Twee online tools om je energieverbruik en -kosten in de hand te houden

Krijg meer greep op je energiefacturen! ENGIE biedt je twee digitale tools om efficiënter met energie om te gaan en je kosten in de hand te houden. Zo kan je beter inschatten wat je volgende afrekening zal zijn.
Valentine S.
25/11/2022 |

Zoals bij veel mensen wegen de energieprijzen zwaar door. De beste oplossing om je budget in de gaten te houden is het nauwkeurig opvolgen van je verbruik! Want als je precies weet hoeveel je kan besparen per inspanning, is het eenvoudiger om de impact van de gestegen energieprijzen te beperken. En om je voorschot aan te passen. Maar hoe hou je je energieverbruik in het oog zonder de hele dag naar je meter te kijken? Deze 2 tools helpen je om je verbruik en je uitgaven in de hand te houden!

Meer inzicht in je energieverbruik voor meer besparingen

Je gebruikt stekkerdozen met schakelaars om sluimerverbuik te beperken, je doet het licht uit als je een kamer verlaat en je zet de thermostaat een graad of meer lager … Je doet dus al veel om je energieverbruik te verlagen.

Maar  je bent waarschijnlijk ook op zoek naar nieuwe ideeën om je verbruik binnen de perken te houden. Misschien kunnen deze tips ook voor jou het verschil maken:

  • een kortere en minder warme douche nemen,
  • zorgvuldig je elektrische huishoudtoestellen kiezen,
  • je verlichting kritisch bekijken en aanpassen,
  • je huishoudtoestellen (wasmachine, vaatwasser, enz.) altijd op ecostand gebruiken,
  • je verwarming optimaliseren, enz.

Wist je bijvoorbeeld dat als je toestellen in stand-by laat staan, je daarvoor jaarlijks 100€ tot 150€ betaalt … waar je helemaal niets aan hebt? Je doet ongetwijfeld al veel, maar ENGIE geeft je graag nog meer tips om energie te besparen. Hoe? Door enkele dagelijkse gewoonten, waar je je soms niet eens van bewust bent, aan te passen. 

Hou je verbruik in het oog en laat je factuur niet ontsporen

Onze twee online tools helpen je om zicht te krijgen op je verbruik en greep te krijgen op je energiekosten. Eerst geef je in je persoonlijke, beveiligde klantenzone je meterstanden in. Daardoor wordt het mogelijk om je verbruik maandelijks op te volgen, voor een beter begrip van je situatie (energietype, slim gebruik van je tweevoudige meter, enz.). En dat stelt je vervolgens in staat om je voorschot aan te passen aan wat je werkelijk verbruikt.

Een tool om je verbruik te monitoren

Gebruik je gas of elektriciteit voor je verwarming? Maak dan je account aan op basis van je e-mailadres en ga naar de tab “Je verbruik” van je persoonlijke klantenzone op de ENGIE website. Vul daar elke maand je meterstanden in. Op die manier volg je de evolutie van je verbruik van heel nabij op.

Log in op je klantenzone om je meterstanden in te voeren

Je ziet in je klantenzone duidelijk welke impact je dagelijkse inspanningen op je verbruik hebben. Je kunt dus ook met kennis van zaken beslissen om nog andere gewoonten aan te passen en je energieverbruik verder te optimaliseren. En vooral: door je verbruik regelmatig op te volgen is het eenvoudig om het voorschot dat je elke maand betaalt aan te passen. Zo hoef je niet bang te zijn voor een te hoge opleg op je jaarlijkse jaarafrekening.

Een tool om je voorschot aan te passen

Je energiekosten nauw opvolgen is deze tijden sterk aangeraden. Door je meterstanden zorvuldig te noteren, krijg je zicht op je werkelijke verbruik en kan je, indien nodig, ook je voorschot hieraan aanpassen. Maar wat is nu het juiste voorschotbedrag? Vul je meterstanden in en ENGIE stelt je een bedrag voor. Dit voorstel is zo berekend om een te hoge opleg te vermijden op je volgende jaarafrekening. Je kan natuurlijk zelf beslissen of je je voorschotten aanpast of niet. Jij beslist!

Log in om je voorschot aan te passen

Kanttekening: je hebt geen toegang tot deze online tool als je zonnepanelen of een warmtepomp gebruikt, wanneer je pas verhuisd bent of onlangs een nieuwe elektriciteitsmeter hebt ontvangen.

In Vlaanderen is het nog eenvoudiger om je energieverbruik te beheren

In Vlaanderen zijn digitale meters nu verplicht en dus kun je eigenlijk niet meer zonder de Smart app. Deze gratis app geeft je in één oogopslag een volledig beeld van je facturen en je energieverbruik. Bovendien krijg je advies om je voorschot aan te passen, tips om te besparen, informatie over de injectie van stroom in het net (als je zonnepanelen hebt) en een detailoverzicht van je facturen. Daarmee ben je gewapend om je besparingsinspanningen optimaal te laten renderen.

Download de gratis Smart app

Wil je je energieverbruik nog beter in kaart brengen? Ga dan meteen naar je persoonlijke klantenzone voor energiebeheer en log in. De digitale tools van ENGIE geven je op elk ogenblik heldere en volledig informatie. En dus bevorderen ze je gemoedsrust!