Stap voor stap isoleren maakt je woning heel wat energiezuiniger

De energietransitie, dat is inzetten op meer duurzame energie, minder verbruiken en zo de planeet sparen. Naast (en nà!) het efficiënter maken van je dagelijkse verbruik, pak je best de isolatie van je huis aan. Met verrassend veel resultaat!
Steven V.
07/04/2022 |

Tot 30% besparen

Isoleren heeft tal van voordelen. Er is eerst en vooral het financieel voordeel en dat is niet min: isoleer je zowel de vloer als het dak, de vensters en de muren van een oudere woning, kan je tot meer dan 30% besparen. Om met je dak te beginnen: het warmteverlies van een woning kan met 30% dalen dankzij een goede dakisolatie.  Warmte stijgt, dus een warmte-isolerende barrière op je dak en je zolder is essentieel.

Meer weten?

Pak je muren aan

Wist je dat tot 25% van de warmte ontsnapt langs de buitenmuren? Een niet-geïsoleerde muur verplicht je in de winter om de verwarming al snel 2 graden hoger te zetten. Muurisolatie zorgt voor meer comfort en een lagere thermostaat. De spouwmuren kan je op drie manieren isoleren: met schuim, minerale wol of polystyreen korrels. Maar als je geen spouwmuren hebt, is het isoleren van de muren langs buiten – en zelfs in sommige gevallen langs binnen - ook nog een mogelijkheid.

Meer weten?

Denk aan je vloeren en ramen

De vloeren zijn op hun beurt verantwoordelijk voor 15% van het warmteverlies van je woning. Als je vloerverwarming plaatst, kan je sowieso niet zonder isolatie. Daarmee is je lijstje trouwens nog niet afgevinkt, er zijn nog tal van andere kansen. Door voor hoogrendementglas of dubbel glas te kiezen, je schoorsteen af te sluiten, tochtstrips aan te brengen en radiatorleidingen te isoleren, vermijd je de warmteverliezen nog verder.

Meer weten?

Handige gratis gids

We zouden het haast vergeten, maar wie isoleert heeft ook recht op premies en subsidies. Die verschillen van regio tot regio. Meer weten? 

In ons handige e-book geven we een overzicht en gidsen we doorheen het hele isolatieproces, in alle kamers. Je kan het gratis downloaden.

Verder energie sparen?

Met naast je isolatie ook je dagelijks verbruik aan te pakken, kan je aanzienlijk wat besparen. Hou ook je verwarming en verlichting kritisch tegen het licht, we geven je graag tips hierrond. Ook slim omgaan met je elektro-toestellen helpt. Na en naast die ingrepen, is het plaatsen van zonnepanelen het overwegen waard. Ook daar helpen we je, van a tot z.