Je verlichting aanpakken? Een schitterend idee… met onmiddellijk resultaat!

Heb je je dagelijks verbruik, je isolatie en je verwarming al energie-efficiënter gemaakt? Dan ben je al goed gevorderd in de energietransitie. Een volgende logische stap is om je verlichting in huis onder de loep te nemen.
Steven V.
07/04/2022 |

Led: vier grote voordelen

Ledlampen zijn een echte must geworden als je wilt besparen op verlichting.

  • Ze verbruiken 90% minder energie dan een gloeilamp
  • Ze hebben een veel langere levensduur (zowat 50 keer langer dan een conventionele lamp!)
  • Ze zijn beter voor het milieu
  • Ze zijn na 1,5 jaar al terugverdiend

Vergis je ook niet: het aanbod is intussen erg breed, inclusief sierlijke designlampen die echte decoratieve stukken in huis zijn. Denk ook aan slimme led-lampen, die je met je smartphone of tablet kan aan- of uitschakelen.

Nog meer lichtpunten om te besparen!

Ook buiten de keuze van de verlichting in huis zijn er nog wat bespaarkosten. Op plaatsen waar je weinig komt kan je bijvoorbeeld een lamp met een bewegingssensor installeren. Heb je een tuin? Bekijk dan ook de lichtpunten op zonne-energie. Energie-efficiënt en sfeervol - en je hebt geen weerbestendige stopcontacten nodig!

En ook dit nog….!

Tot slot: spelen met licht kan ook op een verrassende manier. Verhoog je portie natuurlijk licht door een lichtreflector te bevestigen, bijvoorbeeld bij een venster of balkon. Oh nog een gezondheidstip? Open bij mooi weer de ramen om de zonnestralen binnen te laten – de lucht in huis is 5 keer meer vervuild dan buitenlucht! 

Lees meer?

Nog voordeliger omgaan met energie?

Je hebt je verlichting aangepakt? Prima! Denk ook aan de voordelige ingrepen om je dagelijks gebruik, je isolatie en je verwarming te optimaliseren. En zijn er nog de elektro-toestellen en natuurlijk de zonnepanelen. Allemaal kansen om mee te doen aan de energietransitie en zo je portemonnee én de planeet te sparen.