Het onderhoud van je pelletkachel: hoe doe je dit?

Wil je van een hoog rendement blijven genieten, dan moet je pelletkachel regelmatig onderhouden worden. Onze checklist helpt je alvast op weg.
Steven V.
27/09/2017 |

Je pelletkachel schoonmaken en onderhouden kan je grotendeels zelf. Sommige taken daarentegen moet je wel aan een expert toevertrouwen.

1. Schoonmaken met het vuur uit!

Je pelletkachel schoonmaken terwijl de kachel aanstaat, is natuurlijk uit den boze. Doof ze dus, of beter nog, schakel ze volledig uit. Veiligheid komt nu eenmaal op de eerste plaats.

2. De assen verwijderen

Door de verbranding van de pellets ontstaan er assen. Maak er daarom een gewoonte van om telkens als je het pelletreservoir vult, de bak met assen leeg te maken. Controleer de inhoud ervan iets vaker in de winter (minstens een keer per week). Tip: stofzuig meteen ook de verbrandingskamer. Dit om het rendement van de kachel te garanderen.

Om een te grote asproductie te vermijden, kies je best hoogwaardige pellets. Ga dus voor pellets van goede kwaliteit. Het asgehalte van de pellets staat vaak vermeld op de verpakking. Koop je losse pellets, vraag er dan naar bij de verkoper. Het asgehalte moet lager zijn dan 0,7%.

3. De brander schoonmaken

Zoals gezegd is het belangrijk om de verbrandingskamer regelmatig te stofzuigen, maar ook de brander moet minstens een keer per maand worden schoongemaakt. Want net die regelt de verbranding. Als er te veel verbrandingsresten achterblijven, kan de verbrandingslucht en de warme ontstekingslucht niet meer door. Verwijder daarom de resten en schraap de wanden schoon.

4. Het venster schoonwrijven

Toegegeven, het vuil op het venster zorgt er niet voor dat uw kachel minder goed werkt. Maar wel kan je de vlam minder goed visueel controleren en dus geen onregelmatigheden opsporen.

Gebruik in plaats van een chemisch product gewoon de assen van je pelletkachel om het venster schoon te maken. Dop vochtig krantenpapier in de assen en door de schuurkracht ervan verdwijnt het vuil. Ga daarna met een doekje over het venster.

5. De voorkant van de kachel schoonmaken

Verwijder het stof van de kachel en stofzuig de luchtdoorlaat en de ventilatiegaten boven en onder de kachel. Reinig ook af en toe het buitenste rooster van de luchttoevoer en verwijder het houtstof dat zich opstapelt in het reservoir en zijn toevoercircuit.

6. Jaarlijks een grondige controle door een expert

Net als een verwarmingsketel, moet een pelletkachel gecontroleerd worden door een expert. Hij zal de volgende zaken controleren en schoonmaken:

> de ventilatoren die de lucht naar de kachel voeren en zorgen voor warme lucht in de kamer;

> de verbindingen en alle elektronische apparatuur om je pelletkachel af te stellen;

> de schoorsteen om een optimale afvoer van de verbrandingsgassen te garanderen en schoorsteenbranden te vermijden.

Header picture ©Rika