Natuurlijk isoleren op basis van pinda’s, algen en bier

Natuurlijke isolatiematerialen op basis van rotswol kenden we al. Maar die op basis van algen, pinda’s, puimsteen of bier? Lach niet te hard, deze materialen zouden morgen weleens de referentie kunnen worden op het vlak van isolatie.
Paul D.
22/06/2018 |

Er bestaan heel wat vooroordelen over isolatie en isolatiematerialen. Er zijn dan ook verschillende isolatiematerialen op de markt, afhankelijk van de te isoleren ruimte. Niet meer dan normaal dus dat we sceptisch zijn als er onverwachte isolatiematerialen opduiken. Sommige zijn echter echt wel veelbelovend …

Een isolatiemateriaal op basis van algen

Vroeger waren de algen die op onze stranden aanspoelden een vervelende plaag, maar hun populariteit stijgt snel … Duitse onderzoekers hebben immers ontdekt dat de vezels van de waterplant posidonia, die langs de kusten van de Middellandse Zee groeit, een betrouwbaar en ademend isolatiemateriaal voor daken en muren kunnen opleveren. En het materiaal biedt nog meer voordelen: het is vrijwel onontvlambaar, ontwikkelt geen schimmels en bevat geen enkele toxische stof.

Een isolatiemateriaal op basis van pindadoppen

De “Peanut Shell Board” is een ander ongewoon isolatiemateriaal. De plaat lijkt op een kurkpaneel maar ze bestaat voor 92% uit … pindadoppen, die bij elkaar worden gehouden met milieuvriendelijke lijm. De plaat kan dienst doen als thermische en akoestische isolatie in muren, vloeren en plafonds en ze zou beter bestand zijn tegen vocht en brand dan bepaalde houtsoorten. Afvalproducten als pindadoppen op deze manier hergebruiken is in elk geval beter dan ze te verbranden, zoals gewoonlijk gebeurt.

Een isolatiemateriaal op basis van puimsteen

Nee, puimsteen dient niet alleen om de huid zacht te maken! Als dit van oorsprong vulkanische gesteente verwerkt wordt tot bouwblokken, vormt het een uitstekend thermisch isolatiemateriaal door de luchtbellen die erin opgesloten zitten. Puimsteen regelt de temperatuur door in de zomer de koelte in huis en in de winter de warmte vast te houden. Het materiaal is onbrandbaar en vorstvrij en het beschermt efficiënt tegen vocht: de muren blijven droog. De productie is niet vervuilend, want het materiaal wordt niet gebakken of chemisch behandeld.

Een isolatiemateriaal op basis van bier


Ingenieurs hebben aangetoond dat kleibakstenen tot 28% beter isoleren als er afval van brouwerijen (gerstemout en maïsgrit) in verwerkt wordt, terwijl de bakstenen toch even stevig blijven. De brouwerijresidu’s maken de bakstenen poreuzer, zodat ze meer lucht vasthouden, beter isoleren en de warmte in huis blijft. Maar het zal nog even duren vóór wij deze bierbakstenen voor onze huizen gebruiken, want de ingenieurs moeten nog iets vinden tegen … de geur!

Een isolatiemateriaal op basis van jeans

Een Franse kledinginzamelingsorganisatie stelt voor om de katoenvezels van onze versleten jeans die niet meer kunnen worden doorverkocht, te recupereren om er een ecologisch isolatiemateriaal van te maken: Métisse. Dit isolatiemateriaal op basis van jeans isoleert net zo goed als de gebruikelijke glaswol of minerale wol. In vlokken is Métisse perfect geschikt om dakgeraamtes of kleine ruimtes te isoleren. Voor daken en wanden gebruik je best platen en rollen.

Wil je je huis in alle rust isoleren? Wij geven je advies. Vraag ons gerust om een vrijblijvende offerte. Bovendien bestaan er ook premies om je woning te isoleren! Ontdek de isolatiepremies voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië.