Je huis isoleren met je oude jeans

Gooi je oude jeans niet in de vuilnisbak. Er kan een huis mee geïsoleerd worden! Dit verrassende isolatiemateriaal werd Métisse genoemd. Het biedt quasi dezelfde eigenschappen als traditionele isolatiematerialen en is 100% duurzaam.
Paul D.
27/06/2017 |

Het Franse Le Relais, een organisatie die oude kleren ophaalt, had een ingenieus idee: het recupereren van de katoenvezels van onze versleten jeans en te verwerken in een ecologische isolatiestof, Métisse genaamd.

De 3 stappen om het isolatiemateriaal Métisse te fabriceren

 1. De jeansbroeken worden zorgvuldig gesorteerd om het goede materiaal te selecteren.
 2. De stof wordt uiteengerafeld en de vezels worden gescheiden om alle vreemde stoffen te verwijderen.
 3. Textielvezels worden aan elkaar gehecht door LMP polyestervezels. Dit resulteert in een soort matras in jeanskleur, verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten, -rollen of isolerende vlokken.

De isolerende eigenschappen van Métisse

 • Biologisch isolatiemateriaal van natuurlijke oorsprong.
 • Een lage ecologische impact want het is helemaal of bijna helemaal samengesteld uit gerecycleerde en duurzame vezels die plaatselijk verwerkt worden.
 • Métisse isoleert even goed als de traditionele glas- of minerale wol.
 • Minder duur dan houtvezel of hennep.
 • Handig in gebruik: Métisse in vlokken is geschikt voor de isolatie van daken of smalle ruimtes. De platen en rollen dienen voor de daken en binnenmuren van de woning.
 • Een vlamvertragend isolatiemateriaal omdat het behandeld is met milieuvriendelijke vlamvertragers.
 • Een ideale isolatie: het vermijdt warmteverlies in de winter en houdt je huis koel in de zomer.
 • Het is bovendien een goed akoestisch isolatiemateriaal, bestand tegen vocht, insecten en knaagdieren.

Met een goed geïsoleerde woning bespaar je gegarandeerd op je energiekosten. Het gebruik van Métisse blijft groeien in Frankrijk, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en Canada. De fabricatiekost blijft hoog en dat heeft zijn repercussie op de aankoopprijs. Maar denk eraan dat er ook grote voordelen zijn, zoals de creatie van duurzame werkgelegenheid.

Je hoeft niet te wachten tot men in België begint met de recyclage van onze afgedankte jeans. Je kunt altijd terecht bij onze Franse buren.

Wil je meer weten over de verschillende opties om te isoleren?
Download gratis onze isolatiegids