Hoe een waterlek opsporen?

30% van de Belgische gezinnen krijgt vroeg of laat te maken met een waterlek. Zonder dat ze het weten! Gevolg: de factuur kan met 20€/jaar stijgen voor een kraan die lekt en met 750€ voor een toilet dat blijft lopen. Hoe een lek op tijd opsporen?
Sébastien V.
01/04/2019 |

Een waterlek kan je verbruik al snel doen oplopen. En meestal heb je pas bij de jaarlijkse afrekening door dat er iets aan de hand is. We hebben het dan niet alleen over kleine, dagdagelijkse lekken (kraan, toilet, …), maar ook lekken in de leidingen die heel wat schade kunnen veroorzaken (doorsijpeling, overstroming, …). Elk jaar worden er in de Belgische woningen 120 000 gevallen van waterschade gemeld. De gemiddelde kost voor de reparatie van waterlekken bedraagt 2000 €.

Wat te doen bij een waterlek?

Heb je pech en overkomt het jou ook op een dag, aarzel dan geen seconde en ga meteen over tot deze 4 reflexen bij een waterlek! Om het lek daarna ook op te sporen, moet je uiteraard op onderzoek uitgaan.

Je watermeter in de gaten houden

Wacht niet tot je je jaarlijkse meterstand moet doorgeven om je waterverbruik te controleren. Anticipeer! Je meter in de gaten houden en regelmatig je waterverbruik meten kan al meteen een vermoeden over een eventuele lek doen ontstaan.

Een lek in een leiding vinden

Waterlekken zitten vaak verborgen in de leidingen of het verwarmingscircuit. Voor je er een expert bij roept, kan je zelf al op zoek gaan …

Hoe dan? Wacht tot iedereen naar bed is. Lees je meter af. Zorg ervoor dat niemand ‘s nachts een kraan openzet of het toilet doortrekt. Stel je ‘s morgens vast dat je watermeter gedraaid heeft, dan zit je met een lek.

Om te weten te komen waar precies, moet je er een expert bijhalen. Deze expert kan gebruikmaken van verschillende technieken om een lek in je leidingen op te sporen:

> luisteren naar de buizen met behulp van een microfoon
> een warmtecamera
> traceergas

Dagdagelijkse waterlekken tegengaan

Behalve in de leidingen kunnen er ook op andere plekken in je woning waterlekken ontstaan. Vooral op de volgende 4 …

1. De kranen

Lekken komen vaak voor aan de uiteinden van de wateruitlaat, maar ook aan de dichting. Om lekken te vermijden, moet je je kranen goed onderhouden en kalkvrij houden. Toch een lek? Met een gewone moersleutel (die elke doe-het-zelver in zijn gereedschapskoffer moet hebben ;-)) kan je de uiteinden weer vastdraaien. Zo zou je het lek moeten kunnen dichten. Vervang indien nodig ook de dichtingsring.

2. De toiletten

De eerste aanwijzing dat het toilet lekt is het geluid. Een toilet maakt normaal gezien geen geluid. Hoor je toch gefluit, dan blijft het toilet lopen. Twijfel je? Giet dan kleurstof in het reservoir van het toilet en wacht enkele minuten zonder door te trekken. Zie je een gekleurd straaltje in de toiletpot verschijnen, dan heb je een lek.

3. De boiler

Een probleem met de veiligheidsklep kan een lek veroorzaken aan de boiler. De veiligheidsklep laat water lopen als de druk vanbinnen te groot is. Blijft de klep open staan, dan blijft er voortdurend water lopen.

4. De muren

Verschijnen er vochtplekken op je muren? Bladdert je verf af? Rot je behangpapier? Trekt je muur krom? Verschijnen er gelige vlekken op het vals plafond? Het zijn stuk voor stuk tekens die wijzen op binnensijpelend water of een lek. Vaak ligt er een leiding aan de oorzaak.

Slimme technologie schiet te hulp

Technologie kan je gelukkig helpen om onmiddellijk lekken op te sporen. Aan de hand van een sensor op je watermeter kan je je verbruik in real time opvolgen op het scherm van boxx, de slimme thermostaat boordevol nieuwe slimme functies. Doet er zich een afwijking voor en wordt er een abnormaal hoog waterverbruik gedetecteerd, dan verwittigt het systeem je per e-mail en sms dat je met een lek zit.

Dankzij deze nieuwe slimme tool kan je je waterverbruik bovendien makkelijker vergelijken met dat van de gemiddelde Belg! Of doe ondertussen onze test om te ontdekken welk type watergebruiker je bent!