5 video’s om je verwarming af te stellen als een expert

Het is niet altijd makkelijk om je verwarming juist af te stellen. Dankzij deze 5 video’s krijg je de basiskennis onder de knie en ben je in een mum van tijd een verwarmingstechnicus in wording…
Paul D.
18/09/2023 |

1. Hoe een radiator ontluchten?

Je radiatoren lijken niet te werken of ze maken lawaai? Zijn ze onderaan warm en bovenaan koud? Is de kamertemperatuur niet deze die je op je thermostaat hebt aangegeven? Dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd om ze te ontluchten. Bonuspunt: door je radiatoren te ontluchten zal je besparen op je energieverbruik en dus je gas- en elektriciteitsrekening verminderen! Hoe je dat doet? Heel eenvoudig, kijk maar!

2. Hoe regel je de watertemperatuur van de verwarmingsketel?

Om te vermijden dat je nodeloos energie verbruikt, moet de temperatuur van je verwarmingsketel niet het hele jaar door dezelfde zijn. Is je verwarmingsketel niet meer van de jongste (bij de recente modellen gaat dit automatisch), dan is het belangrijk om de temperatuur aan te passen volgens de seizoenen en in functie van de gemiddelde buitentemperatuur. Dit zorgt voor een verminderd energieverbruik en een optimaal comfort. Maar wat zijn de juiste temperaturen? Druk snel op play en je komt het meteen te weten!

3. Hoe controleer je de druk van je verwarmingsketel?

De druk van het water in de verwarmingsketel moet altijd optimaal zijn voor een juiste werking. Als de druk niet aangepast is aan de hoogte van je woning, dan kan dat grote gevolgen hebben. De temperatuur zou te hoog kunnen oplopen in het verwarmingselement, met pannes als resultaat. Volg dus liever de gids…

4. Hoe regel je thermostatische kranen?

Thermostatische kranen openen (of sluiten) de aanvoer van warm water om de gewenste of ideale temperatuur in elke ruimte te bekomen. Als je ze juist afstelt, kan je tot 10% besparen op je energieverbruik. Op hoeveel stel je ze dan best in? 

En wat als je vaststelt dat de kranen van je radiatoren vastzitten? Geen paniek! We leggen je uit hoe je een thermostatische kraan kunt deblokkeren in 4 stappen.

5. Hoe isoleer je warmwaterleidingen?

Wist je dat warm water tijdens zijn traject van de verwarmingsketel naar de radiatoren tot 20% warmte kan verliezen? Een energieverlies dat overeenkomt met het verbruik van een lamp van 60 Watt die voortdurend brandt. Hoe kan je dit vermijden? Door de leidingen te isoleren! Of dat moeilijk is? Helemaal niet. Het bewijs in deze video…

De vraag van onze internet-gebruikers : hoe moet ik mijn thermostaat regelen?

Bezit je een programmeerbare kamerthermostaat? Dat is een zeer goede investering! Het gebruik van een “slimme” of “verbonden” thermostaat zou echter nog beter zijn. Hiermee heb je op de door jou gekozen tijdstippen (dag van de week, daluren/piekuren enz.) een binnentemperatuur die aangepast is aan jouw behoeften en verlangens. En dat onafhankelijk van je verwamingstype. Maar op welke temperatuur moet ik mijn thermostaat afstellen?

Wanneer je een centrale verwarming hebt die warmte verspreidt door straling, dan kan je verschillende instellingen hanteren, in functie van het tijdstip van de dag. Dit systeem past zich immers snel aan.

De gebruikelijke temperatuur voor een bewoond huis is 20-21° in de loop van de dag.
’s Nachts daalt deze ideale temperatuur tot 16°C, eventueel 18° maximum in je slaapkamer. Deze temperatuurinstelling heeft meerdere voordelen. Je krijgt een optimale nachtrust en je gaat economisch om met energie (het grootste deel van de tijd zal de verwarmingsketel niet aanslaan). Anderzijds heb je aan het begin van de dag snel terug comfortabele temperaturen. Deze temperatuur van 16° is eveneens ideaal als je in de loop van de dag afwezig bent.

Wanneer je op vakantie vertrekt of gedurende meerdere dagen afwezig zal zijn, kan je deze temperatuur nog verlagen tot 12°C. Zo ben je er zeker van dat je verwarmingssysteem niet zal aanslaan tijdens je afwezigheid en dat je niet onnodig stookolie, gas, elektriciteit of pellets verbruikt.
Denk er ook aan om je thermostaat zo te programmeren dat je kan thuiskomen in een aangename temperatuur… anders is 12°C echt wel fris wanneer je net terugkomt van vakantie…;-).

Indien je een vloerverwarming hebt (of vloer en vloerverwarming in 1, vloerverwarming op een houten draagstructuur) of lage temperatuur verwarming, moet je veel minder thermische variaties voorzien en veel meer tijd tussen de opeenvolgende variaties. Er wordt inderdaad aanbevolen het verschil te beperken tot maximum 2°C (dus 21°C overdag en 19°C ’s nachts). Wil je meteen bij het opstaan de juiste temperatuur? Voorzie de temperatuurwijziging dan zeker één à twee uur eerder.

Het onderhoud van je verwarmingsketel? Daar zorgen wij voor!

Wanneer je een verwarmingsketel wil die de hele winter in topconditie is, vergeet hem dan niet regelmatig te laten onderhouden door een vakman. Dit garandeert niet alleen een optimaal rendement van je verwarmingsketel maar je bent ook wettelijk in orde.

Ontdek dan de voordelen van de Onderhoudsservice voor je cv-ketel van ENGIE, de oplossing die alles voor je regelt.