Je huis verluchten in de winter is niet gewoon een optie. De temperatuur en vervuiling binnenshuis zakken niet even snel. Wat kun je doen om je huis goed te verluchten ook al is het koud.

Je huis verluchten in de winter en de vensters volledig openzetten wanneer het vriest dat het kraakt – geen haar op je hoofd dat eraan denkt?! Toch wel hoor! En daar zijn minstens twee redenen voor:

1. Niet verluchten heeft een impact op onze gezondheid. De luchtkwaliteit binnenshuis is slechter dan die buitenshuis. Koken, ademen, het gebruik van huishoudelijke producten hebben allemaal een impact op de vervuiling binnenshuis. En dan hebben we het nog niet gehad over de verbrandingsgassen van onze verwarmingstoestellen. Die kunnen zorgen voor ademhalingsziekten, misselijkheid, allergieën… Het is dus van belang de luchtkwaliteit in huis in het oog te houden.

2. Niet verluchten verhoogt het energieverbruik. In de winter is de vochtigheidsgraad in huis hoger. Een vochtige woning vereist meer verwarming dan een woonst waar de lucht droog is. Besluit: door te verluchten jaag je de vochtigheid weg en verbruik je dus ook minder!

Je woning is goed geïsoleerd? Dan is een goede verluchting zeker belangrijk. Ventilatie is namelijk een noodzakelijke aanvulling voor een luchtdichte woning. Zo vermijd je vochtproblemen en schimmel. Het is van belang de juiste hoeveelheid lucht in en af te voeren in verhouding tot de oppervlakte van de woning om zo weinig mogelijk energie te verliezen en toch in een gezonde leefomgeving te creëren.

Hoe verlucht ik mijn huis?

Dankzij een goede natuurlijke verluchting. De beste oplossing: de vensters volledig openzetten en luchtstromen creëren door ook de deuren te openen. Paul deelt zijn advies in deze video:

Hoe lang verlucht ik mijn huis?

Vijf tot tien minuten, twee tot drie keer per dag, is voldoende om frisse en gezonde lucht te laten binnenkomen en de warme en verontreinigde lucht af te voeren. Zonder warmteverlies. Op zo’twerekorte tijd krijgen de muren de kans niet om af te koelen. Het is enkel de lucht die circuleert. In de winter is het beter om de vensters tien minuten lang volledig open te zetten dan om een kipvenster de hele dag open te laten staan.

Wanneer verlucht ik mijn huis?

In de winter is de vervuiling buitenshuis het grootst tussen 14 u en 18 u. Je verlucht dus beter niet op dat moment. Geef de voorkeur aan s morgens tussen 8 u en 11 u of s avonds na 22 u, zo slaap je ook meteen in een gezonde omgeving. Is je partner wat kouwelijk? Waarom geef je hem of haar geen modieuze warme onesie cadeau? 😉

Zet ik de verwarming uit wanneer ik verlucht?

vanne radiateur

Het wordt inderdaad aangeraden om je radiatoren dicht te draaien als je verlucht, want de warmte verdwijnt onmiddellijk naar buiten.

Moet ik natuurlijk verluchten in een huis met een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem?

Het antwoord is nee! Een woning met een gecontroleerde mechanische ventilatie verlucht vanzelf. Dat betekent niet dat het verboden is om ook natuurlijk te verluchten door af en toe je vensters open te zetten. Maar het is niet absoluut noodzakelijk.

Gaan isolatie en verluchting hand in hand?

Ja. Wanneer je je huis isoleert, sluit je het hermetisch af. De lucht kan dan niet meer vrij circuleren en de vochtigheid condenseert, zonder te kunnen ontsnappen. Resultaat: kans op schimmelvorming.
Niet te veel isolatie maar wel te weinig ventilatie veroorzaakt schimmel. Samengevat, als je isoleert, voorzie dan ook een efficiënt ventilatiesysteem. Wij kunnen je helpen. Vraag naar een gratis bezoek van een van onze isolatie- en ventilatie-experts.

Facebook Comments