Waterverbruik, wat is waar en wat is niet waar

Er bestaan heel wat mythes over waterverbruik. We hebben er 5 uitgepikt die heel vaak terugkomen. We leggen uit waarom ze fout zijn en we beantwoorden ook de meest gestelde vragen over waterverbruik.
Sébastien V.
28/02/2020 |

Belgen verbruiken gemiddeld 95 tot 100 liter water per inwoner per dag. Volgens de Belgische federatie voor de watersector (BELGAQUA) is dit huishoudelijke waterverbruik per inwoner op nationale schaal het laagste van Europa. We doen het dus goed, maar dat houdt ons niet tegen om het nog beter te doen en ons waterverbruik te blijven verminderen en dit kostbare goed te behouden. En om dit te bereiken is het ontkrachten van bepaalde clichés een goede start.

1. Kraantjeswater is duurder en minder goed dan flessenwater

NIET WAAR. Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OVIO), dat vandaag niet meer bestaat, heeft enkele jaren geleden een studie over kraantjeswater gepubliceerd. Met verrassende cijfers: bijna 50% van de consumenten dacht dat kraantjeswater duurder is dan flessenwater.

Eén liter flessenwater kost gemiddeld 0,54 €, wat kan oplopen tot 0,93 €. De prijs van kraantjeswater kost tussen 3,5€ en 5 € per 1000 liter, d.w.z. tussen 0,0035 € en 0,005 € per liter (exclusief kosten voor de verdeling, zuivering, taksen…).

Wat de kwaliteit van kraantjeswater betreft, toont dezelfde studie aan dat 30% van de bevraagde personen van mening was dat kraantjeswater niet drinkbaar is, 7 op 10 durven het niet schenken aan genodigden en 77% verkiest flessenwater. Nochtans is kraantjeswater een van de meest gecontroleerde voedingsmiddelen. Dat water moet aan meer dan 50 kwaliteitscriteria voldoen die door zowel regionale als Europese reguleringen worden opgelegd. De vereisten zijn zelfs strenger dan die voor flessenwater!

2. Het toilet doortrekken kost bijna niets

NIET WAAR. Het toilet doortrekken verbruikt 7 tot 12 liter water, afhankelijk van je keuze tussen de kleine en de grote knop. Voor een gezin van 4 personen komt dat neer op bijna 150 € per jaar, en meer! Om dat verbruik te verminderen is een Britse universiteit zelfs zo ver gegaan om haar studenten aan te raden te plassen… onder de douche ;-)! Volgens haar berekeningen zou dit alleen al voor de stad Norwich een besparing van 26 Olympische zwembaden per jaar betekenen! De berekening werd ook eens naar de Verenigde Staten doorgetrokken. Besparing: 699 miljard liter water!

Een toilet kost nog meer als er sprake is van een lek. Aan 25 liter per uur kan dat neerkomen op 219 m³/jaar, oftewel 750 €! Een toilet dat loopt, is dus een van de 7 klusjes die je beter niet uitstelt!

3. De afwasmachine verbruikt meer water dan handwas

NIET WAAR. Dat is trouwens ook een van de 5 grote mythes over energieverbruik! Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 10 en 20 liter water per wasbeurt! Voor een handwas is ongeveer 25 liter water nodig (zo’n 15 liter warm water en 10 liter koud water). Maar om de afwasmachine tot een echte kampioen te maken, spoel je de vaat beter niet voordat je ze in de afwasmachine zet. Dan verdubbel je namelijk je gebruik. Laat de machine pas draaien als ze vol is en kies het eco-programma om ook meteen minder energie te verbruiken.

4. Een douche nemen verbruikt minder dan een bad nemen

JA MAAR… Alles hangt af van het debiet van je douchekop en van hoelang je onder de douche staat.

> Een ‘normale’ douchekop heeft een debiet van 20 tot 30 liter per minuut. Tijdens een douche van 5 minuten verbruik je bijna evenveel water als voor een halfvol bad, zo’twere150 liter. Blijf je langer onder de douche staan, verbruik je dus meer dan bij een bad.

> Economische douchekoppen hebben een lager debiet: 12 liter per minuut. Deze douchekoppen verbruiken dus 60 liter per douche van 5 minuten, dat is 2 tot 3 keer minder dan een bad. Neem je de moeite om de kraan dicht te draaien wanneer je je inzeept, dan bespaar je nog eens 20 liter per douche.

Hoe weet je hoeveel water je douchekop verbruikt? Vul een maatbeker en klok hoeveel seconden het duurt om de beker te vullen. Verdeel daarna het aantal liter door het aantal seconden en vermenigvuldig met 60. Nog eenvoudiger, gebruik de nieuwe functies van het UP-contract van ENGIE. Dankzij boxx weet je in één oogopslag hoeveel water je verbruikt hebt: in liter/minuut, in m³ en in euro’s.

5. Mijn waterverbruik heeft een impact op de toegang tot water wereldwijd

NIET WAAR maar. Nog meer dan het toilet doortrekken, de was doen of een douche nemen, is het vooral onze manier van consumeren in het algemeen die het zwaarst weegt op de watervoorraden van onze planeet. Want het is vooral voor onze voeding, kledij en computers dat er veel water nodig is. De productie van 1 kg katoen vereist 5263 liter water, 1 kg rijst 5000 liter, 1 kg rundvlees 13 500 liter, 1 computer 1500 liter! Om onze watervoetafdruk (equivalent van onze ecologische voetafdruk maar dan voor water) te verkleinen, moeten we dus vooral onze gewoonten herzien (minder vlees eten, tweedehands verkiezen enz.).

▶ Wil je weten welk type waterverbruiker jij bent? Doe dan onze test!

De meest voorkomende vragen over waterverbruik

Waarom is water besparen belangrijk?

Onze watervoorraden zijn niet onuitputtelijk. Verspilling, vervuiling, slecht beheer en klimaatverandering doen de voorraden krimpen. De wereldbevolking groeit, en met die bevolking ook ons waterverbruik. Tegenwoordig verbruiken we in Europa 8 keer meer zoetwater dan de generatie van onze grootouders! Al wat we kunnen doen om ons waterverbruik te verminderen, is dus cruciaal.

Wist je dat slechts 2,8% van het water op aarde zoetwater is? En van dat kleine percentage is slechts 0,7% beschikbaar voor de mens in grondwater, waterlopen, meren, stuwdammen enz. De rest komt van eeuwige sneeuw en ijs en kunnen we niet gebruiken. We moeten dus gewoon water besparen.

Hoeveel kost een liter water?

De prijs per kubieke meter (m³) water verschilt in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Je vindt de tarieven en hoe de prijs wordt berekend op de websites van VMM, Aquawal en Vivaqua. Eenvoudig gezegd komt dit neer op tussen de 3,5 € en 5 € per m³, afhankelijk van het Gewest. Volgens bepaalde verwachtingen stijgt de prijs van water in 2020 naar 6 €/m³.

Hoeveel liter water gebruikt een wasmachine per wasbeurt?

Naargelang van het model en de energieklasse verbruikt een wasmachine tussen de 45 en 110 liter water. En men schat dat er in België jaarlijks 235 wasmachines worden weggegooid.