Beter slapen dankzij deze 5 tips

Droom je van een goede nachtrust? We helpen je alvast op weg met deze eenvoudige tips. Slaapwel…
Daphné C.
23/05/2022 |

Goed slapen… Het is een grote wens van velen. Volgens een onderzoek van de Belgian Association for Sleep research and Sleep medicine kampt één Belg op 3 met slaapproblemen. En hoewel stress, angst en onze gejaagde levensstijl daar vaak voor iets tussenzitten, bestaan er wel degelijk concrete en eenvoudige oplossingen voor elke dag. Ontdek snel het geheim van een goede nachtrust.

1. Trek sokken aan!

Sokken dragen in bed is geen middeltje uit grootmoeders tijd! Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben aangetoond dat je met sokken aan in bed beter slaapt. En ook makkelijker inslaapt. Sokkendragers zouden 7 minuten sneller in dromenland zijn dan wie voor blote tenen kiest! Bovendien worden ze ’s nachts ook 7 keer minder wakker en slapen ze uiteindelijk 32 minuten langer per nacht!

Hoe kan dat? In het experiment van de 2 onderzoekers waren de voeten van de sokkendragers 1,3 graden warmer dan zonder sokken. Die extra warmte verdeelt zich over de rest van het lichaam, waardoor dat makkelijker in slaapstand gaat. Wil je dus snel in dromenland zijn, dan is sokken dragen de boodschap.

2. Minstens 1 uur voor het slapengaan geen schermen meer

Gedaan met tv in de slaapkamer of vlug je mails of Facebook checken in bed. Vermijd een uur voor het slapengaan alle mogelijke schermen, want ze bereiden je lichaam geenszins voor op een deugddoende nachtrust. En ze kunnen leiden tot slapeloosheid. Wat trouwens goed uitkomt nu je beslist hebt om meer te lezen!

Of om vaker een ontspannend bad te nemen met een rustig muziekje erbij. Let wel, een te warm bad werkt averechts. Neem liever een bad met lauw water (max. 37°C).

3. Na 16 uur: enkel nog water en kruidenthee van rolklaver

Cafeïne, thee en alcohol doen je nachtrust allesbehalve goed. Schrap deze dranken dus vanaf 16 uur. Zo ben je zeker dat hun oppeppende voedingsstoffen uitgewerkt zijn als je gaat slapen. Probeer ‘s avonds ook licht te eten (vermijd vette voeding en suikers) en sluit je avondmaal af met een kruidenthee.

Welke kruidenthee kies je dan best? Meidoorn, valeriaan, linde of gewone rolklaver: die helpen je stuk voor stuk om beter te slapen.

4. Zorg voor een slaapvriendelijke slaapkamer

Je omgeving beïnvloedt de kwaliteit van je nachtrust aanzienlijk. Houd het dus lekker fris in je slaapkamer (max. 18°) en verlucht ze dagelijks: 10 minuutjes volstaan en doen al wonderen! Dankzij een slimme thermostaat kan je de ideale temperatuur trouwens makkelijk programmeren. Die past de temperatuur immers zelf aan afhankelijk van het uur waarop je gaat slapen.

Wil je inslapen zodra je je hoofd op je kussen neervlijt? Volg dan deze feng shui-tips: schilder de muren in een rustige, zachte kleur (beige of donkerblauw); plaats je bed zo ver mogelijk van je deur af en niet te dicht bij de ramen; haal zoveel mogelijk rommel uit je kamer zodat de energie vrij kan circuleren enzovoort.

5. ’s Avonds sporten mag, maar…

Sporten na 19 uur kan je bioritme in de war brengen. Rond dat uur verlaagt je lichaamstemperatuur namelijk en bereidt je organisme zich stilletjes aan voor om te gaan slapen. Sporten daarentegen pept je net op. Tijdens de inspanningen geeft je lichaam adrenaline vrij. Het uitgelezen moment om te sporten blijft daarom ‘s ochtends of tijdens de middagpauze. Heb je geen andere keuze, laat dan minstens 2 uur tussen het einde van je sportieve activiteit en het slapengaan.

Nog enkele boeiende vragen…

Hoeveel slaap heb je nu écht nodig?

Overal hoor je waaien dat je minstens 8 uur slaap per nacht nodig hebt. Dat cijfer is echter maar een gemiddelde. In werkelijkheid hangt je benodigde hoeveelheid slaap af van je genen, je leeftijd en je activiteiten overdag. Een baby heeft bijvoorbeeld 12 uur slaap per nacht nodig, terwijl een volwassene toekomt met 7 tot 9 uur. Wel wordt ten stelligste afgeraden om minder dan 6 uur per nacht te slapen.

Waar zet je je bed om zo goed mogelijk te slapen?

De ideale positie is in een hoek, zo ver mogelijk van de deur weg en er zeker niet vlak voor om de intimiteit van je bed te behouden. Feng shui-gewijs richt je je bed naar het noorden als je een herstellende nachtrust wenst, en naar het oosten als je de volgende dag met meer energie wilt opstaan. De andere windstreken vermijd je beter, want die zouden je nachtrust verstoren.

Wat moet je doen om snel in te slapen? Of wat moet je doen als je niet kan slapen?

Om snel in te slapen kun/moet je:

> Minstens 1 uur voor het slapengaan schermen vermijden
> Langzaam en diep ademhalen
> Enkele minuten mediteren
> Een kruidenthee drinken, géén koffie of gewone thee
> Lezen

Wat je alvast niet mag doen als je niet kunt slapen, is tegen wil en dank blijven liggen. Sta op en doe enkele minuten iets ontspannends.