Waarom is een elektrische auto voordeliger voor zelfstandigen?

Werk je als zelfstandige en overweeg je om een nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen? Een elektrische auto is bij aankoop nog wel duurder, maar financieel absoluut de beste keuze! Lees hier waarom.
Paul D.
27/03/2023 |

Toegegeven, om een elektrische auto te kopen of te leasen moet je nog altijd vrij diep in je portefeuille tasten. Maar toch is hij voor een zelfstandige of bedrijf financieel interessanter dan een auto met verbrandingsmotor! Hoe dat valt te rijmen? Heel eenvoudig: je mag niet uit het oog verliezen dat de totale kosten van een auto veel meer omvatten dan de aankoopprijs.

Een volledige vergelijking van “klassieke” wagens op allerlei brandstoffen (benzine, diesel, enz.) met een elektrische auto toont onmiddellijk aan dat die laatste financieel zeker je voorkeur verdient. En dan hebben we het niet eens over het belangrijke milieuvoordeel van elektrisch rijden! Lees hieronder hoe dit in elkaar zit.

Waarom is een elektrische auto financieel interessanter?

1. Datum op de bestelbon van je wagen

Bestel je je nieuwe auto vóór 1 juli 2023? Dan gelden nog de oude regels voor fiscale aftrekbaarheid: zowel plug-inhybrides (PHEV) als volledig elektrische auto’s (EV) zijn voor 100% aftrekbaar.

En bij aankoop na 1 juli 2023? Vanaf die datum geniet je alleen voor een “full electric” 100% aftrekbaarheid”. Fiscaal maakt dat een heel verschil en meteen begint de balans al in het voordeel van de elektrische auto over te hellen.

En wat als je na 1 juli 2023 een oplaadbare hybride of een auto met verbrandingsmotor koopt? Wat gebeurt er dan met het fiscale “cadeautje”? Wel, dan daalt de maximale fiscale aftrekbaarheid van je bedrijfswagen met 25% per jaar. In 2028 hou je dus … niets meer over. En er is meer: plug-inhybrides en auto’s met een verbrandingsmotor die je na 2026 koopt, hebben zelfs helemaal geen recht meer op fiscale aftrekbaarheid!

2. “Brandstof”

Gaat je voorkeur momenteel uit naar een plug-inhybride? En wil je die bestellen vóór 1 juli 2023? Dan mag je de stroom die hij verbruikt voor 100% aftrekken, maar de fossiele brandstoffen die je tankt maar voor 50% (tot eind 2026).

Hetzelfde geldt trouwens voor alle andere niet volledig elektrische voertuigen (dus hybrides en modellen op benzine en diesel) die je na de bewuste datum van 1 juli 2023 zou aanschaffen.

Maar de kosten om je volledig elektrische auto op te laden blijven voor 100% aftrekbaar!

3. Laadpaal

Ook op dit punt heeft de wetgever een extra inspanning gedaan om elektrische voertuigen interessant te maken. Bedrijven die in laadpalen investeren en die toegankelijk maken voor het publiek, hebben tijdelijk recht op een bijzonder fiscaal cadeautje. Tussen 31 maart 2023 en 31 augustus 2024 mogen ze hun laadinfrastructuur voor 150% aftrekken.

Wat als je de laadpaal niet voor iedereen toegankelijk kunt (of wilt) maken? Dan bedraagt de aftrekbaarheid toch nog 100%.

4. Voordeel van alle aard (VAA)

Ook op dit punt scoort de “full electric” beter dan alle andere types. Het privégebruik van je volledig elektrische bedrijfswagen (waarvoor je dus VAA-belasting betaalt) komt vrijwel altijd voordeliger uit dan bij een gelijkaardige auto met een verbrandingsmotor.

We besparen je de ingewikkelde berekeningen, maar het principe is eenvoudig. Het voordeel van alle aard (dat belast wordt als beroepsinkomsten) wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de wagen. En die ontbreekt bij een elektrische auto!

5. Belastingen

Zoals je weet, betaalt iedereen die met een auto rijdt ook aan zijn Gewest belastingen, meer bepaald de eenmalige belasting op de inverkeersstelling.

In Vlaanderen hoef je die helemaal niet te betalen als je een 100% elektrische auto koopt. In Wallonië wel, maar alleen het absolute minimumtarief.

TCO: vergelijk appelen met appelen en peren met peren

Het voorgaande geeft je een goed beeld van de diverse financiële voordelen van een elektrische auto. Meteen begrijp je ook beter wat we in het begin van dit artikel zegden: om te weten of je voordeliger af bent, moet je met veel meer rekening houden dan de aankoopprijs.

Het klopt dat de aanschafprijs en het leasingbedrag van een elektrische auto hoger liggen, maar kijk zeker ook naar de totale kosten van je bedrijfswagen. Vaak zie je hiervoor de Engelse afkorting “TCO”, die Total Cost of Ownership betekent (totale eigendomskosten). 

De TCO omvat niet alleen de aanschafkosten van de wagen, maar ook het onderhoud, de brandstofkosten en de belastingen die je er in de loop van de jaren op betaalt.

Als je begint te vergelijken op basis van de TCO, merk je al snel dat een “klassieke” bedrijfswagen in werkelijkheid duurder is dan een elektrisch model.

Nog niet overtuigd? De krant De Tijd maakte de vergelijking voor de Volvo XC40, de populairste bedrijfswagen in België. De cijfers tonen onweerlegbaar aan dat het elektrische model financieel interessanter is dan de benzineversie en de plug-inhybride.

 

Benzine

Volvo XC40 T2

Plug-inhybride

Volvo XC40 T4

Elektrisch

Volvo XC40 Recharge

CO2-uitstoot

166 g/km

48 g/km

0 g/km

Basisprijs

37 050 €

53 750 €

54 300 €

Klasieke leasing

700 €

838 €

814 €

TCO

981 € / maand

881 € / maand

809 € / maand

Bron: tijd.be

 

Welke laadpaal voor je elektrische auto?

Dat een 100% elektrische auto voor een zelfstandige of bedrijf voordeliger is, staat vast. Heb je je keuze gemaakt? Het aantal modellen neemt snel toe, dus dat kan niet moeilijk zijn. Nu moet je alleen nog aandacht besteden aan de juiste oplaadoplossing.

Moet je vooral de laadkosten makkelijk door je bedrijf ten laste laten nemen? Ontvang je graag een duidelijk overzicht van je reële laadkosten? Of wil je maximaal met zonne-energie opladen?

Dan is een slim ENGIE-laadstation voor jou ongetwijfeld ideaal om je bedrijfswagen veilig en voordelig op te laden. Nog beter zelfs: wij vinden samen met jou de oplossing die het beste aansluit bij wat jij en je bedrijf nodig hebben.

Waarom een ENGIE laadstation kiezen?

Zo’n laadstation garandeert je dat je altijd optimaal en voordelig oplaadt. We zetten enkele voordelen van de slimme ENGIE laadstations op een rij:

  1. Je beschikt op elk ogenblik over een compleet overzicht van je reële laadkosten. Dat is gewoon handig om te weten en belangrijk voor de facturatie aan je bedrijf.
  2. Je optimaliseert het laadproces door te profiteren van je eigen zonne-energie. Woon je in Vlaanderen? Dan speel je bovendien slim in op het capaciteitstarief: door je verbruikspieken te beheren, beperk je je kosten.
  3. Met de formules Engie Easy Pro of Dynamic Pro laad je voordelig op.
  4. Je beschikt over een hoogwaardig, zorgenvrij oplaadstation dankzij de deskundige dienstverlening van 50Five e-Mobility by Engie, onze professionele partner.

Laad voordelig op met een ENGIE oplaadstation! 
Vraag vrijblijvend een offerte aan