Hoe een thermostatische kraan deblokkeren in 4 stappen

Zit je thermostatische kraan vast? Heb je een probleem met je verwarming? Verwarmt een radiator niet zoals het hoort? Dan zorgt kalk er waarschijnlijk voor dat de klep van de thermostaatkraan vastzit. We leggen je uit hoe je ze kan losmaken.
Paul D.
16/12/2019 |

In het begin van de winter of wanneer er maandenlang niet aan de thermostatische kranen van de radiatoren gedraaid werd, zijn ze soms geblokkeerd en verkalkt. Verwarmen je radiatoren niet meer zoals het hoort, ontlucht ze dan, maar denk er ook aan om je kranen te controleren …

De onderdelen van een thermostatische kraan

Een thermostatische kraan bestaat uit 2 onderdelen:


> de kop van de kraan of radiatorknop: de handgreep met gradaties van 0 tot 5
> het middengedeelte van de kraan: de metalen buis tussen de kop en de radiator

In het middengedeelte zit een metalen stang, een soort van klep of pipet. Deze goed zichtbare stang is rechtstreeks verbonden met de interne regelklep van de (onzichtbare) kraan die al dan niet warm water naar de radiator laat lopen.

Waarom blokkeert een thermostatische kraan?

De thermostatische kraan van een radiator komt vast te zitten wanneer je ze gedurende een lange periode (bijvoorbeeld in de zomer) niet volledig hebt opengedraaid (in stand 5). Omdat het water tijdens deze periode niet circuleert, vormt er zich kalkaanslag en/of slib rond de regelklep, waardoor de thermostaatknop niet meer correct kan functioneren. De kraan kan ook blokkeren als ze uitgezet is door de warmte. Of ook omdat ze vastgeroest is.

De stang blijft dan vastzitten, het warme water kan niet meer door de radiator stromen en wanneer je je cv-ketel aanzet – bijvoorbeeld in het begin van de winter – verwarmen je radiatoren niet meer. Om dit probleem te verhelpen, is een kleine interventie nodig.

Een thermostatische kraan deblokkeren in 4 stappen

Soda zal je hier niet helpen om te ontkalken ;-), want de kalk zit binnen de centrale verwarmingsleidingen.
Om een vastzittende kraan van een radiator weer los te maken, haal je een krokodillenklem of een kleine hamer uit je gereedschapskoffer en volg je deze 4 stappen:

1. Zet de kraan op 5 en schroef vervolgens de ring los door in tegenwijzerzin te draaien.

2. Klop zachtjes op de metalen stang, maar let erop dat je in het verlengde ervan klopt om ze niet te verwringen. Trek er niet aan. Zo zou je de stang kunnen stukmaken of lostrekken en zo de volledige radiatorkraan kunnen beschadigen. Je kan ook kloppen op de buis tussen de kraan en de radiator om de stang los te maken.

3. Controleer of de stang perfect naar binnen gaat en weer tevoorschijn komt door er zachtjes op te drukken om de stang naar voren en achteren te laten bewegen.

4. Plaats de kop terug op de kraan. Let er daarbij op dat je ze eerst op 5 zet zodat je ze makkelijker kunt vastschroeven.

Deze video overloopt alle stappen nog eens om een vaste radiatorkraan te repareren:

Werken deze werkwijzen bij jou niet? Moet je je radiatoren en leidingen kalkvrij maken en/of de roest en slib verwijderen? Dan doe je best een beroep op een chauffagist die het water van de hele installatie zal filteren.

Bekijk ook deze 5 andere video’s om je verwarming af te stellen als een expert. Volg bovendien onze gouden tips om je verwarmingsketel en verwarming heel de winter in topvorm te houden.