portugal met elkaar gemeen? Dat ze zo onzichtbaar mogelijk proberen te zijn.

Autobouwer Mercedes heeft zelfs al een elektrische spookauto op pad gestuurd, verborgen door een innoverend systeem van ledlampjes. Laat je verrassen …