Hoeveel water verbruik je telkens als je de kraan opendraait?

Een Belgisch gezin met 4 personen verbruikt gemiddeld 150 m³ (of 150 000 liter) water per jaar. Dat komt neer op ongeveer 95 liter per persoon per dag. En dat enkel en alleen voor onze huishoudelijke behoeften. Waarvoor verbruiken we water? Om te be
Paul D.
30/09/2019 |

Een Belgisch gezin met 4 personen verbruikt gemiddeld 150 m³ (of 150 000 liter) water per jaar. Dat komt neer op ongeveer 95 liter per persoon per dag. En dat enkel en alleen voor onze huishoudelijke behoeften.

Waarvoor verbruiken we water?

Om te begrijpen waar al die liters water vandaan komen, sommen we hier enkele toepassingen uit ons dagelijks leven op en hoeveel water ze elk verbruiken.

– Een bad nemen: 120 liter.
– Een douche nemen: 60 liter (op voorwaarde dat we niet langer dan 5 minuten douchen; voor een douche van 10 minuten verbruiken we 120 liter, even veel als een bad)
– Het toilet doorspoelen: gemiddeld 30 liter per dag (12 liter per doorspoelbeurt)
– De wasmachine: gemiddeld 45 tot 110 liter/wasbeurt, afhankelijk van het gebruikte programma, de leeftijd en de energieklasse van het toestel.
– Met de hand afwassen: tussen de 20 en 45 liter, spoelen inbegrepen.
– Een kraan laten lopen: tot wel 13 liter/minuut!
– De afwasmachine: 12 liter/afwasbeurt.
– Een emmer vullen: 10 liter.
– De tuin sproeien: 4 liter/dag (maar niet in de winter)
– Het huishouden doen: 4 liter/dag.
Koken: 4 liter/dag.
– De auto wassen met een hogedrukreiniger: 200 liter (minstens!)

Deze 10 tips kunnen je helpen om minder water te verbruiken. Bijzonder interessant, zeker als je bedenkt dat de waterprijs in België op tien jaar tijd verdubbeld is…

Goed om weten: De waterprijs hangt af van het gewest waarin je woont en bedraagt tussen de 3,5 en 5€/m³. Er zijn zelfs schattingen die voorspellen dat de waterprijs tegen 2020 zou kunnen oplopen tot wel 6€/m³.

Je verbruik door waterlekken

Je hoeft niet altijd je kraan open te draaien om water te verbruiken. Ook waterlekken kunnen zwaar doorwegen op je verbruik. Ze zijn zelfs goed voor 15 tot 20% van de door gezinnen verbruikte hoeveelheid water!

Nog wat cijfers?

> Een druppende kraan = 4 liter/uur oftewel 35 m³/jaar.
> Een klein straaltje water = 16 liter/uur oftewel 140 m³/jaar.
> Een lekkend toilet = 25 liter/uur oftewel 220 m³/jaar.

Alle cijfers zijn gemiddelden. Maar je kunt je waterverbruik preciezer meten. Hoeveel je douchekop of keukenkraan precies verbruikt, kom je te weten met UP van ENGIE.

20% van de UP-klanten hebben al een bericht ontvangen om een mogelijk waterlek op te sporen. Een van die klanten is Isabelle : «Op een gegeven moment kreeg ik een melding van boxx (op boxx zelf en via mail) dat ik een waterlek had. Hij meldde zelfs hoeveel water er per uur verloren liep. Daarop heb ik alle kranen en wc’s gecontroleerd. Er was geen lek te vinden in mijn leidingen maar wel aan mijn waterverzachter. Het ding is amper 1 jaar oud en zat al verstopt. Na de herstelling kreeg ik van boxx opnieuw een berichtje dat ik weer op mijn twee oren kon slapen en dat het lek verholpen was. » Dankzij de boxx-technologie werden zij gewaarschuwd voor een lek en konden ze waterschade die je thuis echt niet wilt vermijden, om van een gepeperde waterfactuur maar te zwijgen. Met UP houden ze hun verbruik van water, gas en elektriciteit steeds perfect onder controle. Geïnteresseerd?